Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mat

Kommunals strejk avblåst – hur påverkar det förskola, skola och äldreomsorg?

Parterna har kommit överens och fackförbundet Kommunal har avblåst strejkvarslet i hela landet. Det betyder att Måltidsservice personal arbetar som vanligt i morgon torsdag. Eftersom strejkvarslet påverkat produktionskedjan blir det en viss fördröjning innan vi helt kan återgå till ordinarie servering och utbud.

Revisorerna ska enligt kommunallagen och god revisionssed årligen granska all verksamhet. Foto: Getty Images

Förbättrad årsprognos, årlig revision och uppstart för mätning av matsvinn

Under dagens sammanträde tog Socialnämnden del av budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -39,4 mkr till och med oktober månad. Nämnden följde upp internkontrollplanen och tog emot ett besök av revisorerna. Ledamöterna fick också ta del av information om uppstart av matsvinnsmätningar på särskilt boende för äldre.

Foto: Getty Images

Klimatlådan införs i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden inför klimatlådan som ett ordinarie verktyg i arbetet med att minska matsvinnet (serveringssvinnet) i de kommunala skolköken. Tidigare i år har arbetet med klimatlådan drivits som projekt på ett fåtal skolor men nu breddas möjligheten för elever och personal att köpa överbliven mat som annars skulle ha slängts.

Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images

Vi firar offentliga måltidens dag!

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag 20 oktober genom att bjuda in alla vårdnadshavare i grundskolan att äta skollunch tillsammans med sina barn. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert. I Piteå kommun tillagar Måltidsservice cirka 11 000 måltider varje dag till barn, elever och äldre. Den offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien.

Markhotell på Öjebyn Agro Park är en för Norrbotten relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte.

Mat är temat under krisberedskapsveckan

Den 26 september till den 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. MSB leder kampanjen och årets tema är mat.

Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden har gett Måltidsservice i uppdrag att utöka försäljningen av klimatlådor till fler skolor och förskolor. Syftet är att minska matsvinnet i Piteå kommun. Projektet med Klimatlådan kommer utvärderas i höst. Sedan projektstart har matsvinnet i Piteå kommun minskat med cirka 62 kg.

Palt, färska ägg samt chark och pålägg till vård och omsorgsboenden består till hundra procent av lokalproducerade livsmedel. Foto: Maria Fäldt

Fokus på lokalproducerat i ny livsmedelsupphandling

Fler varukorgar och separata upphandlingar har gett lokala leverantörer bättre förutsättningar att lämna anbud. Upphandlingen har genomförts tillsammans med kommunerna Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur. Palt, färska ägg samt chark och pålägg till vård och omsorgsboenden är hundra procent lokalprocerat. Martin & Servera blir leverantör av huvudsortimentet.

Foto: Getty Images

Ökade priser och brist på livsmedel påverkar menyer i skola och omsorg

Kraftigt ökade livsmedelskostnader och brist på vissa livsmedel leder till utmaningar för Piteå kommuns måltidsservice. Matplaneringen för skola och äldreomsorg ses över löpande och menyerna anpassas efter tillgång på livsmedel och budget. Det innebär att menyerna för skolmat och mat till äldre kan komma att ändras med mycket kort varsel.

Personal och elever på Strömbackaskolan har möjlighet att köpa överbliven mat för 30 kronor.  Egen matlåda medtages. Foto: Getty Images

Piteå kommun satsar på minskat matsvinn: Premiär för Klimatlådan på Strömbackaskolan

Under hösten fattade Fastighet- och servicenämnden beslutet att testa ett nytt grepp för att minska matsvinnet i skola och förskola; försäljning av överbliven mat till personal och elever. Först ut att prova upplägget med Klimatlådan är Strömbackaskolan. Det är endast personal och elever på skolan som har möjlighet att handla mellan kl. 13.15-13.30. Maten kostar 30 kronor per matlåda.

Palt är en av de populäraste maträtterna i grundskolan. Fotograf: Maria Fäldt

Barnens favoriträtter på bordet när måltidsservice firar Piteå 400 år

Elevernas favoritmat serveras fem dagar i sträck när måltidsservice firar Piteå 400 år. I november förra året fick alla elever i grundskolan, från förskoleklass till högstadiet, möjlighet att svara på en enkät om vilken mat de tycker bäst om av det som serveras i skolans matsalar. Nu är de godaste rätterna utvalda och kommer serveras 6–12 maj.

Matsvinnet i Piteå kommuns skolor och förskolor ska minska till hälften år 2030. Foto: Getty Images

Mätning av matsvinn i skolorna under SEE hållbarhetsvecka

​I veckan uppmärksammar avdelningen för måltidsservice hållbarhetsveckan genom att väga hur mycket mat som slängs i Piteå kommuns skolor. Mätmetoden utgår från Livsmedelsverkets nationella modell för mätning av matsvinn som togs fram 2019. Målet är att svinnet ska ha minskat till hälften år 2030.

Camilla Nilsson och Camilla Landin, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, höll i gårdagens pressträff. Foto: Helene Markström

Restaurang- och storköksbranschen behöver mer utbildad personal

Under torsdagseftermiddagen höll rektor och lärare för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan i en pressträff tillsammans med representanter från restaurang- och storköksbranschen i Piteå för att berätta om arbetsmarknaden och framtidens rekryteringsbehov. – Bransch och utbildning behöver samverka för att vi ska möta framtidens behov av personal.

Pressinbjudan - Stort behov av utbildad arbetskraft inom restaurang- och storköksbranschen

Pressinbjudan - Stort behov av utbildad arbetskraft inom restaurang- och storköksbranschen

Restaurang- och storköksbranschen i Piteå kommun tar ett samlat krafttag för att synliggöra det stora behovet av utbildad arbetskraft. På torsdag bjuder rektor och lärare för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan in till pressträff tillsammans med representanter från branschen för att berätta om läget och det stora behovet av rekrytering.
– Vår önskan och strävan är fler söka

Helena Lundberg, ny kostchef Piteå kommun.

Ny kostchef

Rekrytering av ny chef för avdelning måltider på fastighets- och serviceförvaltningen har pågått under våren och ny chef blir Helena Lundberg, tidigare avdelningschef i kommunen. En enig rekryteringsgrupp valde Helena Lundberg.