Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mänskliga rättigheter

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun tar aktivt ställning mot våld i nära relationer och för den mänskliga rättigheten att leva ett liv fritt från våld. Under den här veckan, 18–24 november, pågår den nationella kampanjen En vecka fri från våld för att sätta fokus på frågan och lyfta vikten av att ge stöd till våldsutsatta, det förebyggande arbetet och behandling av våldsutövare.

Cris Gera, Piteås första fristadsmusiker 2018-2020, medverkade vid Piteås utrop till MR-kommun 2020.   Foto: Maria Fäldt

Piteå kommun medverkar på MR-dagarna 14-15 november i Skellefteå

MR-dagarna är Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter. Årets evenemang genomförs i Skellefteå 14 och 15 november, där Piteå kommun kommer att medverka med en monter för att berätta om vårt arbete med att vara en MR-kommun. Om du har chansen, besök MR-dagarna för ny kunskap och inspiration om arbetet med mänskliga rättigheter och Ett Piteå för alla.

I oktober firar Piteå kommun fyra år som MR-kommun, här med en festlig premiären av Glada Hudiks nya film Det kunde varit vi.   Foto: Piteå kommun

Idag firar Piteå fyra år som MR-kommun

Idag, 24 oktober, har det gått fyra år sedan Piteå kommun utropade sig till MR-kommun. I år firar vi bland annat med det nyligt genomförda samarbetet med Glada Hudik. Resan mot mänskliga rättigheter och inkludering pågår ständigt – både i kommunens verksamheter och i Piteå i stort.

Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde.       Foto: Piteå kommun

Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

Stämningen var på topp vid årets varmaste vernissage under måndagen. Cirka 150 personer samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Det finns mycket kvar att göra i Piteå inom jämlikhet och integration.

Piteå! Tillsammans kan vi bli bättre på jämlikhet och integration

Piteå kommun är en av få MR-kommuner* i landet. Kommunens medarbetare har utbildats i mänskliga rättigheter. Piteå fick dessutom många nya pitebor i samband med flyktingströmmen 2015. Trots det har Piteå stora utmaningar kvar inom jämlikhet och integration visar SCB:s medborgarundersökning. Glädjande är dock att nio av tio pitebor tycker att "här kan man man vara den man är och leva det liv man".

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är en kampanj som återkommer varje år för att öka kunskapen om våld i nära relationer.

Piteå kommun deltar i årets kampanj En vecka fri från våld

Piteå kommun tar aktivt ställning mot våld i nära relationer och för den mänskliga rättigheten att leva ett liv fritt från våld. Under nästa vecka, 20 – 26 november, deltar kommunen i kampanjen En vecka fri från våld för att sätta fokus på frågan och lyfta vikten av att ge stöd till våldsutsatta, det förebyggande arbetet och behandling av våldsutövare.

Inströmningen till Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer är fortfarande hög. Foto: Pixabay.com

Socialnämnden reviderar handlingsplan mot våld i nära relationer

”Våld i nära relationer är en kränkning av mänskliga rättigheter och ett stort folkhälsoproblem som kan få allvarliga konsekvenser för den som utsätts.” Så inleds socialtjänstens handlingsplan mot våld i nära relation. Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om att anta den reviderade handlingsplanen. Inströmningen till Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer är fortfarande hög.

Fredrik Thomasson kommer till Piteå för att berätta om sin bok Svarta S:t Barthélemy.

Fredrik Thomasson besöker Piteå och berättar om vänortens mörka förflutna

Historikern Fredrik Thomasson besöker stadsbiblioteket i Piteå den 8 februari för att berätta om sin bok Svarta S:t Barthélemy. En bok som fått ett mycket fint mottagande av recensenter och läsare och nu trycks i en andra upplaga. I den sammanfattar Thomasson tio års gedigen forskning om den svenska kolonin i Karibien för en större läsekrets.

Marika Berglund, Daneil Bergman och Ruth Rahkola ska leda Kommunfullmäktige i denna mandatperiod. Foto: Christer Lindström

Nytt presidium valdes i Kommunfullmäktige

Idag har det nyvalda Kommunfullmäktige i Piteå haft sitt första sammanträde efter valet. Under det konstituerande sammanträdet valdes nytt presidium för de kommande fyra åren.

