Gå direkt till innehåll
Carports till hemsjukvården, Socialnämndens budgetuppföljning och handlingsplan för psykisk hälsa

Pressmeddelande -

Carports till hemsjukvården, Socialnämndens budgetuppföljning och handlingsplan för psykisk hälsa

Under Socialnämndens sammanträde fattades ett efterlängtat beslut om att hyra 20 carportplatser av Piteå Näringsfastigheter till hemsjukvårdens bilar. Nämnden godkände också årets första budgetuppföljning och antog 2022 års handlingsplan för psykisk hälsa.

Under förra årets sista Socialnämnd fördelades investeringsbudgeten om och tidigare budgeterade medel för att bygga carports till hemsjukvården delfinansierar i stället det utökade brandskyddet på Källbogården, Berggården och Österbo. Efter dagens nämndbeslut har carportfrågan fått en lösning:

-Piteå Näringsfastigheter bygger 20 nya platser och vi hyr av dem. Det känns riktigt bra att få landa det här beslutet, det är efterlängtat, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande i Piteå kommun.

Idag finns endast fyra carportplatser till hemsjukvårdens bilar och nu tillkommer 20 nya.

-Vi är nöjda, det är ett bättre alternativ för oss att få hyra, säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun och tillägger att i de bästa av världar skulle tio platser till behövas.

-Vi når inte riktigt fullt ut men det är ett stort steg i rätt riktning. Att skotta fram bilar under vinterhalvåret tar alldeles för mycket tid av vår personal. Nu ser vi fram emot att frigöra mer tid till våra patienter och minska stressen för våra medarbetare.

Exakt när carportplatserna ska byggas är i skrivande stund inte klart.

Försiktig optimism efter årets första budgetuppföljning
Socialnämndens budgetuppföljning för årets första två månader visar ett underskott på minus 2,2 miljoner kronor. Mycket hög sjukfrånvaro inom framför allt särskilt boende för äldre och hemtjänsten är den främsta orsaken till budgetunderskottet.

-Om vi jämför med samma tidsperiod förra året låg vi 10,8 miljoner back så det är ändå en klar förbättring för just de här månaderna, säger Sven-Gösta Pettersson.

Samtidigt är det för tidigt att sätta en årsprognos.

-Mycket kan hända under året, men vi känner oss försiktigt positiva och resultatet ger lite lugn i verksamheten. Skulle det hålla hela året vore det fantastiskt, säger Eva Börjesson Öman.

Handlingsplan psykisk hälsa 2022
Piteå kommun har beviljats 1,2 miljoner kronor i statliga stimulansmedel för 2022 riktade till förebyggande och främjande insatser för psykiskt hälsa. Socialnämnden fick ta del av förra årets aktiviteter och antog under sammanträdet den nya handlingsplanen för i år.

Projektet TIDSAM, där psykiatri och socialtjänst samverkar för att hjälpa enskilda vidare till arbete eller studier, fortsätter under 2022 med stöd av stimulansmedel. Arbetet med suicidprevention fortsätter också där personer med en psykisk sjukdom har en förhöjd risk för suicid.

-Planen är att vår folkhälsostrateg tillsammans med räddningstjänsten ska erbjuda utbildning i suicidprevention i år också. Det är en utbildning som riktar sig till kommunens personal och jag rekommenderar alla som har möjlighet att ta del av den, säger Eva Börjesson Öman.

Stimulansmedlen finansierar också Piteå kommuns psykiatrisamordnare.

-Jag är stolt över de aktiviteter som genomförts och som pågår. De bidrar i hög grad till vår verksamhetsutveckling och framför allt gör det skillnad och bidrar till ökad psykisk hälsa.

Under dagens sammanträde presenterades också informationssäkerhetsberättelsen och en Covid- rapport. Socialnämnden fattade även beslut om att äska 1,3 miljoner för nytillkomna kostnader för det utökade brandskyddet Källbogården, Berggården och Österbo.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se