Gå direkt till innehåll
Samverkan mellan kommun, polis, kyrka, region, frivilliga vuxna och föreningsliv bidrar till ett tryggare centrum under lördagens cruising. Fotograf: David Nilsson
Samverkan mellan kommun, polis, kyrka, region, frivilliga vuxna och föreningsliv bidrar till ett tryggare centrum under lördagens cruising. Fotograf: David Nilsson

Pressmeddelande -

Tillsammans för ökad trygghet för unga i samband med cruisingkväll

Piteå kommuns fältassistenter och socialsekreterare, Polisen Piteå älvdal, Piteå församling, Region Norrbottens mobila team för akutpsykiatri och vuxna pitebor på stan; alla samverkar för att finnas på plats som stöd till stadens ungdomar under den väntade cruisingen på lördag. Och de välkomnar fler vuxna att närvara – för att det gör skillnad.

Två gånger per år, i maj och i augusti, drar Piteå till sig människor och ekipage i alla former; från välvårdade veteranbilar och något mindre välvårdade fordon med bra ljudkapacitet till dagens moderna EPA-traktorer. Det är fest och glädje i centrum och alla ska dit. Men det är också en av årets så kallade riskkvällar där hög alkoholkonsumtion kan bidra till ökad brottslighet, alkoholförgiftning eller att man tappar bort sitt sällskap eller sin skjuts hem.

För att staden ska vara en trygg och säker plats för unga under kvällen samverkar resurser från kommun, polis, kyrka, region, föreningsliv och frivilliga vuxna som vill hjälpa till.

Vikten av nära samverkan

Piteå kommuns tre fältassistenter, ”Fältarna”, arbetar dagligen uppsökande och förebyggande riktat mot åldersgruppen 12–18 år. De besöker skolor, finns ute på stan och är nåbara via sociala medier. Deras grunduppdrag är att arbeta mot droger, våld och utsatthet och i det uppdraget är samverkan med andra aktörer oerhört viktigt för att trygghetsnätet runt unga ska fungera.

-Under riskkvällar, exempelvis när det är cruising, examen och PDOL, är det extra viktig med samverkan. Att vi och andra nyktra vuxna är på stan ger effekt, det blir mycket lugnare, säger Anders Elvhäger, fältassistent, socialtjänsten, Piteå kommun.

Polisen och Fältarna arbetar nära i vardagen och gör detsamma inför och under cruisingen. Polisen bjuder in till evenemanget Vuxna på stan där alla som känner sig manade kan vara med och nattvandra under kvällen.

-Vi har alltid behov av fler vuxna under den här typen av arrangemang. Allt handlar om att Piteå ska vara en trygg plats att vara på. Under cruisingen brukar det vara mycket glädje, men baksidan är att med mycket alkohol kommer det en del risker och här behöver vi hjälpas åt, säger Emma Svensson, områdespolis, Polisen Piteå älvdal.

-Jag älskar att kyrkan och socialsekreterarna är med och jobbar tillsammans med oss ute på stan. Våra ungdomar kommer ofta fram och söker kontakt och har ett behov av att prata med en vuxen som har tid att lyssna.

Hon får medhåll av Simon Jonsson, präst, Piteå församling.

-De vill prata och uttrycker tacksamhet för att vi finns på plats. Vi har många fina samtal under den här typen av kvällar. Vi fungerar och agerar mer som en förälder skulle man kunna säga, ringer hem, skjutsar vid behov och håller kontakt med varandra. Alltid två och två, säger Simon.

Vuxna på stan gör skillnad

Ida Lundgren, socialsekreterare upplever att de unga även söker sig till vuxna för att få ett omhändertagande:

-De kommer till oss för att få vatten eller kanske ett plåster. Den hjälp man får av en förälder. Vi möter ungdomarna där de är och ofta får vi höra att vi gör ett bra jobb. Det är många high fives under en kväll.

Hon berättar vidare att deras jobb under en riskkväll ofta består i att ringa föräldrar och vänta tills de kommer och hämtar sin ungdom.

- Ibland har vi väntat på att föräldrar ska komma från Gällivare och hämta så vi kan bli sittande i Fältarnas lokaler till fyra på morgonen, säger Ida.

För det är Fältarnas lokaler som är samlingspunkten för kvällen. Här träffas de som ska jobba från Piteå kommun, Polisen, Piteå församling och Region Norrbotten klockan 18.00. Vid klockan 21.00 ansluter de frivilliga vuxna som anmält sig för kvällens och nattens pass. De skriver upp sig på en lista och får låna en gul reflexväst med trycket Vuxna på stan.

-Varje vuxen på stan gör skillnad genom att bara finnas där. Man kan hjälpa till genom att lyssna, ringa efter skjuts eller plocka glas. Varje insats är betydelsefull. Vid hemgång är det också viktigt att alla vuxna som arbetat skickar ett sms till mig så jag vet att de avslutat sitt pass och är hemma, säger Emma Svensson.

Uppskattat mobilt team för akutpsykiatri

Ett uppskattat tillskott i paletten av samhällsstöd är MAE ambulansen, Region Norrbottens mobila akutpsykiatriska team.

-Vi ringer MAE direkt om någon mår väldigt psykiskt dåligt och vi har oro för att skicka hem en ungdom eller om föräldrarna känner oro. Det är en värdefull samverkan vi har med dem, säger Ida Lundgren, socialsekreterare, Piteå kommun.

-Att vi jobbar tillsammans är det viktigaste. Alla kan inte göra allt men tillsammans kan vi göra jättemycket. Det blir tydligt när vi jobbar över organisationsgränser. Alla bidrar med en pusselbit för att ge rätt stöd till individen, på så sätt bygger vi helheten i det skyddsnät våra unga behöver, säger Pernilla Nordkvist, Divisionschef Psykiatri, Region Norrbotten.

Pitebor på stan

Pitebor på stan samlas kl. 22.00 på Piteå Stadshotell. De finns i centrum varje helg under sommaren. Det är föräldrar, fyra per kväll, från olika föreningar som nattvandrar och Pitebo sponsrar varje lag/förening med 6000 kronor i föreningsbidrag efter genomfört helgpass. Satsningen Pitebor på stan är ett samarbete mellan Piteå kommun, Polisen och Pitebo.

-Vi har lite olika tider när vi startar, men vi samverkar och brukar bjuda in de som nattvandrar till vårt midnattsfika där vi stämmer av läget och det som hänt hittills under kvällen. Varje vuxen på stan är oerhört värdefull, det förebygger brott och skapar trygghet, säger Anna Kemi, fältassistent, socialtjänsten, Piteå kommun.

-Jag är imponerad och stolt över vilka resurser vi har när hela samhället går ihop och stöttar. Vilket brottsförebyggande arbete! Jag hoppas att ännu fler frivilliga vuxna vill vara med och göra skillnad och gå med oss under lördagens cruising, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande, Piteå kommun.

Kontaktpersoner

Piteå kommun:
Anders Elvhäger
Fältassistent
Socialtjänsten
Telefon: 070-619 91 70
E-post: anders.elvhager@pitea.se

Polisen:
Emma Svensson
Områdespolis
Polisen Piteå älvdal
Telefon: 072-709 63 21
E-post: emmam.svensson@polisen.se

Svenska kyrkan:
Simon Jonsson
Präst
Piteå församling
Telefon: 0911-27 40 18
E-post: simon.jonsson@svenskakyrkan.se

Region Norrbotten:
Carina Åberg
Enhetschef
MAE ambulansen
Telefon: 072- 213 40 85
E-post: carina.aberg@norrbotten.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden