Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kommunfullmäktige (arkivbild)   Foto: Maria Fäldt

Många viktiga beslut vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige

Det var många ärenden på agendan vid måndagens kommunfullmäktige. Fokus låg på de årligen återkommande punkterna som har en avgörande plats i kommunens styrning och ledning: årsbokslut, revisorernas granskning, ägardirektiv och bolagsordningar. Det blev återremiss på förslag till riktlinjer, vilket innebär extrainsatta möten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inom kort.

Jeanette Jonsson är nöjd att slippa tanka. Foto: Maria Fäldt

Hemtjänstpersonalen i Hortlax är först ut med elbil

2030 är målet att hela kommunens fordonsbestånd ska vara fossiloberoende. Omställningen är påbörjad och den 1 februari kom de fyra första elbilarna till hemtjänstgruppen i Hortlax. Trots vinterkylan har det flutit på bra och personalen är nöjda med de nya elbilarna.

Regionsfinalen i Svenska Gymnasiemästerskapet för innovatörer hålls i Piteå den 14 mars.

Regionsfinalen Blixtlåset kommer till Piteå

Den 14 mars kommer Blixtlåset regionsfinal, Svenska Gymnasiemästerskapet för innovatörer, till Piteå. Blixtlåset regionsfinal arrangerats av Teknikcollege Norrbotten och Piteå kommun stöttar arrangemanget. Denna deltävling går av stapeln vid Studio Acusticum med tävlande lag och jury från företagsvärlden.

Samarbetet med Arbetsförmedlingen ger hopp inför sommarrekryteringen, f.v. Hannah Degerman och Fredrik Blom, inflyttarservice, Maria Adlers, vd Pitebo samt socialchefen Eva Börjesson Öman    Foto: Piteå kommun

Sommarjobb i Piteå kryddas med bostad och fria resor hit

Under våren 2024 testar Piteå kommun en ny rekryteringsform för att klara sommarens bemanningsbehov inom Socialtjänsten. I samarbete med Arbetsförmedlingens kansli för omställning och matchning i norr, deltar Piteå i insatsen ”Sommarjobb i norr” där såväl en ordnad bostad som fria resor hit ingår för den sökande.

Piteå kommuns riktlinjer fungerar som en karta och kompass i planeringen inför kommande år.    Foto: Getty Images

Fokus på hållbar ekonomi i riktlinjerna för budget 2025 och strategisk plan 2025–2027

Inför kommunens årliga budgetarbete utformas riktlinjer som ger nämnder och bolagsstyrelser rätt förutsättningar och specificerade uppdrag för sitt planeringsarbete inför kommande år. Vid måndagens kommunstyrelsemöte fick förslaget till riktlinjer för budget 2025 och strategisk plan bifall och går nu vidare för politiskt beslut i kommunfullmäktige.

Tillsammans med medborgarna och näringslivet ska planerna för den framtida Uddmansgatan och dess innehåll ta form. Foto: Emelie Nyberg

Användarna i fokus när planer för nya Uddmansgatan tar form

Piteå kommun planerar att förändra Uddmansgatan och därigenom stärka attraktiviteten i stadskärnan. Kommunen kommer under 2024 att ta hjälp av användarna, det vill säga medborgarna och näringslivet, för att utforma visioner för gatan och dess innehåll.

Vindkraftverk i Markbygdens vindkraftpark.      Foto: Piteå kommun

Piteå kommun går in i förening som verkar för att stärka kommuner där vindkraft etableras

Piteå kommun ansöker om medlemskap i förening Sveriges Vattenkrafts- och vindkraftskommuner (FSV). Det beslutade kommunstyrelsen vid måndagens möte. Syftet med föreningen är att stärka kommuner och regioner där vatten- och vindkraft är etablerad, bland annat genom förslag att skatter ska tillfalla de kommuner där etablering sker och att del av kraftbolagens intäkter ska stanna i regionerna.

Stadsvapnet innehåller många olika verksamheter, bland annat Kaleido och Bishops arms.      Foto: Helene Markström

PNF på väg bli ensam ägare till fastigheten Stadsvapnet

Under måndagen beslutade kommunstyrelsen att stödja förslaget att Piteå näringsfastigheter (PNF) köper de 49 procent av fastigheten Stadsvapnet som idag ägs av bolaget Norra Ringen. Som ensam ägare ökar förutsättningarna för PNF att arbeta långsiktigt, strategiskt och aktivt med fastigheten, vilket gynnar Piteås näringsliv.

Visa mer