Gå direkt till innehåll
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pressmeddelande -

Ny behandlingsmetod riktad till våldsutövare

Fem av Piteå kommuns behandlare är nyutbildade i metoden Samtal om våld som riktar sig till vuxna personer som utövar våld i en nära relation. Syftet med behandlingsmetoden är att våldet ska upphöra.

Genom projektfinansiering från Länsstyrelsen Norrbotten satsar socialtjänsten på att utveckla och förstärka ordinarie verksamhet i arbetet mot våld i nära relationer. En viktig del är att kunna erbjuda våldsutövare behandling, något som saknats tidigare i Piteå kommun.

-Det känns väldigt bra att vi nu har två familjebehandlare, två familjerådgivare och en behandlare knuten till alkohol- och narkotikagruppen som genomgått utbildningen Samtal om våld. På det här sättet kan vi nu fånga upp individer och erbjuda ett riktat stöd som förhoppningsvis leder till att våldet upphör, säger Annika Risberg, projektledare våld i nära relationer, Stöd till barn och familj, Socialtjänsten.

Strukturerad metod för att få stopp på våldet
Samtal om våld bygger på den norska metoden Alternativ til Vold (ATV).

-Det är en strukturerad metod för att möta våldsutövaren och lägga ansvaret där det hör hemma. Det är ytterst ett val att använda våld, det är en aktiv handling som vi vill synliggöra och få ett stopp på, säger Daniel Berggren, familjebehandlare, Stöd till barn och familj, Socialtjänsten.

Behandlingen är uppbyggd i sju steg och element från andra terapiformer ingår i metoden, exempelvis kognitivbeteendeterapi och mindfulness.

-Vi tror på metoden, den är uppbyggd på ett bra sätt och vi möter individen där hen är och låter berättelsen leda vägen. Grunden för att behandlingen ska fungera är att det finns en genuin vilja till förändring, säger Daniel.

Behandlingstiden är ett långtgående arbete och innebär minst 15-20 träffar.

-Prio nummer ett är att få stopp på våldet, att hitta ”time out” lösningar. Sedan arbetar vi vidare med syfte att öka individens förmåga att hantera tankar och identifiera känslor som kan leda till våld. Vi jobbar också med tekniker för att förbättra individens kommunikations- och relationsfärdigheter, säger Daniel som går in i arbetet med en ödmjuk hållning.

E-post är vägen in
Daniel och hans kollegor var färdigutbildade i slutet av februari och några behandlingar har redan påbörjats. Det är främst personer som fångats upp genom andra kontakter med socialtjänsten som erbjudits behandling. De våldsutövare som vill söka stöd på egen hand hänvisar socialtjänsten till funktionsbrevlådan samtalomvald@pitea.se i första hand.

-Vi har valt e-post som vägen in till oss. Vi uppmanar de som söker stöd att endast ange namn och telefonnummer så ringer vi upp. E-post omfattas inte av sekretess så vi önskar inte mer detaljerad information än så den vägen, säger Annika Risberg som hoppas att hitta och kunna hjälpa de våldsutövare som vill bryta mönstret.

-Kan vi hjälpa dem på rätt väg och få stopp på våldet så betyder det också att vi räddar partners och barn till ett liv fritt från våld. Det är vårt uppdrag och en mänsklig rättighet, säger Annika.

Handlingsplan våld i nära relationer
För att bidra till ökad förståelse om samhällsproblemet våld i nära relationer och olika typer av våld har socialtjänstens handlingsplan i ämnet reviderats och omfattar nu även försummelse och vanvård av äldre och personer med funktionsnedsättning, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Syftet med handlingsplanen är att säkerställa att den som utsatts för våld, eller barn som upplevt våld i nära relation, ska få den hjälp och det stöd de behöver och att stödet svarar upp mot lagstiftningen.

-I handlingsplanen uppmärksammar vi särskilt utsatta grupper, exempelvis inom LSS området. Kvinnor med funktionsnedsättning kan precis som kvinnor generellt utsättas för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, men våldet kan också ta sig andra uttryck och riktas mot funktionsnedsättningen, säger Annika.

Särskilt utsatta är också kvinnor med missbruks- och beroendeproblematik, kvinnor med utländsk bakgrund, kvinnor i en hederskontext, äldre kvinnor, personer med könsöverskridande identitet eller uttryck och personer som utsätts för våld i samkönade relationer.

-Våld i nära relationer är ett folkhälsoproblem och ytterst en samhällsfråga, det är inte en isolerad fråga för socialtjänsten även om de operativa stödinsatserna finns hos oss. Ska vi få ett stopp på våldet krävs insatser från alla medborgare i Piteå, i Sverige och i resten av världen. Vi behöver arbeta på bred front, tillsammans, på alla nivåer i samhället för att våld i nära relationer ska upphöra, säger Annika.

Under gårdagens Socialnämnd presenterades den reviderade handlingsplanen för politikerna.

Kontaktperson
Annika Risberg
projektledare våld i nära relationer
Stöd till barn och familj, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 67 05
E-post: annika.risberg@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se