Gå direkt till innehåll
Linda Wikström arbetar som lärare i svenska som andra språk på Språkslussen i Piteå kommun. Den offisciella utmärkelsen sker i höst under bokmässan. Foto Privat
Linda Wikström arbetar som lärare i svenska som andra språk på Språkslussen i Piteå kommun. Den offisciella utmärkelsen sker i höst under bokmässan. Foto Privat

Pressmeddelande -

Linda från Piteå tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Linda Wikström, svensklärare vid Språkslussen, Piteå kommun, är en av fyra lärare som får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2024. Hon får priset i svenska som andraspråk och det är endast en lärare i landet som årligen tilldelas det.

I sin yrkesroll är Linda processledare för aktionsforskningsprojektet Läskraft, där hon tillsammans med sina kollegor arbetar med att stärka elevernas engagemang för skönlitterär läsning och främja läskompetens i svenska som andraspråk.

Språkslussen undervisar elever i årskurs 2–9 som nyligen anlänt till Sverige. De undervisar i alla grundskolans ämnen med fokus på det svenska språket. Eleverna placeras i Språkslussen där de får en introduktion till den svenska skolan för att sedan övergå i den ordinarie skolverksamheten.

Priset är på 50 000 kronor och Linda kommer att få den officiella utmärkelsen under bokmässan i Göteborg i höst. Dessutom tilldelas Språkslussen 30 000 kronor för att stärka undervisningen i svenska.

Vad betyder det här priset för dig?

– Jag blev verkligen överraskad när jag fick samtalet om att jag hade fått priset. Det är endast en lärare i hela landet som får priset i svenska som andraspråk och att jag skulle vara en av dem blev en chock för mig. Jag brinner för att undervisa elever i ämnet och att utveckla undervisningen. Ett sätt att göra det är att arbeta kreativt med skönlitteratur som många av mina elever aldrig har kommit i kontakt med tidigare i sina hemländer. Jag vill öppna den skönlitterära världen för mina elever och har arbetat kollegialt med det i ett läsprojekt som kallas för Läskraft de senaste terminerna, säger Linda Wikström.

Fyra pristagare från Piteå de senaste sju åren

Under de senaste sju åren har en lärare från Piteå kommun mottagit Svenska Akademiens svensklärarpris fyra gånger. Pristagarna har jobbat inom såväl grundskolans låg-, mellan- och högstadier samt gymnasiet.

–Vi har oerhört hög kvalitet på våra lärare genom hela skolväsendet. Jag vill skicka ett stort varmt grattis till Linda och till Piteå, säger Malin Westling, skolchef Piteå kommun.

Svenska Akademiens svensklärarpris instiftades 1987 och skall tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”. Fyra priser delas ut, varav ett går till lärare som undervisar i svenska som andraspråk eller svenska för invandrare.

Kontaktinformation

Linda Wikström, förstelärare Piteå kommun
0911-69 67 53, 070-317 47 21
linda.wikstrom@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se