Pressmeddelande -
Omställning till en långsiktigt hållbar, förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst
Piteå kommun får statliga medel för att arbeta med omställningen till den nya socialtjänstlagen som väntas träda i kraft i juli 2025. Alla kommuner får samma summa, 650 000 kr, enligt en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner gällande omställningen till en långsiktigt hållbar socialtjänst.
Syftet med överenskommelsen är att skapa långsiktighet och goda planeringsförutsättningar för kommuner och andra berörda aktörer inför införandet av en ny socialtjänstlag. Överenskommelsen för 2024 omfattar 20 miljoner kronor.
Under dagens sammanträde fick Kommunstyrelsen veta mer om vad omställningen till den nya socialtjänstlagen kommer innebära. Eva Börjesson Öman, socialchef, och Madeleine Westman, socialt ansvarig samordnare, presenterade huvuddragen.
Den nya lagstiftningen innebär bland annat att socialtjänsten ska arbeta ännu mer förebyggande för att minska eller fördröja behovet av mer omfattande insatser. Genom att ligga steget före kanske en omfattande insats inte kommer behövas alls.
-Det är helt rätt väg att gå och anpassa lagstiftningen efter samhällsutvecklingen och vi ska också anpassa vår socialtjänst för att leva upp till den. Jag är stolt över att vi i Piteå redan satsar på förebyggande verksamhet inom flera områden. Våra fältare, som vi nyligen förstärkte med en tredje tjänst, gör ett oerhört viktigt arbete genom samverkan med skola, polis, region och andra aktörer för att ligga steget före och fånga upp ungdomar med svårigheter i tid, säger Patric Lundström, kommunalråd, Piteå kommun.
I den nya socialtjänstlagen blir det också krav på att socialtjänsten ska ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv, vara lättillgänglig och kunskapsbaserad. Insatser behöver också kunna erbjudas på ett enklare sätt än idag.
-Det här är en stor reform, den nuvarande socialtjänstlagen bygger till stora delar på 1980 års lagstiftning och samhällsutmaningarna har förändrats sedan dess. Det är ett långsiktigt arbete att ställa om till ännu högre grad av förebyggande verksamhet och lågtröskelinsatser och det kommer krävas resurser, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Under det förberedande året 2024 får landets alla kommuner statligt bidrag (650 tkr) för att genomföra läges-och behovsanalyser inför den nya socialtjänstlagen. Vilka statliga medel Piteå kommun kommer få ta del av för omställningsåren 2025–2028 är ännu inte fastställt.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!