I fristaden Piteå kan rapparen Justina skapa musik under trygga former. Foto: Mathias Lundberg

Två år som MR-kommun – arbetet fortsätter.

Det är två år sedan Piteå utropade sig till en MR-kommun, en mänsklig rättigheters kommun. Det sker många bra insatser och ett aktivt arbete inom företag, föreningar och i kommunens verksamheter. Tillsammans kan vi deklarera att Piteå är för mänskliga rättigheter, mångfald, jämlikhet och mot diskriminering.

15 000 kronor erbjöds och elevernas uppdrag var att utifrån en demokratisk process besluta hur de skulle användas. Piteå kommun

Projekt gav unga övning i demokrati

I samband med Demokratiåret 2021 beviljades medel från Region Norrbotten för att genomföra ett demokratiprojekt tillsammans med elevråden på de sex högstadieskolorna i kommunen. Totalt deltog fem skolor som vardera fick 15 000 kronor som eleverna utifrån en demokratisk process skulle besluta om hur de skulle användas. Syftet med projektet var att ge ungdomarna en konkret övning i demokrati.

Foto: Shutterstock

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet. I Stadshusets foajé finns möjlighet att gå tipspromenad för den som vill testa sina egna kunskaper och samtidigt lära sig mer om våld i nära relationer. Nytt för i år är en installation med inspiration från The Clothesline Project.

Foto: Getty Images

Ny behandlingsmetod riktad till våldsutövare

Piteå kommun kan nu erbjuda behandling riktad till vuxna personer som utövar våld i en nära relation. Metoden, Samtal om våld, bygger på den norska behandlingsmetoden Alternativ til Vold. Syftet med behandlingen är att våldet ska upphöra. För att bidra till ökad förståelse om samhällsproblemet våld i nära relationer och olika typer av våld har socialtjänstens handlingsplan i ämnet reviderats.

En vecka fri från våld

En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet - oavsett kön eller ålder. Den här veckan deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet.
Den 23-28 november arrangeras föreläsningar, workshops, utställningar, ljusmanifestationer och författarsamtal på olika platser i Norrbotten

Det blir längre och fler resor till samma egenavgift när RKM tar över koordineringen av färdtjänsten.  Foto: Getty Images

Bättre och billigare service med centraliserad färdtjänst

Piteå kommun planerar att överlåta bokning och biståndsbedömning för färdtjänst och riksfärdtjänst till Regionala Kollektivtrafikmyndigheten RKM som kommit med ett erbjudande om att ta över verksamheten. Under nästa år blir det då möjligt för brukare av färdtjänst att resa upp till fem mil utanför kommungränsen med vanlig färdtjänst.
Alla kommuner i Norrbotten, utom Piteå och Boden, har överlåt

Anna-Stina Eriksson är glad över att hennes arbete med integration uppmärksammas. Foto: Helene Markström

Anna-Stina tar emot årets Pitemedalj

Idag delade Kommunfullmäktige ut Pitemedaljen till Anna-Stina Eriksson, diakon vid Piteå församling, Svenska kyrkan. Hon får ta emot medaljen för sitt osjälviska arbete med integration i Piteå. Under samma möte delades Solanderstipendiet ut till studenterna Linnea Ökvist och Casper Vikström.

Från härbärge till öppen gemenskap

​Socialtjänsten i Piteå kommun och Piteå församling har inlett ett utökat samarbete. En öppen gemenskap etableras under fyra dagar i veckan för de som söker samvaro, samtal, en bit mat eller behöver en dusch. Tanken är att verksamheten ska fungera som lots till andra stödinsatser, inom exempelvis Socialtjänsten, om behov finns.

Föreläsningar om jämställdhet och inkludering

Föreläsningar om jämställdhet och inkludering

​Piteå kommun erbjuder ortens företag, i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten, föreläsningar på tema jämställdhet och inkludering. Framnäs folkhögskola, PiteEnergi och Lundqvist trä har nappat på erbjudandet och i november och december hålls föreläsningar med tema jämställdhet på respektive arbetsplats. Föreläsningarna är en del i arbetet för att Piteå ska vara en MR-kommun 2021.

Visa mer