Pressmeddelande -
Socialnämnden fördelar föreningsbidrag och behandlar Piteförslag om orosanmälan för vuxna
Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om fördelningen av bidrag till föreningar som har en tydlig socialpolitisk inriktning med positiv betydelse för socialnämndens verksamhet. Nämnden behandlade även två Piteförslag, godkände budgetuppföljningen och tog del av information från socialchef.
Socialnämnden fattar årligen beslut om att lämna bidrag till föreningar vars verksamheter ryms inom målgrupperna för tre brukarråd.
Medel att fördela:
- Kommunala förebyggarrådet: 600 000 kronor
- Kommunala tillgänglighetsrådet: 365 000 kronor
- Kommunala pensionärsrådet: 138 000 kronor
Nytt för i år är att nio föreningar sökt bidrag ur medlen för det Kommunala förebyggarrådet, det är tre fler än året innan. Nytillkomna föreningar som sökt bidrag i år är FMN Norrbotten, Hopp Piteå mot sexuella övergrepp och Föreningen Lillasyster Piteå. Socialnämnden fattade beslut att ge bidrag till samtliga föreningar som sökt fördelat på grund- och medlemsbidrag samt verksamhetsbidrag.
Kommunala förebyggande rådet – fördelning bidrag, totalsumma:
- RFSL Pite älvdal – 42 350 kr
- IOGT-NTO – 73 550 kr
- Länkarna – 116 550 kr
- Brottsofferjouren Norrbotten – 66 750 kr
- LP-kontaktens ideella förening – 141 000 kr
- Connextions Norrbotten – 65 650 kr
- FMN Norrbotten – 19 700 kr
- Hopp Piteå mot sexuella övergrepp – 10 600 kr
- Föreningen Lillasyster Piteå – 63 850 kr
-De som arbetar ideellt i dessa föreningar gör ett fantastiskt arbete och har en enorm betydelse för vårt gemensamma samhällsuppdrag att stötta och hjälpa de mest utsatta och sårbara. Samverkan mellan föreningsliv och kommunal socialtjänst gör att vi tillsammans bygger ett bättre Piteå. Därför känns det extra fint och viktigt att vara med och fatta beslut om fördelningen av bidrag även om vi alltid önskar att vi kunnat ge mera, säger Britta Lysholm, vice ordförande i Socialnämnden.
Piteförslag
Under mötet behandlades ett Piteförslag om att starta en e-tjänst för orosanmälan vuxna. Socialnämnden fattade beslutet att ärendet är färdigbehandlat eftersom det redan finns möjlighet att anmäla oro för både barn och vuxna i Piteå kommuns e-tjänst för orosanmälan.
-Vi tror att förslaget har kommit in till oss för att det tidigare varit otydligt i informationen i e-tjänsten om att den gäller anmälningar för både barn och vuxna. Vi har förtydligat informationen och hoppas att det ska vara enklare att förstå och använda e-tjänsten, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Socialnämnden avslog Piteförslaget om ökad samverkan mellan Roknäsgården och vårdutbildningen på Framnäs folkhögskola för att bättre kunna rekrytera personal. Eftersom utbildningen inte kommer drivas i höst är förslaget inte genomförbart.
Budgetuppföljning och pilotprojekt
Nämnden godkände budgetuppföljning som visar en budgetavvikelse på -9,8 mkr till och med maj månad. Ny årsprognos är satt till -30,9 mkr.
- Maj månad blev dyrare än förväntat, våra förutsättningar att hålla budget är ännu tuffare i år med minskade stadsbidrag och ökade driftskostnader. Vi jobbar oerhört hårt i verksamheterna mot en budget i balans med den ekonomiska handlingsplanen som ledstjärna, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Under dagens möte fick Socialnämnden också information om pilotprojektet Tillit i vilket två enhetschefer från socialtjänsten; Emma Forsell, Rosågränd och Malin Westman, Öjagården, kommer medverka under hösten tillsammans med sin personal. Syftet med projektet är att gå från ord till handling i tillitsbaserat arbetssätt. Projektet drivs av personalavdelningen.
Kontaktperson:
Britta Lysholm
Vice ordförande
Socialnämnden
Telefon: 070-244 66 52
E-post: britta.lysholm@pitea.se
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!