Gå direkt till innehåll
En vecka fri från våld

Pressmeddelande -

En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet - oavsett kön eller ålder. Den här veckan deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet.

Den 23-28 november arrangeras föreläsningar, workshops, utställningar, ljusmanifestationer och författarsamtal på olika platser i Norrbotten. Evenemangen är anpassade enligt gällande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och de flesta arrangemang är digitala.

En del föreläsningar är öppna för allmänheten, andra är endast för inbjudna och föranmälda deltagare. Under veckan ligger fokus på det förebyggande arbetet mot mäns och killars våld.

– Våld tar sig uttryck på många sätt. Ofta tänker man på det fysiska våldet i nära relationer. Andra typer av våld är det psykiska våldet; att inte få ha kontroll över sin egen ekonomi, att bli ofrivilligt skuldsatt eller nekas den omvårdnad och medicin man behöver. Våld är också kontroll över flickor och kvinnors sexualitet genom könsstympning. Tvångsgifte, människohandel och prostitution är andra exempel, säger Annika Risberg, projektledare, Individ och familjeomsorgen, Socialtjänsten.

– Vi vill under den här veckan nå ut till en bredare allmänhet och på så sätt bidra till att öka kunskap om våld som både är ett stort samhällsproblem och en folkhälsofråga. Därför har Länsstyrelsen i samråd med deltagande kommuner valt att vissa föreläsningar är öppna för alla.

Tipspromenad för ökad medvetenhet
I Piteå kan den som önskar gå en coronaanpassad tipspromenad utanför Stadshuset för att testa sina kunskaper. De rätta svaren publiceras på pitea.se under nästa vecka.

– Tanken med tipspromenaden är att den både ska väcka tankar och förhoppningsvis skapa engagemang. För att vi ska nå visionen om ett jämställt samhälle utan våld så måste vi arbeta för förändring tillsammans, säger Annika.

– Våga fråga om du misstänker att någon är utsatt för våld och ta dig tid att lyssna. Det finns hjälp att få.

Kontaktperson
Annika Risberg
projektledare
Individ och familjeomsorgen, Socialtjänsten
Telefon: 0730- 92 11 07
E-post: annika.risberg@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se