Gå direkt till innehåll
Förslag om gratis mensskydd - en glädjande satsning för cirka två tredjedelar av Piteå kommuns alla anställda.   Foto: Getty Images
Förslag om gratis mensskydd - en glädjande satsning för cirka två tredjedelar av Piteå kommuns alla anställda. Foto: Getty Images

Pressmeddelande -

Kommunfullmäktige positiva till motion om gratis mensskydd på kommunens arbetsplatser

Vid måndagens sammanträde fick motionen om gratis mensskydd kommunfullmäktiges stöd. Nu ska kommunstyrelsen utreda möjligheterna att erbjuda gratis mensskydd på Piteå kommuns samtliga arbetsplatser. En glädjande nyhet för kommunens kvinnliga anställda.

Allt fler privata bolag inför gratis mensskydd på sina arbetsplatser, detta bör också införas på alla kommunala arbetsplatser inklusive hos de kommunala bolagen. Gratis mensskydd på arbetsplatser har av flera orsaker blivit lika naturligt som fri tillgång till plåster och liknande material.

Det är formuleringen i den motion som lämnats in av skol- och landsbygdspartiets (SLP) ledamot i fullmäktige Anders Nordin.

Kommunledningen ser flera fördelar med att erbjuda gratis mensskydd till medarbetarna i Piteå kommun och kommunfullmäktige är positiva till förslaget.

- Tillgång till mensskydd bidrar till en mer jämställd arbetsplats, det skapar trygghet för våra kvinnliga medarbetare om mensen kommer oväntat. Dessutom ligger det i linje med vårt arbete med arbetsmiljö och målet att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Kata Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde måndag 27 maj fick kommunstyrelsen uppdraget att utreda hur detta kan verkställas, innan ett formellt beslut kan tas. I det ingår både förslag på vilken förvaltning eller verksamhet som ska hantera frågan samt förslag hur det ska finansieras.

Kostnaden för gratis mensskydd på alla arbetsplatser uppskattas till mellan 750 000 kronor upp till en miljoner kronor – medel som måsta tas med i kommande års budgetarbete och ge möjlighet till upphandling.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen