Gå direkt till innehåll
Eleverna fick möjlighet att vinna ett påskägg med godsaker. Foto: Maria Fäldt
Eleverna fick möjlighet att vinna ett påskägg med godsaker. Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

PåPPigt uppishäng på Solanderskolan

Vad har festivalen Vinterpunk, cosplayverkstad och boxning gemensamt? Jo, det är några exempel på arrangemang och aktiviteter som ungdomar genomfört med hjälp av PåPP - Påse pengar projektet. Ungdomskonsulenten Anja Lundström och kommunalrådet Kata Nilsson besökte Solanderskolans uppis för att berätta om projektet.

Nästan alla elever som tittar förbi ser till att fylla i ett formulär där de ska ange en idé dom skulle vilja genomföra. Det är gjort som en tävling där bästa idén vinner ett påskägg med godsaker och är ett sätt att trigga igång eleverna. Få dem att öppna upp för tanken att de själva kan göra något som de kanske saknar eller drömt om.

En av eleverna tar sig god tid till att tänka igenom saken innan han fyller i formuläret.

— Det skulle vara kul att göra någon form av tävling där man måste samarbeta. Kanske en kajakpaddlingstävling. Jag såg det på tv och skulle gärna göra det själv, säger han.

Kata trivdes bland ungdomarna och försökte få igång dom genom att ge lite exempel. Hon berättar att hon själv skulle ha valt att anordna en poesikväll.

— Påpp skapar möjligheter till evenemang för unga utifrån vad de unga själva faktiskt vill ha. Det är en god pusselbit i den politiska ambitionen att skapa fler mötesplatser för unga i hela kommunen, säger hon.

Anja berättar att hon och kollegan Eli Lundman gör många skolbesök under ett läsår men just i den här formen, med aktiviteter i uppis, görs två besök per skola och läsår.


— Vi brukar anordna någon enkel tävling, prata med eleverna och berätta om vad vi gör. Just nu lyfter vi fram påse pengar projektet lite extra.

Projektet ger ungdomar möjlighet att genomföra en idé, dels ekonomiskt men även på ett tryggt sätt då Anja och Eli finns som stöd i bakgrunden och fungerar som bollplank för den som behöver.

— Det är inte alla som vill arrangera något. Men alla ska veta att möjligheten finns. Och den som har en idé kan ta kontakt med mig eller Eli. Vi träffas, pratar igenom idén och vi hjälper till att göra en budget. Om allt känns bra efter det så är det bara att tuta och köra, säger Anja.

Förutom exemplen i ingressen nämner Anja även ett gäng som startade ett basketlag, en tjej som gjort en bok som nu ska tryckas och en annan som gjort en konstutställning. En kille drog ihop ett band och anordnade ett välbesökt jazzcafé. Nästan allt är möjligt. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på.

Fakta om PåPP

PåPP är inget nytt projekt utan startade 1998. Det riktar sig till ungdomar 13-25 år. Arrangemangen kan handla om nästan vad som helst och kan genomföras var som helst i hela kommunen.

Läs mer om projektet: www.pitea.se/invanare/fritid-kultur/fritid-och-natur/ung/papp--pase-pengar-projekt/

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen