Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala villkor

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun tar aktivt ställning mot våld i nära relationer och för den mänskliga rättigheten att leva ett liv fritt från våld. Under den här veckan, 18–24 november, pågår den nationella kampanjen En vecka fri från våld för att sätta fokus på frågan och lyfta vikten av att ge stöd till våldsutsatta, det förebyggande arbetet och behandling av våldsutövare.

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Delårsrapportering och budgetuppföljning under höstens första Socialnämnd

Under dagens Socialnämnd behandlades delårsrapporten som lyfte både den största utmaningen med bemanning och kompetensförsörjning men också de utbildningsinsatser som görs och de lyckade samverkansprojekt som drivs på olika nivåer. Budgetuppföljningen till och med augusti månad visar ett underskott på -30,7 mkr. Helårsprognosen förbättras till -48,6 mkr.

Ekonomi i fokus under Socialnämndens sammanträde

Under dagens öppna sammanträde godkände Socialnämnden budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -40,9 mkr till och med november månad. Nämnden fattade beslut om internbudget för 2024 och justerade riktlinjerna för myndighetsutövning och ekonomiskt bistånd. Ledamöterna fick också ta del av socialförvaltningens årliga uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Ny information om personuppgiftincident

Den 23 mars utsattes företaget Careium, som levererar och ansvarar för drift av trygghetslarm till Piteå kommun, och 149 andra kommuner i Sverige, för en cyberattack som slog ut larmen. I samband med detta har en personuppgiftsincident inträffat. En mycket begränsad mängd sparade ljudinspelningar av telefonsamtal som sker i anslutning till att någon larmat via trygghetslarmet har läckt.

Ann-Catrin Gustafsson är Piteå kommuns anhörigkoordinator. Foto: Helene Markström

Stor efterfrågan på Piteå kommuns anhörigstöd

Piteå kommuns organisation för anhörigstöd har funnits i sin nuvarande form i drygt två år och riktar sig till alla som har behov av stöd oavsett problematik hos den närstående. I dagsläget erbjuds anhöriggrupper med fem olika inriktningar och efterfrågan har ökat på enskilda samtal och fler grupper. Kvällens föreläsning med Lilla Speedos mamma är fullbokad.

Inströmningen till Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer är fortfarande hög. Foto: Pixabay.com

Socialnämnden reviderar handlingsplan mot våld i nära relationer

”Våld i nära relationer är en kränkning av mänskliga rättigheter och ett stort folkhälsoproblem som kan få allvarliga konsekvenser för den som utsätts.” Så inleds socialtjänstens handlingsplan mot våld i nära relation. Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om att anta den reviderade handlingsplanen. Inströmningen till Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer är fortfarande hög.

Socialtjänsten anmäler händelse till IVO enligt lex Sarah

I slutet av december inträffade en händelse på ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre. En brukare har upplevt sig blivit hårdhänt hanterad av en personal i tjänst. Brukaren har uppvisat blåmärken på armarna. Socialtjänsten gör därför en lex Sarah anmälan till IVO – Inspektionen för vård och omsorg.

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet. Under nästa vecka deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet. Utbildningsinsats om våldsprocessen för all personal, föreställning för allmänheten, bokutställningar på biblioteken och ljusmanifestation står på schemat i Piteå.

Anna-Karin Jönsson tog chansen; validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska.  Foto: Helene Markström

Lyckat EU-projekt har lett till fler undersköterskor i Piteå kommun

Från och med 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Piteå kommuns socialtjänst har i drygt två år drivit ett EU-projekt med syfte att validera kunskapar hos tillsvidareanställd personal som vill studera vidare till undersköterska. Just nu studerar 45 personer på halvtid genom Äldreomsorgslyftet och 26 personer är färdiga med sin undersköterskeutbildning.

