Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Bokslutets positiva resultat är bra för framtids satsningar, bland annat på mark för företagsetableringar.   Foto: Sara Holm

Ett bra resultat för Piteå kommun trots ett turbulent år

Piteå kommuns resultat för 2023 blev bättre än förväntat. Det skapar en god grund inför de omfattande investeringar som ska genomföras de kommande åren, bland annat i skollokaler, äldreboenden, exploateringar av mark för bostäder och industri. Vid måndagens kommunstyrelsemöte beslutades att skicka förslaget till bokslut till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt godkännande.

Foto: Getty Images

Omställning till en långsiktigt hållbar, förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst

Piteå kommun får statliga medel, 650 000 kr, för att arbeta med omställningen till den nya socialtjänstlagen som väntas träda i kraft i juli 2025. Den nya lagstiftningen innebär bl.a. att socialtjänsten ska arbeta ännu mer förebyggande för att minska eller fördröja behovet av mer omfattande insatser. Socialtjänsten ska också ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv och vara mer lättillgänglig.

Socialnämnden svarar på namninsamling

I samband med Socialnämndens möte i december överlämnades en skrivelse och namninsamling kopplat till ärendet med en dövblind kvinna. Namninsamlingen har hanterats enligt kommunens rutiner för inkomna synpunkter och vid dagens sammanträde beslutade en enig nämnd om ett skriftligt svar.

God patientsäkerhet i Piteå kommun

God patientsäkerhet i Piteå kommun

Dagens Socialnämnd godkände Patientsäkerhetsberättelsen för 2023. Bedömningen är att patientsäkerheten under förra året varit god i samtliga verksamheter även om det finns vissa förbättringsområden. Ett positivt resultat är en markant ökning av genomförda läkemedelsgenomgångar på kommunens särskilda boenden genom god samverkan mellan Piteå kommuns sjuksköterskor och Region Norrbottens primärvård.

Årets företagare! Samuel Holmström och Jens Lundqvist, Lundqvist Trä. Foto: Mikael Sundkvist/P-town

Glada vinnare på festlig och fullsatt näringslivsgala!

Under fredagskvällen fick nio Piteåföretagare ta emot priser och hyllningar under näringslivets gala Piteå Business Awards. Närmare 450 gäster hade samlats för att mingla och nätverka, äta och dricka gott, underhållas och fira Piteås starka näringsliv. Åtets företagare blev Samuel Holmström & Jens Lundqvist från Lundqvist Trä för sin imponerande innovationslust och sinne för affärer.

EU-medel finansierar förstudie om framtidens kompetensförsörjning inom vård och omsorg

Piteå kommun har beviljats drygt 200 000 kr ur den Europeiska socialfonden+ för att genomföra en förstudie om framtidens kompetensförsörjning. All tillsvidareanställd vård och omsorgspersonal samt månadsvikarier kommer delta i studien, cirka 1300 personer. Förstudien beräknas vara klar till sommaren och resultatet blir underlag för att ansöka om medel från EFS+ för ett större projekt.

Hanna Classon, socionom i skolan, finns nära tillhands för eleverna. Foto: Maria Fäldt

Trygghet och studiero i skolan - en rättighet

Enligt skollagen har alla elever rätt till trygghet och studiero. Alla landets skolor arbetar därför med trygghet och studiero, men på lite olika sätt. I Piteå kommun har bland annat alla elevhälsoteam en socionom i skolan. På Pitholmsskolan får man år efter år får ett jämnt och bra resultat i sina trygghetsenkäter.

Piteås simhallar lyfter vikten av att duscha före bad

Piteås simhallar lyfter vikten av att duscha före bad

Piteås simhallar betonar vikten av att duscha före simning för att minska behovet av klor i vattnet och förbättra bassängernas vattenkvalitet. Denna vecka kommer personalen aktivt att informera besökare om detta. Smuts och ämnen från kroppen överförs annars till badvattnet, vilket kräver mer klor för att upprätthålla hygien.

Visa mer