Gå direkt till innehåll
I oktober firar Piteå kommun fyra år som MR-kommun, här med en festlig premiären av Glada Hudiks nya film Det kunde varit vi.   Foto: Piteå kommun
I oktober firar Piteå kommun fyra år som MR-kommun, här med en festlig premiären av Glada Hudiks nya film Det kunde varit vi. Foto: Piteå kommun

Nyhet -

Idag firar Piteå fyra år som MR-kommun

Idag, 24 oktober, har det gått fyra år sedan Piteå kommun utropade sig till MR-kommun. I år firar vi bland annat med det nyligt genomförda samarbetet med Glada Hudik. Resan mot mänskliga rättigheter och inkludering pågår ständigt – både i kommunens verksamheter och i Piteå i stort.

Piteå kommun har under många år arbetat målmedvetet för att skapa en inkluderande och rättvis samhällsgemenskap. När mångfald sattes upp som ett av kommunens tre prioriterade övergripande mål 2009 markerade det starten på en långsiktig satsning för att säkerställa att alla invånare har lika rättigheter och möjligheter.

2013 genomförde kommunen omfattande medborgardialoger för att samla in pitebornas synpunkter och behov. Resultatet av dialogerna lade grunden för de första riktlinjerna för mångfald, som beslutades av kommunstyrelsen året efter.

- För att komma vidare bildades en arbetsgrupp för mångfald, där kommunen, företag, föreningar och organisationer tillsammans fokuserade på frågan hur vi skulle jobba tillsammans för mänskliga rättigheter, inkludering och mångfald. Det var väldigt viktigt eftersom arbetet faktiskt handlar om hela Piteå, inte bara kommunen, säger Anette Christoffersson, utvecklingsstrateg på kommunledningsförvaltningen.

Ett resultat av arbetsgruppen var att Piteå kommun diplomerat företag, föreningar och organisationer som aktivt arbetar för mångfald.

Genom åren har frågan om mänskliga rättigheter lyfts på agendan på olika sätt – i politiskt styrande dokument, i utbildning av chefer och personal, i dialoger, i externa kommunikationsinsatser samt i samverkan regionalt och nationellt.

Den viktigaste milstolpen var när Piteå utropade sig till MR-kommun, Mänskliga Rättigheter-kommun. Det skedde år 2020 på FN-dagen 24 oktober– en dag som vi uppmärksammat på olika sätt de senaste åren.

Ett glittrigt firande i förtid

I år gör vi inget speciellt firande på dagen för utropandet, men vårt nyligen genomförda samarbete med Glada Hudik kan ses som ett angeläget och glittrigt firande av Piteås gemensamma mångfaldsarbete.

Samarbetet mellan Glada Hudik och 12 svenska städer, bland annat Piteå, innehöll premiär av deras nya film "Det kunde varit vi", biovisningar och en fotoutställning med lokala modeller som gav arbetet med mångfald både ansikten och röster. Det blev en mycket omtyckt och uppmärksammad satsning med inkludering, delaktighet och mångfald som budskap.

Några fler aktuella insatser inom området är dialog om och med nationella minoriteter som genomfördes igår 23 oktober och att Piteå kommun ansöker om att bli samisk förvaltningskommun.

- Jag är stolt över att vara kommunalråd i en kommun som arbetat med dessa frågor under lång tid, för ett mer jämlikt och tryggt Piteå för alla. I år är jag också särskilt stolt över att vi beslutat att kommunen skulle ansöka om att bli samiskt förvaltningsområde, säger Kata Nilsson, kommunalråd.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll

Fotoutställningen Allas lika värde har kopplingar till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi".         Foto: Björn Tjärnberg

9 bilder, 9 pitebor och nio viktiga berättelser: Välkomna till årets varmaste fotoutställning

Inför premiären av Glada Hudiks nya film "det kunde varit vi" tar nio starka pitebor plats i centrala Piteå. Personer som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Nu ger vi dem en plats att synas och låter deras berättelser höras. Välkommen till invigning av fotoutställningen Allas Lika Värde 7 oktober kl. 11.30-13.00 vid Stadsberget.

Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde.       Foto: Piteå kommun

Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

Stämningen var på topp vid årets varmaste vernissage under måndagen. Cirka 150 personer samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.