Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mental hälsa

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld

Piteå kommun tar aktivt ställning mot våld i nära relationer och för den mänskliga rättigheten att leva ett liv fritt från våld. Under den här veckan, 18–24 november, pågår den nationella kampanjen En vecka fri från våld för att sätta fokus på frågan och lyfta vikten av att ge stöd till våldsutsatta, det förebyggande arbetet och behandling av våldsutövare.

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Verksamheter inom Piteå kommun, Svenska kyrkan och Region Norrbotten arbetar tillsammans för att erbjuda stöd till unga som anhöriga.

Samverkar kring förebyggande insatser till barn och unga som anhöriga

Piteå kommun, regionen och svenska kyrkan kraftsamlar för att stötta barn och unga genom ökad samverkan. Många barn lever i familjer med psykisk ohälsa, missbruk, funktionshinder eller sorg, vilket kan påverka barnens egen hälsa och utveckling. Initiativet till arbetet kom från socialnämnden 2022, då ett uppdrag formulerades att fokusera på gruppen barn som anhöriga.

Seniordag med tema livskvalitet

Seniordag med tema livskvalitet

På onsdag 22 november bjuder Piteå kommun seniorer på en Seniordag på Framnäs folkhögskola med föreläsningar om energi och livslust. Lunch och fika ingår. Det är kommunens seniororganisationer som planerat innehållet för dagen. På kvällen blir det middagsbuffé till självkostnadspris på Lemon Tree och underhållning.

Samverkan mellan kommun, polis, kyrka, region, frivilliga vuxna och föreningsliv bidrar till ett tryggare centrum under lördagens cruising. Fotograf: David Nilsson

Tillsammans för ökad trygghet för unga i samband med cruisingkväll

Piteå kommuns fältassistenter och socialsekreterare, Polisen Piteå älvdal, Piteå församling, Region Norrbottens mobila team för akutpsykiatri och vuxna pitebor på stan; alla samverkar för att finnas på plats som stöd till stadens ungdomar under den väntade cruisingen på lördag. Och de välkomnar fler vuxna att närvara – för att det gör skillnad.

Kommun, polis, kyrka och region samverkar för att Piteå ska vara en trygg och säker plats för unga under cruisingkvällen. Foto: Getty Images

Pressinbjudan – Samtal om trygghetsskapande arbete inför cruisingkväll

Media hälsas varmt välkommen att träffa nyckelpersoner från Piteå kommun, Polisen Piteå älvdal, Region Norrbotten och Piteå församling som samverkar för att skapa trygghet för unga och förebygga brott. Vi vill uppmana fler vuxna att vara på stan och gå tillsammans med oss, för att det gör skillnad.

I år har Tuppen dekorerats av Frax en konstnär från Piteå. Avtäckningen sker fredag 31 mars klockan 12.30 Foto: Piteå kommun

Pressinbjudan - Invigning/avtäckning av ”Tuppen” på Byxtorget i Piteå

Fredag 31 mars klockan 12.30 avtäcks "Tuppen" på Byxtorget i centrala Piteå. Media bjuds in att närvara vid invigningen/avtäckningen. För fjortonde året i rad dekoreras ”Tuppen” och den kommer att lysa upp i centrum. Det finns alltid ett överraskningsmoment vid avtäckningen - påskdekorationen ser aldrig likadan ut. I år har uppdraget utförts av Frax, en 18-årig konstnär från Piteå.

EN VECKA FRI FRÅN VÅLD är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.

Piteå kommun deltar i kampanjen En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet. Under nästa vecka deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet. Utbildningsinsats om våldsprocessen för all personal, föreställning för allmänheten, bokutställningar på biblioteken och ljusmanifestation står på schemat i Piteå.

På nationella anhörigdagen 6 oktober arrangeras föreläsningskvällen Hitta balans i ditt anhörigskap. Foto: Getty Images

Socialtjänsten bjuder in till föreläsning och anhörigträffar

Anhörigstödet i Piteå kommun startar flera olika anhöriggrupper riktat till dem som har någon närstående med alkohol-och/eller drogmissbruk, psykisk ohälsa och eller som drabbats av demens i tidig ålder. Anhöriga bjuds också in till en kostnadsfri föreläsningskväll - Hitta balans i ditt anhörigskap - med leg. psykolog Bella Stensnäs på den nationella anhörigdagen 6 oktober.

En vecka fri från våld

En vecka fri från våld

Ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet - oavsett kön eller ålder. Den här veckan deltar Piteå kommun i kampanjen En vecka fri från våld för att uppmärksamma det viktiga förebyggande och kunskapshöjande arbete som pågår runt om i landet och länet.
Den 23-28 november arrangeras föreläsningar, workshops, utställningar, ljusmanifestationer och författarsamtal på olika platser i Norrbotten

Vad är egentligen ”våld i nära relation”? Lena Öfverholm-Månsson snabbutbildar bibliotekspersonalen. Foto: Maria Fäldt

Biblioteken är redo att hjälpa våldsutsatta

För snart en månad sedan inledde socialtjänsten ett samarbete med apoteken för att hjälpa de som är utsatta för våld i nära relation. Allt inspirerat av en insats i Frankrike med anledning av coronakrisen. Nu hänger även Piteås bibliotek och bokbussen med på tåget.
– Det här är en viktig fråga och kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det, säger Johan Söderberg, bibliotekschef. Efter

Gunilla Granqvist, Sandra Bäckström, Maria Lundgren och Birgitta Perman gör skillnad för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykossjukdom.  Foto: Helene Markström

Nytt samverkansprojekt mellan socialtjänst och psykiatri

​Genom ett nystartat samverkansprojekt – Tidsam – erbjuds nydiagnostiserade personer med psykossjukdom eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hjälp att komma ut i arbetslivet eller att studera vidare. Projektet drivs i samverkan mellan socialtjänsten, Piteå kommun, och den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus. Projektet finansieras av samverkansförbundet Activus.

Hur upplever Piteås unga sin hälsa?

Hur upplever Piteås unga sin hälsa?

Enkätundersökningen Personligt har genomförts för sextonde gången bland grundskoleelever, skolår sju och nio, och gymnasieelever, skolår två. Enkäten genomförs på uppdrag av Kommunfullmäktige som en del i kommunens årliga uppföljning. Positivt är att en majoritet (84%) bedömer sin hälsa som ganska bra, 89% tränar minst en gång i veckan på fritiden och 73% uppger att de aldrig rökt.

2 000 pitebor får hälsoenkät

2 000 pitebor får hälsoenkät

​I dagarna får 2 000 slumpmässigt utvalda pitebor ett blått kuvert i brevlådan. Innehållet är enkäten Hälsa på lika villkor? som skickas ut varje år av Folkhälsomyndigheten i samarbete med Statistiska centralbyrån. Var fjärde år beställer Piteå kommun tillsammans med Region Norrbotten en utökad undersökning. I år är ett sådant år.

Du är inte ensam - en angelägen bok av och för unga

Du är inte ensam heter boken som beskriver hur det är att vara ung i Piteå. Hur det känns, hur en tonåring tänker, vad som är svårt och hur de mår. En bok som är angelägen både för de som jobbar med unga, för föräldrar men också för de unga. Idag var det boksläpp på Piteå stadsbibliotek inför förväntansfull publik.

​Piteå satsar på stöd till anhöriga

Piteå kommun satsar på att bygga upp stöd till anhöriga med inriktning på närstående persons psykiska sjukdom/ohälsa. Statliga medel - Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa - finansierar en halvtidstjänst under tre år med målet att verksamheten ska permanentas.