Gå direkt till innehåll
Sjulnäs är Årets by 2024. Foto: Maria Fäldt.
Sjulnäs är Årets by 2024. Foto: Maria Fäldt.

Pressmeddelande -

Grattis Sjulnäs – årets by 2024!

Sjulnäs har blivit utsedd till Årets by 2024. Med en stark gemenskap och ett engagerat utvecklingsarbete har byn omvandlat sina mötesplatser och skapat en levande landsbygd som lockar både invånare och besökare.

I Sjulnäs hittar vi någonting för alla. Det finns fina mötesplatser som inte bara lockar Pitebor utan även andra. I det gamla garveriet håller byborna på att rusta byggnaden till en naturlig mötesplats och ett museum. På fotbollsplanerna samlas Infjärdens alla barn och unga och spelar fotboll.

Byns stolthet Sandön drivs av byaföreningen och är mer än bara en badplats. Sandiga stränder och långgrunt vatten gör platsen perfekt för barnfamiljer och på sommaren driver byns ungdomar caféverksamhet där.

Byn arbetar ständigt med att utveckla sina mötesplatser och välkomnar gäster till deras evenemang.

Sjulnäs utses till Årets By i Piteå 2024 med motiveringen:

Sjulnäs utgör ett gott exempel på en by som arbetat med utvecklingsarbete under en lång tid.

Med hjälp av egna medel och ideellt arbete renoverar och utvecklar de kontinuerligt sina mötesplatser.

Sjulnäs har med invånarna och byns egna organisationer som instrument, tagit ett helhetsgrepp om byns framtid och utveckling och utvecklat så väl en populär badplats som en ny mötesplats i Garveriet.

Det är en by som visat att de ständigt utvecklas för att skapa ett samhälle där man bygger för en levande landsbygd och förutsättningar att trivas, gammal som ung.

Det är Landsbygdspolitiska rådet som utser årets by. Årets by får förutom äran 15 000 kronor och ”Årets By”-skyltar som är ett vandringspris mellan segrande byar.

För mer information, kontakta

Maria Öberg, Samhällsutvecklare Piteå kommun

maria.oberg@pitea.se

0911-696195

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se