Gå direkt till innehåll
De tre nämndsordföranden som söker nya former för samverkan - Anton Li Nilsson, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden och Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden.  Foto: Gunnel Ekman
De tre nämndsordföranden som söker nya former för samverkan - Anton Li Nilsson, ordf. barn- och utbildningsnämnden, Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden och Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden. Foto: Gunnel Ekman

Pressmeddelande -

Tillsammans – för Piteås unga

Politikerna i tre kommunala nämnder har för andra gången träffats till en gemensam utbildningsdag. Syftet är att lyfta de goda exemplen och att söka nya vägar till samverkan – för Piteås unga.

Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson, s, berättar att han redan 2020 tog initiativ till ett sånt här samarbete, men att det stöp då det kom en pandemi emellan.

- Men så fick vi till en träff i april ifjol och alla var överens om att det här en bra väg att gå, säger han.

Temat för träffen 2023 var Ung i Piteå och dagen blev ett viktigt avstamp för det politiska samarbetet i en ny mandatperiod, där deltagarna dels fick lära känna varandra, dels fick en viktig inblick i och kännedom om varandras insatser för våra barn och ungdomar.

Deltagarna fick ta del av flera rapporter om ungas hälsa och situation. Flera ungdomsprojekt presenterades också, bland annat 13–25-teamet, ett samarbete mellan socialförvaltningen och polisen för att unga enkelt ska kunna få hjälp om de hamnat i alkohol- och drogproblematik.

Nämnderna går nu vidare med en ny träff där fokus ligger på det förebyggande arbetet och de samverkansvinster man kan göra.

- Jag tycker det här är ett jättebra initiativ!, säger Anton Li Nilsson, c, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Nilsson menar att det är bra att få exempel på redan fungerande och bra verksamhet, men också att få idéer, kunna lyfta varandra och hitta nya samarbeten.

- Jag tänker till exempel på Skol IF-projektet där kultur, park och fritid tillsammans med skolan hittat vägar att ordna olika fritidsaktiviteter för ungdomar efter skoltid, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Anna Långström, c, håller med.

- Jag tycker det känns jättebra att samlas över nämndsgränserna kring de här frågorna, det angår ju oss alla och är jätteviktigt, konstaterar hon.

Nästan 50 politiker, både ledamöter och ersättare i de tre nämnderna, och även många tjänstemän samlades på Gotis i Öjebyn under utbildningsdagen, som inleddes med en nulägesrapport om ungas levnadsvillkor.

Därefter radades de goda lokala exemplen upp; socialtjänstens stöd till barn och familjer; 13–25-teamet och dess förebyggande arbete, föräldrautbildning med mera, Norrbyskolans "Växthuset" där elever med npf-diagnoser får en chans att verkligen lyckas med sina studier, tidigare nämnda Skol IF och "Äntligen fredag!" med kvällsöppna idrottshallar och prova-på-aktiviteter samt Malmgatan 5, Kustkyrkans ungdomsgård som Piteå kommun är med och stöttar ekonomiskt.

Kontakt
Sven-Gösta Pettersson, ordf. socialnämnden, tel. 070-390 19 90, e-post sven-gosta.pettersson@pitea.se
Anton Li Nilsson, ordf. barn - och fritidsnämnden, tel. 073-083 46 92, e-post anton.nilsson@pitea.se
Anna Långström, v. ordf. kultur- och fritidsnämnden, tel.073-086 47 25, e-post anna.langstrom@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se