Gå direkt till innehåll
Anna-Karin Jönsson tog chansen; validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska.  Foto: Helene Markström
Anna-Karin Jönsson tog chansen; validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska. Foto: Helene Markström

Pressmeddelande -

Lyckat EU-projekt har lett till fler undersköterskor i Piteå kommun

Från och med 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Piteå kommuns socialtjänst har i drygt två år drivit ett EU-projekt med syfte att validera kunskapar hos tillsvidareanställd personal som vill studera vidare till undersköterska.

-Valideringsprojektet har varit en viktig del för motivationen till vidare studier. Genom att vissa kunskaper validerats så har studietiden för den enskilde blivit mycket kortare, säger Carina Lundberg, projektledare EU-projekt Validering undersköterska och enhetschef ordinärt boende, Piteå kommun.

I projektet som helhet har 40 personer deltagit innan året är slut och fått tillgodoräkna sig studiepoäng. Syftet med projektet är att motivera tillsvidareanställd personal att läsa in den formella kompetensen till undersköterska (1500 gymnasiepoäng) enligt Skolverkets nationella yrkespaket.

-Det är av stor vikt att vi som arbetsgivare gör allt vi kan för att bli fler utbildade undersköterskor i våra verksamheter. Ett sätt är att underlätta vidare studier för vår personal. De som varit intresserade har sökt till projektet och under en veckas tid fått hjälp med validering av kunskaper med hjälp av en handledare, berättar Carina Lundberg.

Genom statliga stimulansmedel har personalen sedan kunnat söka till Äldreomsorgslyftet och på så sätt fått möjlighet att studera 50% på betald arbetstid.

-Det har också funnits möjlighet att söka direkt till Äldreomsorgslyftet men fördelen med att först genomgå validering av kunskaper är att studietiden kunnat kortats ner, säger Eva Karlsson-Sjölander, verksamhetsutvecklare, socialtjänsten, Piteå kommun.

Från validering till färdig undersköterska
Undersköterskan Anna-Karin Jönsson arbetar inom hemtjänsten och är en av de som tog chansen till validering och vidare studier genom Äldreomsorgslyftet.

-Jag var lite skeptisk först när vi fick erbjudandet om validering men min fina kollega Maria övertalade mig att vi skulle göra det tillsammans och det är jag evigt tacksam för, säger Anna-Karin Jönsson och fortsätter:

-Det var rätt nervöst när handledaren gick bredvid och ”skuggade” mitt arbete, men det gick bra. Jag hade förmånen att få tillgodoräkna mig många studiepoäng inom de praktiska kurserna eftersom jag har lång yrkeserfarenhet inom vård och omsorg.

Det Anna-Karin behövde komplettera var Samhällskunskap 1, delar av kurserna Äldres hälsa och livskvalitet och Vård och omsorg vid demenssjukdom samt kurserna Medicin 1 och Vård och omsorg specialisering. Hon var färdig undersköterska långt innan kurserna formellt avslutades.

-Jag gasade på och läste in det jag behövde inom ett par månader, det är inte att rekommendera egentligen, men när jag väl bestämt mig ville jag gå i mål. Det är en fantastisk möjlighet att få studera på arbetstid och jag är glad att jag tog chansen.

I Piteå kommun studerar just nu 45 personer på halvtid genom Äldreomsorgslyftet och 26 personer är färdiga med sin undersköterskeutbildning.

Kontaktpersoner:
Carina Lundberg
Projektledare EU-projekt Validering undersköterska
Enhetschef ordinärt boende
Socialtjänsten
Telefon: 0911- 69 65 60
E-post: carina.lundberg2@pitea.se

Ewa Karlsson-Sjölander
Verksamhetsutvecklare
Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 65 78 alt. 070-696 13 46
E-post: Ewa.KarlssonSjolander@pitea.se

Anna-Karin Jönsson
Undersköterska, ordinärt boende
Socialtjänsten
Telefon: 070-375 21 86
E-post: Anna-Karin.G.Jonsson@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se