Nyhet -
Två år som MR-kommun – arbetet fortsätter.
Det är två år sedan Piteå utropade sig till en MR-kommun, en mänsklig rättigheters kommun. Det sker många bra insatser och ett aktivt arbete inom företag, föreningar och i kommunens verksamheter. Tillsammans kan vi deklarera att Piteå är för mänskliga rättigheter, mångfald, jämlikhet och mot diskriminering.
I Piteå pågår ett aktivt arbete för att utveckla samhället till en plats där alla är lika mycket värda. Det gäller alla boende i kommunen unga, gamla, nyinflyttade, även de som alltid bott här. Bakom arbetet med ett Piteå för alla, finns stora och små insatser inom företag, föreningar, myndigheter, civilsamhället, likväl pitebor och Piteå kommuns alla verksamheter.
Jämlikhet och integration
I SCB:s medborgarundersökning placerar sig Piteå bland de 25 procent bästa kommunerna för samtliga frågor inom området Jämlikhet och integration. Vi står oss bra nationellt, men det här är ett område där Sveriges kommuner inte får så goda betyg av sina medborgare.
- Det är såklart roligt att vi står oss så bra i jämförelse med andra kommuner men vi är långt ifrån nöjda med resultaten. Det är ett långsiktigt arbete som måste bedrivas tillsammans med näringslivet, organisationer, piteborna och kommunens egna förvaltningar, säger Anette Christoffersson, processledare Piteå kommun.
Fristadsmusiker
Sedan 2018 är Piteå en del av organisationen International Cities of Refuge Network (ICORN). De arbetar tillsammans med ett 60-tal fristäder för att skydda kulturarbetare som utsätts för förtryck. I dag har Piteå tagit emot två fristadsmusiker - sångaren Chris Gera kom till Piteå 2018 och fick fristad här under två år. Han är numera pitebo.
Den iranska rapparen Justina flydde den iranska regimens förtryck och lever idag som fristadsartist i Piteå, här kan hon skapa musik under trygga former. Justina har under många år använt sin sång och sin rapp för att protestera mot diktaturens brott mot mänskliga rättigheter. Hon framhåller kulturen och konsten som viktiga för att skapa en förändring i länder som plågas av förtryck och repression. Justina följer den kvinnliga frihetskampen i sitt hemland, det som sker nu är historiskt.
- För mig är det otroligt viktigt att värna demokratisk frihet, vi ser tyvärr att fler och fler länder går åt fel håll. Just därför är det extra viktigt att stå upp för demokrati och frihet genom att stödja de initiativ som finns. Jag ser att fler kommuner i Sverige behöver stötta ICORN:s arbete och erbjuda skydd för förföljda personer runt om i världen, för tillsammans kan vi göra än större skillnad, säger Patric Lundström, kommunalråd Piteå kommun.