Gå direkt till innehåll
Glada medarbetare har gått i mål med utbildningen Yrkessvenska – inriktning vård. Foto: Piteå kommun
Glada medarbetare har gått i mål med utbildningen Yrkessvenska – inriktning vård. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Festligt firande när utbildningen i Yrkessvenska avslutades

I veckan firade 26 medarbetare att de gått i mål med utbildningen i Yrkessvenska med inriktning vård. Utbildningen är skräddarsydd för socialtjänstens vård- och omsorgspersonal med annat modersmål än svenska. Två lärare från Vuxenutbildningen, en lärare i omvårdnadsämnen och en SFI-lärare, har undervisat deltagarna två timmar i veckan sedan september förra året.

Socialnämnden fattade beslutet om att införa svenska studier på arbetstid för vård- och omsorgspersonal i april förra året och redan i september var utbildningen i gång. Femtio medarbetare erbjöds möjligheten, men av olika skäl kunde inte alla påbörja utbildningen.

-Det känns fantastiskt att pilotgänget har gått i mål med sina studier och att vi kunde köra i gång så snabbt i höstas, säger Annika Risberg, utvecklingsledare, socialtjänsten, Piteå kommun.

Hon har, tillsammans med Josefine Svärdsudd, lärare i omvårdnadsämnen, och Christina Sandström, SFI-lärare, utformat utbildningen som varit uppdelad på två klasser utifrån språknivå från start.

-Vi har verkligen haft de bästa eleverna man kan tänka sig. De har utvecklats otroligt mycket sedan vi började och jag är glad över att ha varit en del av deras resa och av att skapa en ny utbildningsinriktning i Piteå kommun, säger Josefine Svärdsudd.

-Och vi har haft de bästa lärarna! Jag är jättenöjd med utbildningen, säger Basel som arbetar som vårdbiträde i hemtjänsten, och får medhåll av sina kursdeltagare.

Parallellt med studierna har deltagarna haft tillgång till ett digitalt verktyg för yrkessvenska; Lingio, en app som används för att lära sig språk.

-Det vi fått till oss är att det var svårt att avsätta tid för Lingio. Jag och lärarna kommer träffas för en utvärdering i början av juni där vi kommer att ta in elevernas synpunkter för att förbättra utbildningen och ge förslag till en fortsättning till hösten, säger Annika Risberg.

Finansieringen av lärarkostnaderna och Lingio har möjliggjorts genom Omställningsfonden. Medel kommer sökas från samma fond för att kunna fortsätta driva utbildningen i höst.

-Jag är otroligt stolt över att vi har valt att satsa på den här delen av kompetensutveckling för vår omvårdnadspersonal. Gensvaret från de som genomfört utbildningen är över förväntan och det kändes bra att få vara med och fira och dela ut intygen, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.

Kontaktpersoner:
Annika Risberg
Utvecklingsledare, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 68 65

Josefine Svärdsudd
Lärare omvårdnadsämnen, Vuxenutbildningen, Samhällsbyggnad
Telefon: 0911-69 69 34

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden