Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ekonomi i fokus under Socialnämndens sammanträde

Under dagens öppna sammanträde godkände Socialnämnden budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -40,9 mkr till och med november månad. Nämnden fattade beslut om internbudget för 2024 och justerade riktlinjerna för myndighetsutövning och ekonomiskt bistånd. Ledamöterna fick också ta del av socialförvaltningens årliga uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Helårsprognos för Socialnämnden är något förbättrad och är satt till -40,8 mkr.

-Det är steg i rätt riktning jämfört med hur prognosen såg ut i september månad då vårt underskott beräknades bli 45,3 miljoner kronor i år. Exakt var vi landar vet vi först efter bokslutet för 2023, säger Eva Börjesson Öhman, socialchef, Piteå kommun.

Vård- och omsorgsverksamheterna har höga personalkostnader och kostnaderna för placeringar av barn och vuxenmissbruk har ökat. Dessutom är prisnivån fortsatt hög gällande övriga kostnader.

-Det är allvarligt att Socialnämnden går med underskott och jag vet att förvaltningen arbetar hårt med bemanningsekonomi och schemaläggning för att få ner kostnaderna, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande och fortsätter:

-Inför nästa år har Kommunfullmäktige beviljat en ramökning på drygt 10 mkr för Socialnämnden för att täcka kostnader för prisökningar, det är ett välkommet tillskott.

Internbudget och investeringsbudget

Nämnden godkände internbudgetfördelningen för 2024 som omfattar drygt en miljard kronor, fördelat på åtta avdelningar samt politik och förvaltningsledning.

Socialnämndens investeringsbudget för nästa år omfattar 93 955 tkr och är beslutade av Kommunfullmäktige. Skogsgården, ett nytt särskilt boende för äldre, är den största investeringen, följt av ny gruppbostad och kyld tilluft till särskilda boenden.

Tre miljoner ur 2024 års investeringsbudget är avsatta för Socialnämndens egna prioriteringar och dessa behöver inte beslutas i fullmäktige. Under dagens sammanträde tog ledamöterna del av fördelningen som har fokus på digital teknik, bland annat avsätts medel för säker inloggning, välfärdteknik och läkemedelsboxar i hemmen.

Justerade riktlinjer för ekonomiskt bistånd och myndighetsutövning

Regeringen har beslutat om en höjning av riksnormen för försörjningsstödet för 2024 med 8,7 % för samtliga poster. Socialnämnden beslutade under dagens sammanträde att justera riktlinjerna för ekonomiskt bistånd enligt följande:

  • ökningen av normen fördelas på livsmedel, kläder/skor för både barn och vuxna samt fritid/lek för vuxna
  • bostadskostnader räknas upp med 4,3%
  • bilschablon ersätts med faktiska kostnader och skäliga kostnader
  • egen företagare kan beviljas ekonomiskt bistånd om företaget är vilande

Socialnämnden beslutade också om att byta rubrik på riktlinjerna för myndighetsutövning eftersom det inte längre är ett begrepp som används i Förvaltningslagen. Det nya namnet är Socialnämndens riktlinjer för verksamheter som handlägger enligt SoL, LSS, LVM och LVU. Vidare har innehållet i riktlinjerna utökats med övergripande bestämmelser och principer samt med kvalitetskraven som verksamheterna omfattas av. Dessa riktlinjer kommer följas upp årligen i december månad.

Uppföljning av arbetsmiljöarbetet

Nämnden fick också ta del den årliga uppföljningen av Socialförvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete.

-Vi har många goda exempel runt om i våra verksamheter på gott systematiskt arbetsmiljöarbete. Vår samlade bedömning är att avdelningarna har hunnit olika långt i att hitta välfungerande arbetsprocesser och vidareutveckla dessa, säger Eva Börjesson Öhman, socialchef, Piteå kommun och fortsätter:

-En gemensam åtgärd är att fortsatt planera in personalavdelningen på ledningsträffar och APT för utbildning och stöd till våra enhetschefer. På så sätt kan vi vidareutveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet på avdelningsnivå och ytterligare höja kunskapen inom området.

Efter nämndens sammanträde överlämnade en privatperson en namninsamling till socialnämndens ordförande, vice ordförande och socialchef med anledning av ett individärende som uppmärksammats i media. Namninsamlingen kommer tas om hand enligt kommunens rutiner för inkomna synpunkter.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se