Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Johan och Julia Engström cyklar tillsammans till skola och jobb. Foto: Malin Vikström

Cyklister uppmärksammade för sitt hållbara resesätt

Idag den 3 juni är det cykelns dag över hela världen. Det vill Piteå kommun uppmärksamma! Vi har idag på morgonen överraskat gående och cyklister för att visa uppskattning för deras val att resa hållbart till och från jobbet eller skolan. Det är sjunde året i rad som denna aktivitet genomförs och morgonen bjöd på fint sommarväder och rekordmånga cyklister!

Även i år kommer Piteå kommun att överraska cyklister på cykelns dag 3 juni. Bild från förra året. Foto: Piteå kommun

Pressinbjudan: Cykelns dag 3 juni!

Måndagen den 3 juni är det cykelns dag. Piteå kommun ska överraska cyklister under morgonen, för att visa uppskattning i deras val att resa hållbart till och från jobbet eller skolan. Att cykla är roligt, hållbart och ett bra val för både hälsan och miljön. Media är välkomna att närvara!

Linda Wikström arbetar som lärare i svenska som andra språk på Språkslussen i Piteå kommun. Den offisciella utmärkelsen sker i höst under bokmässan. Foto Privat

Linda från Piteå tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Linda Wikström, svensklärare vid Språkslussen, Piteå kommun, är en av fyra lärare som får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2024. Hon får priset i svenska som andraspråk och det är endast en lärare i landet som årligen tilldelas det. I sin yrkesroll är Linda processledare för aktionsforskningsprojektet Läskraft.

Sjulnäs är Årets by 2024. Foto: Maria Fäldt.

Grattis Sjulnäs – årets by 2024!

Sjulnäs har blivit utsedd till Årets by 2024. Med en stark gemenskap och ett engagerat utvecklingsarbete har byn omvandlat sina mötesplatser och skapat en levande landsbygd som lockar både invånare och besökare.

Från höstterminen 2025 kommer elever på Bygg- och anläggningsprogrammet att kunna söka lärlingsutbildning plåtslagare  Foto: Getty

Gymnasial lärlingsutbildning plåtslageri vid Bygg- och anläggningsprogrammet

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att godkänna starten av ytterligare en gymnasial lärlingsutbildning. Den kommer att gälla i årskurs 2 för de elever som börjar på programmet höstterminen 2025. Då Strömbackaskolan inte erbjuder inriktningen plåtslageri kommer eleven utöver lärlingsplatsen i plåt studera en kompletterande utbildning på annan ort.

Personuppgiftsincident anmäld till IMY

Socialtjänsten har anmält en personuppgiftsincident till IMY – Integritetsmyndigheten. Incidenten inträffade i samband med migreringen till det nya verksamhetssystemet Combine då delar av vård- och omsorgspersonalen har fått åtkomst till mer information än de ska ha.

Inför hösterminen 2025 kommer elever vid fordons- och transportprogrammet att göra sitt inriktningsval till årskurs 1. Bild: Getty

Inriktningsval till fordons- och transportprogrammet i årskurs 9

Fordons- och transportprogrammet vid Strömbackaskolan har två inriktningar - personbil och transport. Inriktningsvalet görs idag till årskurs 2. För att underlätta elevernas val, har Barn- och utbildningsnämnden beslutat om att valet görs redan i årskurs 9. Det innebär att eleverna väljer inriktning personbil eller transport inför årskurs 1 på gymnasiet från höstterminen 2025.

Parkeringsavgiften föreslås justeras uppåt med två kronor - den första ändringen på 20 år. Foto: Canva

Piteå kommun utreder fråga om justering av parkeringsavgiften

Piteå kommun ska uppdatera sina riktlinjer för parkering, där en höjning av avgift är föreslagen. I diskussionen vid måndagens kommunfullmäktige lyftes även förslag att all parkering i stadskärnan ska vara avgiftsfri från start. Beslutet blev en minoritetsåterremiss för att utreda om och hur lång tid man kan ha avgiftsfritt även på gatuparkeringar i centrum, där det idag kostar från första timmen.

Visa mer