Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vuxenutbildning

Glada medarbetare har gått i mål med utbildningen Yrkessvenska – inriktning vård. Foto: Piteå kommun

Festligt firande när utbildningen i Yrkessvenska avslutades

I veckan firade 26 glada medarbetare att de gått i mål med utbildningen i Yrkessvenska med inriktning vård. Utbildningen är skräddarsydd för socialtjänstens vård- och omsorgspersonal med annat modersmål än svenska. Två lärare från Vuxenutbildningen, en lärare i omvårdnadsämnen och en SFI-lärare, har undervisat deltagarna två timmar i veckan sedan september förra året.

Vuxenutbildningen i Piteå har beviljats med 15 miljoner i stadsbidrag av Skolverket för att starta yrkesinriktade utbildningar.

15 miljoner i statsbidrag till Vuxenutbildningen i Piteå

Vuxenutbildningarna i Piteå, Boden, Luleå, Älvsbyn och Kalix har tillsammans blivit beviljade 66 miljoner kronor i stadsbidrag av Skolverket för att starta yrkesinriktade utbildningar. För Piteås del handlar det om 15 miljoner.

Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström

Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är att främja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Karin Gebing, projektledare vid Vuxenutbildningen i Piteå kommun, berättar att merparten av de beviljade utbildningarna kommer att förläggas vid Lärcentrum. Foto: Kia Svensson

Myndigheten för yrkeshögskolan stärker Piteå med åtta YH-utbildningar

Förra veckan tillkännagav Myndigheten för yrkeshögskolan beslutet att bevilja åtta YH-utbildningar med Piteå som studieort. Detta innebär en stärkning av det lokala utbildningsutbudet och kommer att möta arbetslivets behov av kompetens på ett mer effektivt sätt.

Barn- och utbildningsnämnden har tagit del av delårsrapporten där skolan visar hög kvalitet och goda resultat i en ekonomiskt tuff tid.

Hög kvalitet och satsningar på skolan trots tufft ekonomiskt läge

Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde presenterades delårsrapporten till och med augusti i år. Rapporten beskriver periodens händelser, ekonomi och måluppfyllelse. Målen är i hög grad uppfyllda inom samtliga strategiska områden, men som tidigare prognoser visat, går man trots vidtagna åtgärder mot ett minusresultat. Nämnden fick även ta del av en kvalitetsrapport, där skolan får höga betyg

Ängsgården satsar stort på personcentrerad demensvård och har utbildat hela personalen.

Pressinbjudan: Ängsgården blir stjärnmärkt av Svenskt Demenscentrum

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum och efter en stor utbildningssatsning har Ängsgården uppnått stjärnstatus i demensvård när hela personalen har utbildats. På torsdag firas utmärkelsen tillsammans med personal som diplomeras, representanter från Svenskt Demenscentrum och ledamöter från socialnämnden. Media hälsas välkommen att delta i firandet kl. 11.00.

Piteå kommun öppnar upp SFI för fler

Piteå kommun öppnar upp SFI för fler

När regeringen aviserade om att möjliggöra för kommuner att erbjuda SFI till flyktingar från Ukraina började Piteå kommun att arbeta för det på en lokal nivå. Genom projektet Care – Äntligen blir det nu verklighet. Piteå kommun har också en vilja om att öppna upp undervisningen för andra grupper av människor som idag inte heller har laglig rätt till SFI.

Socialnämnden inför svenska studier på arbetstid för vård- och omsorgspersonal

Socialnämnden inför svenska studier på arbetstid för vård- och omsorgspersonal

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslutet att införa studier i svenska på arbetstid för tillsvidareanställd vård- och omsorgspersonal. Ett femtiotal utrikesfödda medarbetare är aktuella för två timmars lärarledda studier per vecka. Hälften av dem kommer även komplettera studierna med ett digitalt verktyg för yrkessvenska; Lingio.

Enhetschef Lotta Sundman välkomnar de nya YH-utbildningarna till Piteå.       Foto: Kia Svensson

Nya yrkeshögskoleutbildningar i Piteå underlättar kompetensförsörjning

Idag lämnade Myndigheten för yrkeshögskolan besked om vilka nya YH-program som får starta, och klart är att sex utbildningar har beviljats med Piteå som studieort. Det är främst utbildningar inom teknik och tillverkning samt bygg- och anläggning, men också en utbildning inom hälso- och sjukvård.

Acusticum och Campus Piteå    Foto: Magnus Johansson

Vuxenutbildningen flyttar till Campus Piteå

Den 1 januari slår vi upp portarna för Vuxenutbildnings nya lärcentrum på Campus Piteå. Först att flytta in är grund- och gymnasial vuxenutbildning samt SFI och särvux. Yrkeshögskolan finns redan på området och flyttar in i de nya lokalerna inom kort.

Malin Wikberg, Piteå simhallar och Daniel Stenmark på ICA Kvantum och Jan Forsberg lärlingslärare. Foto: Piteå kommun

Samverkan för att säkra kompetensförsörjning

Allt fler arbetsgivare vittnar om att det är svårt att hitta rätt kompetens. Vuxenutbildningen, Piteå kommun, satsar på yrkesutbildning i form av arbetsplatsförlagt lärande, så kallade lärlingsutbildningar, i ett försök att säkra kompetensförsörjningen hos två lokala arbetsgivare i Piteå, ICA Kvantum och Piteå kommuns simhallar.

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet. Under nästa vecka deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet. Utbildningsinsats om våldsprocessen för all personal, föreställning för allmänheten, bokutställningar på biblioteken och ljusmanifestation står på schemat i Piteå.

Piteå kommun ligger framkant med att nyttja projektmedel för att utvecklas som skolkommun.  Foto: Getty

Piteå, en unik kommun inom internationellt skolutbyte

Piteås förskolor och skolor har under EU:s förra programperiod samarbetat med 15 europeiska länder i 80 partnerskapsprojekt. Projekten har innefattat, elevutbyte, fortbildning, erfarenhetsutbyte för pedagoger samt andra skolutvecklingsprojekt, inom ramen för Erasmus+ programmet. Med det är Piteå bland de bästa kommunerna i Sverige på att nyttja dessa möjligheter.

Gunilla Isaksson, Karin Zingmark, Magdalena Jonsson, Sven-Gösta Pettersson, Eva Börjesson Öman och Helena Stenberg. Foto: Helene Markström

Piteå kommun utökar sin samverkan med Luleå tekniska universitet - anställer professor för att utveckla vården för personer med demens

Skogsgården, Piteå kommuns nya särskilda boende för äldre, är tänkt att bli mer än ett särskilt boende för äldre. Ambitionen är att skapa ett kunskapscenter inom vård för personer med demens, utveckla arbetssätt och vidareutbilda personal inom området. I höst kommer Karin Zingmark, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet att bli en viktig del i det arbetet.

Olivia Eklund är utsedd till årets handledare, här tillsammans med eleven Rawen Khaled som nominerat henne. Foto: Ewa Karlsson-Sjölander

Vård och omsorgscollege har utsett Oliva Eklund till årets handledare

Varje år har elever som studerar Vård- och omsorgscollege på Strömbacka skolan och personal i socialtjänstens verksamheter möjlighet att nominera årets handledare. Utmärkelsen i år går till Oliva Eklund som arbetar som undersköterska på Berggården i Piteå kommun. Hon är nominerad av eleven Rawan Khaled.

Visa mer