Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Pitebor känner sig trygga i sin hemstad, enligt SCB:s medborgarundersökning.            Foto: Maria Fäldt

Piteå kommun – en bra plats att bo på enligt piteborna

95 procent av piteborna anser att Piteå kommun är en bra plats att leva och bo på. Piteborna känner sig också väldigt trygga. Det framgår av SCB:s medborgarundersökning 2023, som täcker in områden som skola och omsorg, boende och boendemiljö, trygghet och kommunen som helhet. Undersökningen utgör ett av många underlag för fortsatt utveckling av både Piteå kommun och Piteå som plats.

Pitebor får fortsatt möjlighet att låna årskort till PIF:s dam- och herrmatcher i fotboll.

Succén tillbaka - Låna årskort till PIF:s hemmamatcher på Stadsbiblioteket

För andra året i rad kan pitebor, tack vare samarbetet mellan Piteå stadsbibliotek, Piteå IF herrar samt Piteå IF damfotbollsförening och Piteå IF, se Piteålagens hemmamatcher helt kostnadsfritt. Föreningarna har i år skänkt årskort för utlåning på biblioteket, sex för dammatcherna och sex för herrmatcherna.

Eleverna fick möjlighet att vinna ett påskägg med godsaker. Foto: Maria Fäldt

PåPPigt uppishäng på Solanderskolan

Vad har festivalen Vinterpunk, cosplayverkstad och boxning gemensamt? Jo, det är några exempel på arrangemang och aktiviteter som ungdomar genomfört med hjälp av PåPP - Påse pengar projektet. Ungdomskonsulenten Anja Lundström och kommunalrådet Kata Nilsson besökte Solanderskolans uppis för att berätta om projektet.

Slutputs och byggstäd pågår i tillbyggnaden på Christinaskolan – efter sommarlovet fylls byggnaden med elever.   Foto: Ann-Sofie Boman

Den "nya" Christinaskolan tar form

Om- och tillbyggnationerna av Christinaskolan går enligt plan. Inom kort inleds de tre sista etapperna i skapandet av en sammanhållen och modern skola för barn från förskoleklass till årskurs nio. Redan efter sommarlovet flyttar vissa verksamheter in i sina nya lokaler och i augusti 2025 hälsas Christinaskolans samtliga eleverna välkomna till nya fräscha skollokaler när höstterminen startar.

Idag fattades beslut om riktinjer för 2025-2027

Beslut om riktlinjer för 2025-2027 vid extrainsatt kommunfullmäktige

Under måndagen fattades beslut om riktlinjer för strategisk plan 2025-2027 samt budget 2025. Efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte under förmiddagen kompletterades förslaget som nu ligger till grund för verksamheternas kommande planerings- och budgetarbete.

De tre nämndsordföranden som söker nya former för samverkan - Anton Li Nilsson, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden och Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden.  Foto: Gunnel Ekman

Tillsammans – för Piteås unga

Politikerna i tre kommunala nämnder har för andra gången träffats till en gemensam utbildningsdag. Syftet är att lyfta de goda exemplen och att söka nya vägar till samverkan – för Piteås unga.

Den tidigare fastigheten är riven, och nu går arbetet vidare för att hitta en väg framåt för bygglov för Lekatten 15. Foto: Emelie Nyberg

Fortsatt dialog för att hitta väg framåt för Lekatten 15 efter nej till bygglov

Samhällsbyggnadsnämnden gav avslag till BDB fastigheters ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten Lekatten 15, eftersom nämnden konstaterat att ritningarna inte överensstämmer med detaljplanen för området. I dialog med exploatören går nu arbetet vidare för att hitta en väg framåt för ett godkänt bygglov.

Avdelningarna har genomfört åtgärder för att stärka kunskapen om kvalitetsarbetet hos personalen genom utbildning och fortbildning. Foto: Getty Images

Kvalitet, psykisk hälsa och informationssäkerhet i fokus under Socialnämndens sammanträde

Socialnämnden beslutade under dagens sammanträde att upprätta Kvalitetsberättelsen för 2023. Det är första året som verksamheternas systematiska kvalitetsarbete inom SoL och LSS sammanställs i en övergripande kvalitetsberättelse. Under sammanträdet godkände nämnden även Informationssäkerhetsberättelsen, budgetuppföljning och Handlingsplan psykisk hälsa.

Ett gemensamt verksamhetssystem för Norrbottens kommuner är en förutsättning för att både samnyttja resurser och kunna hjälpa varandra. Foto: Getty Images

Socialtjänsten byter verksamhetssystem till Combine

Norrbottens kommuner har upphandlat ett nytt verksamhetssystem för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Socialtjänsten i Piteå kommun arbetar just nu med att överföra data från det gamla systemet till det nya. Bytet kan ha viss påverkan på handläggningstider för biståndsbedömning inom äldreomsorg och LSS. Systembytet beräknas vara klart den 2 maj.

Förstudien för framtidens simhallar drogs vid Kultur och fritidsnämnden.

Förstudie framtidens simhallar

Samtliga tre simhallar i Piteå kommun har idag stora renoveringsbehov och på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden har en förstudie om framtidens simhallar genomförts. Förstudien som presenterades vid tisdagens nämndssammanträde bekräftar bilden av omfattande och akuta renoveringsbehov i samtliga simhallar och redovisar tre olika alternativ för framtiden.

Visa mer