Pressmeddelande -
Samordning och utbildning i fokus i Piteå kommuns handlingsplan för psykisk hälsa och suicidprevention
Piteå kommun beviljas 1,2 miljoner kronor för 2023 i stimulansmedel för psykisk hälsa enligt överenskommelsen mellan staten och SKR – Sveriges kommuner och regioner. Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete för psykisk hälsa genom förebyggande insatser.
Under dagens Socialnämnd antogs Piteå kommuns handlingsplan för psykisk hälsa och suicidprevention i sin helhet. I handlingsplanen redovisas hur stimulansmedlen - 1 196 659 kr - fördelas mellan olika insatser och aktiviteter. Den totala budgeten är 1,8 miljoner kronor efter en överföring av egna medel från 2022.
- Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som får stora konsekvenser för den som drabbas och för närstående. Det är välkommet med statliga medel i det viktiga arbetet för att förebygga ohälsa och hjälpa och stötta de som drabbas, säger Sven-Gösta Petterson, socialnämndens ordförande.
I handlingsplanen lyfts samordning av insatser runt den enskilde som ett viktigt område att arbeta vidare med och en heltidstjänst som samordnare finansieras med de statliga medlen under 2023.
Insatser för den mest utsatta gruppen prioriteras
- Vid val av aktiviteter och användning av stimulansmedel prioriterar vi insatser för målgruppen med psykiska funktionsnedsättningar och/eller samsjuklighet, eftersom vi bedömer att det är den mest utsatta gruppen i kommunen. Det är samma inriktning som vi haft tidigare år, säger Eva Börjesson Öman, socialchef Piteå kommun.
Samverkan mellan socialtjänst, psykiatri och andra aktörer lyfts som viktiga områden att fortsätta utveckla. Ett exempel på lyckad samverkan är projektet TIDSAM som drivits sedan 2019 tillsammans med öppenvårdspsykiatrin. Under 2022 hade 77 personer deltagit i projektet och 75% av dem har nu jobb, studerar eller har annan varaktig lösning. En liten del av projektet kommer finansieras med stimulansmedel under 2023.
En stor del av medlen kommer användas till utbildning och fortbildning i evidensbaserade metoder, exempelvis gällande suicidprevention. Under året kommer också utbildningsinsatser genomföras och fördjupad samverkan mellan socialtjänst och öppenvårdspsykiatri för att ge adekvat stöd till personer med omfattande samsjuklighet.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!