Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny information om personuppgiftincident

Den 23 mars utsattes företaget Careium, som levererar och ansvarar för drift av trygghetslarm till Piteå kommun, och 149 andra kommuner i Sverige, för en cyberattack som slog ut larmen. I samband med detta har en personuppgiftsincident inträffat.

Careiums utredningsarbete av cyberattacken har fortsatt och utredningen har visat att det inte kan uteslutas att en obehörig aktör (angriparen bakom cyberattacken) fått begränsad åtkomst till personuppgifter i Careiums system. Sammanfattningsvis handlar det om en mycket begränsad mängd sparade ljudinspelningar av telefonsamtal som sker i anslutning till att någon av våra omsorgstagare larmat via trygghetslarmet. Inga ljudinspelningar sparas längre än ungefär ett år. Företaget Careium har ingen anledning att misstänka att den obehöriga aktören använt eller spridit de uppgifter som finns i ljudinspelningarna på något sätt. Det är inga andra personuppgifter som riskerar vara påverkade av cyberattacken.

-Vi bedömer cyberattacken mot trygghetslarmen som allvarlig i sin helhet och har sedan tidigare aktiverat krisgrupp och kontaktat relevanta tillsynsmyndigheter för rådgivning och anmälan enligt våra rutiner. Vi har också haft direktkontakt med alla med trygghetslarm samma dag som cyberattacken inträffade för att säkerställa att alla mådde bra och fick den hjälp de behövde, säger Helena Magnusson, avdelningschef Ordinärt boende, Socialtjänsten.

Trygghetslarmen kom i drift redan samma dag som driftstörningarna inträffade och har sedan dess kunnat användas på ett säkert sätt.

Den 30 mars skickade Socialtjänsten ut ett brev till alla berörda av incidenteten med information om vilka personuppgifter som skulle kunna ha kan ha läckt baserat på den information som vi lägger in själva i systemet, exempelvis namn, personnummer, adress, information om hälsa som larmoperatören behöver veta, med mera.

-Nu visar det sig att den typen av uppgifter inte är läckta och det är givetvis positivt. Enligt företaget är det endast en begränsad del ljudinspelningar som är läckta men de går inte att koppla till andra personuppgifterna om de inte är nämnda i larmsamtalet, säger Helena Magnusson.

Ett nytt brev till alla med trygghetslarm med den nya informationen från företaget Careium kommer skickas ut snarast möjligt.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Helena Magnusson

Helena Magnusson

Avdelningschef Ordinärt boende, Socialtjänsten 0911-69 62 51 alt. 070-588 60 62 pitea.se Omsorg & stöd

Relaterat innehåll