Gå direkt till innehåll
Fredrik Thomasson kommer till Piteå för att berätta om sin bok Svarta S:t Barthélemy.
Fredrik Thomasson kommer till Piteå för att berätta om sin bok Svarta S:t Barthélemy.

Pressmeddelande -

Fredrik Thomasson besöker Piteå och berättar om vänortens mörka förflutna

Historikern Fredrik Thomasson besöker stadsbiblioteket i Piteå den 8 februari för att berätta om sin bok Svarta S:t Barthélemy. En bok som fått ett mycket fint mottagande av recensenter och läsare och nu trycks i en andra upplaga. I den sammanfattar Thomasson tio års gedigen forskning om den svenska kolonin i Karibien för en större läsekrets.

- Vi är extra glada att vi kunnat boka in Fredrik Thomasson för en föreläsning i Piteå, då vi med kort varsel fick ställa in hans besök ifjol, säger Kristina Englund Stadsbiblioteket, Piteå kommun.

    Vi är kanske vana att se på Piteås vänort S:t Barthélemy som en solig paradisö i Karibien. Men ön har ett mörkt förflutet. När S:t Barthélemy togs i besittning 1785 blev Sverige slavnation.

    Med utgångspunkt i en rad människoöden 1785–1847 skildrar författaren en tid och plats där hudfärg styrde samhällsposition, umgänge och lagar. Ett samhälle där den svarta befolkningen var utelämnade till de vita kolonialisterna och rasistiskt övervåld var vanligt förekommande.

    Boken fyller en mycket viktig lucka i den svenska historiebeskrivningen. Att Sverige var ett land som på den tiden berikade sig på slavhandel har inte varit allmänt känt. Thomasson skriver i slutet av boken:
    ”Den svenska kolonin har drabbats av dubbel glömska: en minnesförlust när det gäller koloniala missgärningar mot den svarta befolkningen – men också av den tid då Sverige trots sina ambitioner misslyckades med att bli en betydande kolonialmakt.”

    Föreläsningen är kostnadsfri och är ett samarrangemang mellan Piteå kommun och Akademibokhandeln.

    Kontaktperson:
    Kristina Englund 0911-69 68 18
    Kristina.englund@pitea.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

    www.pitea.se