Gå direkt till innehåll
Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde.       Foto: Piteå kommun
Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

Stämningen var på topp när årets varmaste vernissage ägde rum under måndagen. Allmänhet, politiker, kommunanställda, föreningsrepresentanter och företag samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer i dag och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.

Det var lite kyligt i luften, men solen strålade och stämningen var varm och festlig när fotoutställningen Allas lika värde invigdes under måndagen. Den är en del i ett samarbete mellan Glada Hudik och 12 svenska städer, inför biopremiären av Glada Hudiks nya biofilm "Det kunde varit vi".

Nio lokala modeller har fotograferats av Karl Nordlund och finns nu som en stor utomhustavla på Stadsberget, där man via en QR-kod kan ta sig in till en webbsida för att läsa och lyssna på deras berättelser. Länk till sidan hittar du också längst ner på denna sida.

- Det är jättebra att vi ska synas som vi är. Alla är lika mycket värda, men man ska vara sig själv ändå. Det var kul att bli fotograferad, säger Emma Byström, en av fotomodellerna.

Autografskrivande för Piteås nya modeller

De lokala modellerna trivdes med uppmärksamheten och de blev både fotograferade och fick skriva autografer. Joakim Larsson studsar runt bland publiken och dansar i en glittrig kostym, ständigt med ett stort leende. Han till och med bjuder på en bejublad beatbox från scenen och var tillsammans med övriga modeller med och delar ut gratisbiljetter till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi".

- Det är viktigt för oss att kunna umgås och göra olika aktiviteter. Idag är jag så glad när jag ser att mina kollegor kommit hit, säger han.

Fredrik Nilsson agerade moderator och guidade publiken på ett lättsamt sätt genom intervjuer med samarbetspartners, kommunalråd och huvudpersonerna – modellerna. Dessutom bjöd anpassad grundskola på dans till Lalehs passande låt "Vill bara få va mig själv" under ledning av Sara Lockby, Musik- och dansskolan.

- Dansen ger alla möjlighet att uttrycka sig även om man inte har ett verbalt språk. Genom dans kan man uttrycka känslor och annat som kan vara svårt att prata om, säger hon och trycker också på den gemenskapen som dansen ger.

Kommunalrådet Kata Nilsson var nöjd med evenemanget och betonar att det som MR-kommun ingår att lyfta de röster som kanske inte får ett naturligt utrymme på grund av normer och fördomar. Det är ett demokratiskt arbete som är superviktigt för Piteå kommun.

- Jag är väldigt glad att så många kommit hit idag och det är en riktig feststämning här. Piteborna sluter upp kring dessa frågor och det tycker jag är jätteviktigt och bra, det här är något vi måste göra tillsammans, säger hon.

Även dagens medvärd Smurfit Westrock lyfter vikten av att vi jobbar tillsammans med inkludering, mångfald och allas lika värde, där utropandet till MR-kommun var ett viktigt steg.

- Dessa frågor ligger oss varmt om hjärtat. Vårt arbete med inkludering på arbetsplatsen handlar om att respektera varandra, våra olika erfarenheter och förmågor och ta tillvara dom. Det blir en bättre arbetsmiljö, det blir en mer kreativ arbetsplats och det blir mer lönsamt för företaget. Sen är det viktigt att vi alla hjälps åt, att alla människor ställer upp på allas lika värde, säger Åsa Rundgren, HR-chef Smurfit Westrock.

Positiv respons från besökarna

Det var en positiv stämning, varma kramar, leenden och en och annan tår som präglade tillställningen som lockade cirka 150 personer. Eller som en av modellerna uttryckte det på frågan om vad som var det bästa med Piteå.

- Kärlek, svarade hon tydligt.

Även besökarna var nöjda.

- Jag följer med min dotter som är här med sitt gäng. Det är ju viktigt att de får komma fram och får synas, att de har samma rättigheter som andra, säger Per Strandberg, pappa till en person med funktionsnedsättning.

- Det är jättespännande för modellerna och deras kompisar. Nu pratar de om premiären på fredag med röda mattan, bubbel och snittar som alla andra premiärer. Det är viktigt för dem att få vara här, säger Inger Salmi, enhetschef socialtjänsten.

- Alla är vi likadana innerst inne med samma behov, men samtidigt är vi alla olika. Jag tycker det är jätteviktigt att vi jobbar med detta, säger Eva Nordlund, skol- och landsbygdspartiet.

Den nationella manifestationen i samarbetet med Glada Hudik innefattar också filmpremiär fredag 11 oktober samt ytterligare fyra biovisningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll

Fotoutställningen Allas lika värde har kopplingar till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi".         Foto: Björn Tjärnberg

9 bilder, 9 pitebor och nio viktiga berättelser: Välkomna till årets varmaste fotoutställning

Inför premiären av Glada Hudiks nya film "det kunde varit vi" tar nio starka pitebor plats i centrala Piteå. Personer som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Nu ger vi dem en plats att synas och låter deras berättelser höras. Välkommen till invigning av fotoutställningen Allas Lika Värde 7 oktober kl. 11.30-13.00 vid Stadsberget.

Glada Hudiks folkkära skådespelare Ida och Emma har en central roll i filmen "Det kunde varit vi".  Foto: Björn Tjärnberg @candamo film

Pressinbjudan: Välkommen till årets varmaste biopremiär fredag 11 oktober av filmen "Det kunde varit vi"

På fredag 11 oktober är det biopremiären av Glada Hudiks nya biofilm, dokumentären "Det kunde varit vi". Det blir en riktig premiär med entré via röda mattan samt mingel med bubbel och snittar. Hedersgäster är de nio lokala fotomodeller som medverkar i fotoutställningen Allas lika värde och andra personer med intellektuella funktionsnedsättning samt deras vänner och anhöriga. Varmt välkomna!

I oktober firar Piteå kommun fyra år som MR-kommun, här med en festlig premiären av Glada Hudiks nya film Det kunde varit vi.   Foto: Piteå kommun

Idag firar Piteå fyra år som MR-kommun

Idag, 24 oktober, har det gått fyra år sedan Piteå kommun utropade sig till MR-kommun. I år firar vi bland annat med det nyligt genomförda samarbetet med Glada Hudik. Resan mot mänskliga rättigheter och inkludering pågår ständigt – både i kommunens verksamheter och i Piteå i stort.