Gå direkt till innehåll
Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström
Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström

Pressmeddelande -

Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är attfrämja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Årets kvalitetsmässa hade framtidens socialtjänst i fokus och öppnades av socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson och socialchef Eva Börjesson Öman. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall skickade en inspelad hälsning till mässan via länk där hon lyfte den nya socialtjänstlagen och omställningen till ett mer förebyggande arbetssätt. Inledningstalade under varsin dag gjorde också Piteå kommuns kommunalråd Patric Lundström och Kata Nilsson.

Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare vid socialtjänsten, har arbetat intensivt för att få alla delar på plats. Hon verkade också som moderator under mässan:

-Det har varit riktigt fina dagar och det är ett roligt arrangemang att arbeta med. Varje avdelning har bidragit med de delar som de vill lyfta som föreläsning och i mässhallen och vi har byggt programmet utifrån det, säger Ewa Karlsson Sjölander och understryker vilket mod det krävs att våga ställa sig på scenen och berätta om sitt arbete när hela socialtjänsten är representerad i publiken tillsammans med politiker och brukarråd.

Ett gediget program

Programpunkterna sträckte sig från presentation av handledareorganisationen, utbildning i svenska för tillsvidareanställd personal och workout i hemtjänsten till föreläsningar om rättssäkerhet, informationssäkerhet och ekonomisk omvärldsspaning. Mässdeltagarna fick ta del av resultatet från medarbetarnas svar på enkäten om framtidens kompetensförsörjning. Nyutbildade handledare i Durewallsmetoden delade med sig av sin kunskap i bemötande för att lugna ner en stressad eller hotfull person. Deltagarna på Kvalitetsmässan fick också veta mer om det nya grepp för rekrytering som provas inför sommaren tillsammans med arbetsförmedlingen och kommunens inflyttarservice.

Familjehemsteamet och familjebehandlarna berättade om sina verksamheter och fanns också på plats i utställningsdelen. Där fanns även möjlighet att prova på socialtjänstens VR-utbildningar i förflyttningsteknik och första hjälpen. Och så var Vuxenutbildningen på plats för att berätta om sitt moderna vårdlab som möjliggör autentisk utbildning i vårdmiljö, ett samverkansområde mellan Samhällsbyggnad och Socialförvaltningen.

Bredden av verksamheter inspirerar

-Under de här dagarna blir det så visuellt tydligt hur bred verksamhet vi bedriver i socialtjänsten i Piteå kommun. Och vilket fint engagemang det finns hos alla medarbetare som delar med sig av sin kunskap till varandra, det gör mig stolt över att vara ordförande för Socialnämnden, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande, Piteå kommun.

-Vår styrka finns i just bredden. Det är oerhört inspirerande att få ta del av så många verksamheter och kompetenser som är samlade under ett tak under mässdagarna. Det har nog aldrig varit så tufft att driva socialtjänst som det är just nu, så de här mässdagarna är oerhört viktiga för att vi ska fylla på med energi, kraft och inspiration, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.

För att så många som möjligt ska kunna delta genomförs mässan under två dagar med samma program. Två personer per arbetslag deltar på plats. I år deltog 150 personer på tisdagen och 110 personer på onsdagen. Föreläsningarna filmas och kommer att kunna ses i efterhand av den personal som inte hade möjlighet att närvara i år.

Kontaktpersoner:
Ewa Karlsson Sjölander
Verksamhetsutvecklare, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 65 78 alt. 070-696 13 46
E-post: Ewa.KarlssonSjolander@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se