Gå direkt till innehåll
Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Pressmeddelande -

Fler klimatlådor ska minska matsvinnet i Piteå kommun

Fastighets- och servicenämnden har gett Måltidsservice i uppdrag att utöka försäljningen av klimatlådor till fler skolor och förskolor. Syftet är att minska matsvinnet i Piteå kommun.

Konceptet med Klimatlådan är enkelt; personal och elever tar med sig en egen matlåda till skolan/förskolan och fyller den med mat som blivit kvar efter lunchserveringen. Kostnaden är 30 kronor per matlåda.

-Strömbackaskolan var först ut att prova; där har möjligheten att köpa mat funnits sedan januari i år. Klimatlådan har tagits emot positivt och vi har minskat matsvinnet på skolan med 24 kg hittills i år, säger Helena Lundberg, avdelningschef Måltidsservice, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun.

Klimatlådan – en viktig del i hållbarhetsarbetet
Sedan början av maj finns möjlighet för personal och elever att köpa Klimatlådan på Pitholmsskolan, Jävre skola, Strömnässkolan och Solanderskolan samt på Skogens-, Björklundas-, Alterdalens- och Jävres förskola.

-Vi har sett en direkt effekt av att vi infört Klimatlådan på fler ställen och försäljningen har ökat. Totalt har vi sålt 177 matlådor, varav 108 matlådor vid de tillkommande enheterna, till och med 22 maj i år. Flest sålde vi på Solanderskolan; 67 stycken, säger Helena Lundberg.

-Klimatlådan är en viktig del i vårt arbete med att minska matsvinnet. Vi är även öppna för att prova andra sätt för att nå våra hållbarhetsmål och tar gärna emot förslag. Jag välkomnar särskilt idéer från elever, säger Marita Björkman Forsman, ordförande i Fastighet- och servicenämnden, Piteå kommun.

Projektet med Klimatlådan kommer utvärderas i höst och presenteras för Fastighets- och servicenämnden. Sedan projektstart har matsvinnet i Piteå kommun minskat med cirka 62 kg.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Helena Lundberg

Helena Lundberg

Kostchef Måltidsservice 0911-69 61 45 pitea.se Måltidsservice
Ulf Hartman

Ulf Hartman

Ordförande Fastighets- och servicenämnden (S) Piteå kommun pitea.se Fastighets- och servicenämnden