Gå direkt till innehåll
Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images
Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images

Pressmeddelande -

Vi firar offentliga måltidens dag!

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag 20 oktober genom att bjuda in alla vårdnadshavare i grundskolan att äta skollunch tillsammans med sina barn. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert.

MATtanken, ett EU-projekt som drivs av Landsbygdsnätverket, koordinerar måltidens dag och lyfter offentliga måltidsverksamheter i hela landet. I Sverige serveras dagligen cirka tre miljoner offentliga måltider i vård, skola och omsorg. I Piteå kommun tillagar Måltidsservice cirka 11 000 måltider varje dag till barn, elever och äldre.

-Genom att lyfta den offentliga måltidens dag vill vi berätta om vilken fin mat vi erbjuder i skola och omsorg, därför har vi valt att bjuda in grundskolans vårdnadshavare att äta lunch med sina barn under den här veckan. Vi firar också genom att servera en extra efterrätt till äldre som bor på vård- och omsorgsboenden, säger Helena Lundberg, avdelningschef och kostchef, Måltidsservice, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun.

Av alla livsmedel som köps in till måltiderna i Piteå kommun är 23 procent närproducerat och 10 procent ekologiskt.

-Vårt mål är att fortsätta öka den andelen. I vårt avtal för färskt kött och fågel är 100 procent svenska produkter och köttfärsen är lokalproducerad. Vi arbetar också för minskad miljöpåverkan genom att utveckla vegetariska måltider och minska matsvinnet, säger Marita Björkman-Forsman, ordförande i Fastighets- och servicenämnden och tillägger:

- Det är lätt att glömma bort hur unikt det är med kostnadsfria skolmåltider, det är endast tre länder i världen; Sverige, Estland och Finland, som erbjuder det och det i sig är värt att fira.

Den offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien som grundades år 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Helena Lundberg

Helena Lundberg

Kostchef Måltidsservice 0911-69 61 45 pitea.se Måltidsservice
Ulf Hartman

Ulf Hartman

Ordförande Fastighets- och servicenämnden (S) Piteå kommun pitea.se Fastighets- och servicenämnden