Socialtjänsten gör anmälan enligt Lex Sarah till IVO – ber föräldrar om ursäkt

Socialtjänsten gör anmälan enligt Lex Sarah till IVO – ber föräldrar om ursäkt

Socialtjänsten i Piteå kommun har gjort fel i antalet beviljade timmar för personlig assistans. Det räknas som ett allvarligt missförhållande där den personliga assistansen inte kunnat utföras rätt. Ansvaret har fallit på vårdnadshavare utanför ramen för föräldraansvaret och det har det inte funnits rättslig grund för. Socialtjänsten ber nu föräldrarna om ursäkt och anmäler sig själv till IVO.

Kompetensförsörjning och kvalitet i fokus när Socialnämnden verksamhetsplanerar för 2023–2025

Kompetensförsörjning och kvalitet i fokus när Socialnämnden verksamhetsplanerar för 2023–2025

Piteå kommuns socialtjänst har årligen kostnader på cirka 1,2 miljarder kronor. I verksamhetsplanen för 2023-2025 finns höjd ob-ersättning inlagd, satsning på ny handledarorganisation och utökad daglig verksamhet. Drygt 50 miljoner i utökad budgetram behövs för att uppfylla lagkraven och genomföra satsningar som kortar köerna till insatser och ger bra arbetsmiljö med bra villkor.

Socialtjänsten åtgärdar bristande rutiner och anmäler sig själv till IVO

Socialtjänsten i Piteå kommun anmäler sig själv till IVO i barn- och familj ärenden där internkommunikationen brustit. Vidare utredning pågår enligt bestämmelserna om lex Sarah. Utredningen bifogas anmälan till IVO så snart den är klar, senast inom två månader från anmälningsdatum.

Allt färre behöver försörjningsstöd i Piteå

Allt färre behöver försörjningsstöd i Piteå

Antalet hushåll som behöver försörjningsstöd fortsätter minska i Piteå. Det visar Socialtjänstens tertialrapport som redovisades för Socialnämnden idag - ett resultat som påverkar budgetutfallet i rätt riktning. På två år har antalet hushåll som får försörjningsstöd minskat från 365 hushåll per månad år 2020 till 260 idag - en minskning med 100 hushåll.

I projektet träffas medarbetare från olika professioner varje vecka för en nära samordning av vårdtagarnas behov. Foto: Getty Images

Tillitsbaserat arbetssätt i hemtjänsten – pilotprojekt pågår i Öjebyn

Under april månad startade genomförandefasen av projektet Tillitsbaserad styrning i hemtjänsten i samtliga tre hemtjänstgrupper i Öjebyn. Syftet med projektet är att prova ett förändrat och mer tillitsbaserat arbetssätt inom hemtjänsten för att komma ifrån dagens detaljstyrda och tidskrävande sätt att jobba. Målet är att införa arbetssättet i alla arbetsgrupper.

30 kuber runt om i Sverige, där kuberna ska symbolisera en av varje mänsklig rättighet. Eleverna vid varje kubskola tolkar sin rättighet och resultatet resulterar i en lokal utställning och till hösten samlas kuberna i Stockholm. Foto: Marie Öqvist

Rätten till asyl tolkas av elever

Under flykten till Sverige hände det många hemska saker, men även bra. Genom arbetet med kuben vill eleverna från språkintroduktion dela sin upplevelse. Media är välkomna att delta vid elevernas vernissage 13 maj klockan 10.00, Strömbackaskolan vid tennisplanen/cykelparkeringen.

PRESSINBJUDAN - Ung 2.0, studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i samarbete med LTU

PRESSINBJUDAN - Ung 2.0, studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i samarbete med LTU

Ung 2.0 är en pågående studie av fritidsaktiviteter bland högstadieungdomar i Piteå kommun och genomförs av forskare vid Luleå tekniska universitet. Forskarna genomför studien i samarbete med Piteå kommun på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Media är välkommen på presskonferens för en första presentation tisdag 3 maj klockan 12.20 Fyrkanten, Stadshuset, Piteå.

Visa mer