Pressmeddelande -
Socialnämnden reviderar handlingsplan mot våld i nära relationer
”Våld i nära relationer är en kränkning av mänskliga rättigheter och ett stort folkhälsoproblem som kan få allvarliga konsekvenser för den som utsätts.” Så inleds socialtjänstens handlingsplan mot våld i nära relation. Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om att anta den reviderade handlingsplanen.
-Syftet med handlingsplanen är att säkerställa att den som utsatts för våld, eller barn som upplevt våld i en nära relation, ska få den hjälp och det stöd de behöver och att stödet följer lagstiftningen, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.
Handlingsplanen utgår från Socialstyrelsens allmänna råd och föreskrifter om socialtjänstens arbete med våldsutsatta, barn som bevittnar våld och personer som utsätter närstående för våld. Den nya författningen, HSLF-FS 2022:39, riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården och trädde i kraft 1 november 2022.
-Vi har reviderat planen och hänvisar till den nya lagstiftningen. Vi har också lagt till två standardiserade bedömningsmetoder, SARA* och SAM**, som vi på enheten våld i nära relationer arbetar efter, säger Sara Granström, socialsekreterare och samordnare Våld i nära relationer.
*SARA- Spousal Assault Risk Assessment - används för att bedöma risken för upprepat partnervåld.
**SAM- Stalking Assessment and Management - används för bedömning och hantering vid risker för stalking.
Inströmningen till Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer är fortfarande hög.
- Handlingsplanen ger tyngd åt vårt arbete och visar att Piteå kommun tar aktiv ställning mot våld. Till oss kan alla som blir utsatta för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet, vända sig för att söka stöd och skydd. Just nu möter vi varje vecka flera nya våldsutsatta personer som behöver vår hjälp. Majoriteten av dem är kvinnor och de som utöver våldet är män, säger Sara Granström.
I definitionen av våld ingår även prostitution, människohandel och hedersrelaterat våld och förtryck.
-I Piteå kommun har vi nolltolerans mot alla former av våld och det är viktigt att vi följer upp arbetet varje år. Att vi har en handlingsplan som årligen revideras är en betydande del i det arbetet, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande.
Personligt ombud och säkerhetsberättelser
Under Socialnämndens sammanträde fattades beslut att söka statlig finansiering med 65% för personligt ombud – ett stöd som riktar sig till personer med psykiatrisk funktionsnedsättning för att ge struktur i vardagen och möjliggöra ett självständigt liv.
Nämnden antog informationssäkerhets- och patientsäkerhetsberättelserna och under eftermiddagen var temat anhörigstöd och framtidens hemtjänst.
Kontaktperson:
Sara Granström
Socialsekreterare och samordnare Våld i nära relationer
Telefon: 0911-69 65 90
E-post: Sara.Granstrom@pitea.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!