Gå direkt till innehåll
Vad är egentligen ”våld i nära relation”? Lena Öfverholm-Månsson snabbutbildar bibliotekspersonalen. Foto: Maria Fäldt
Vad är egentligen ”våld i nära relation”? Lena Öfverholm-Månsson snabbutbildar bibliotekspersonalen. Foto: Maria Fäldt

Nyhet -

Biblioteken är redo att hjälpa våldsutsatta

För snart en månad sedan inledde socialtjänsten ett samarbete med apoteken för att hjälpa de som är utsatta för våld i nära relation. Allt inspirerat av en insats i Frankrike med anledning av coronakrisen. Nu hänger även Piteås bibliotek och bokbussen med på tåget.

– Det här är en viktig fråga och kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det, säger Johan Söderberg, bibliotekschef. Eftersom våld inte är en coronaspecifik problematik så tänker vi att det här är något som vi ska fortsätta jobba med längre fram också. Exakt hur återstår att se.

Under gårdagenfick bibliotekspersonalen en grundläggande utbildning om våld i nära relationer av Lena Öfverholm-Månsson från individ och familj på socialtjänsten.

Från och med idagkan alltså den som är utsatt för våld få hjälp att komma i kontakt med professionell hjälp genom att uppge koden ”Mask 19” till någon i personalen på samtliga bibliotek inklusive bokbussen. Det är samma kod som används internationellt och nationellt som gäller i Piteå. Koden funkar även på alla apotek i kommunen.

Sofie Isaksson, enhetschef individ och familj, socialtjänsten är glad över det nya samarbetet med biblioteken.

– Vi vet att riskerna för att utsättas för våld i nära relation ökar i tider av isolering, det gäller både internationellt och i Sverige. Isoleringen kan även bidra till att det är svårare att söka hjälp som man annars skulle kunna göra. Även om vi i Sverige har hanterat pandemin på ett annat sätt än Frankrike och inte har haft en påtvingad karantän så är det viktigt att vi hittar alla möjligheter vi kan att sänka tröskeln för att söka och få hjälp, säger Sofie.Tillsammans kan vi rädda liv.


Kontaktpersoner:
Johan Söderberg
bibliotekschef, Kultur, park och fritid
Telefon: 0911- 69 64 05, 070 612 68 29
E-post: johan.soderberg@pitea.se

Sofie Isaksson
enhetschef individ och familj, socialtjänsten
Telefon: 0911-69 62 84, 070-272 92 72
E-post: sofie.isaksson@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll