Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomi

Skogsgården beräknas vara klart för inflyttning i början av 2025.

Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka. Svårigheten att bemanna och ekonomiskt underskott är bl.a. bakgrund till beslutet. Årsprognos för nämnden beräknas till -56,1 mkr.

Kommunalrådet Patric Lundström är glad över finalplatsen.    Foto: Magnus Stenberg

Piteå - finalist i den prestigefyllda utnämningen Sveriges Superkommuner

Idag offentliggjordes finalisterna i årets utnämning av Sveriges Superkommuner. Piteå är en av fem finalister i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Finalisterna är kommuner som inte bara står starka i dag utan också är särskilt väl rustade för framtiden.

Kommunstyrelsen ger fortsatt stöd till projekt för att utveckla den lokala handeln i Piteå.      Foto: Maria Fäldt

Beslut i kommunstyrelsen - fortsatt stöd till handelsutveckling

Kommunstyrelsen beslutade vid måndagens sammanträde att medfinansiera ett handelsstöd till Företagarna Piteå. Syftet är att vidareutveckla arbetet med att stärka den lokala handeln i Piteå, bland annat genom digitalisering av olika tjänster.

På Hamnvikens industriområde finns plats för nya etableringar.    Foto: Sara Holm

Piteå kommun vässar etableringsarbetet

Under måndagens sammanträde beviljade kommunstyrelsen medel till ett projekt som ska intensifiera näringslivsarbetet för att attrahera nya företag och investeringar till Piteå. Rent konkret innebär det mer uppsökande verksamhet, offensivare marknadsföring samt paketering av Piteå som etableringsort.

Så ska Socialnämnden minska sitt underskott

Under dagens sammanträde beslutade Socialnämnden att anta strategisk plan för 2025–2027. I planen presenteras aktuella sparåtgärder som nämnden behöver genomföra för att nå en budget i balans. Vid utebliven ökad budgetram föreslås nedläggningar inom SÄBO (särskilt boende för äldre), Samvaron gruppboenden. Budgetuppföljningen mars i år är -14 mkr, helårsprognos är satt till -58 mkr.

Idag fattades beslut om riktinjer för 2025-2027

Beslut om riktlinjer för 2025-2027 vid extrainsatt kommunfullmäktige

Under måndagen fattades beslut om riktlinjer för strategisk plan 2025-2027 samt budget 2025. Efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte under förmiddagen kompletterades förslaget som nu ligger till grund för verksamheternas kommande planerings- och budgetarbete.

Förstudien för framtidens simhallar drogs vid Kultur och fritidsnämnden.

Förstudie framtidens simhallar

Samtliga tre simhallar i Piteå kommun har idag stora renoveringsbehov och på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden har en förstudie om framtidens simhallar genomförts. Förstudien som presenterades vid tisdagens nämndssammanträde bekräftar bilden av omfattande och akuta renoveringsbehov i samtliga simhallar och redovisar tre olika alternativ för framtiden.

Kommunfullmäktige (arkivbild)   Foto: Maria Fäldt

Många viktiga beslut vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige

Det var många ärenden på agendan vid måndagens kommunfullmäktige. Fokus låg på de årligen återkommande punkterna som har en avgörande plats i kommunens styrning och ledning: årsbokslut, revisorernas granskning, ägardirektiv och bolagsordningar. Det blev återremiss på förslag till riktlinjer, vilket innebär extrainsatta möten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inom kort.

Piteå kommuns riktlinjer fungerar som en karta och kompass i planeringen inför kommande år.    Foto: Getty Images

Fokus på hållbar ekonomi i riktlinjerna för budget 2025 och strategisk plan 2025–2027

Inför kommunens årliga budgetarbete utformas riktlinjer som ger nämnder och bolagsstyrelser rätt förutsättningar och specificerade uppdrag för sitt planeringsarbete inför kommande år. Vid måndagens kommunstyrelsemöte fick förslaget till riktlinjer för budget 2025 och strategisk plan bifall och går nu vidare för politiskt beslut i kommunfullmäktige.

Vindkraftverk i Markbygdens vindkraftpark.      Foto: Piteå kommun

Piteå kommun går in i förening som verkar för att stärka kommuner där vindkraft etableras

Piteå kommun ansöker om medlemskap i förening Sveriges Vattenkrafts- och vindkraftskommuner (FSV). Det beslutade kommunstyrelsen vid måndagens möte. Syftet med föreningen är att stärka kommuner och regioner där vatten- och vindkraft är etablerad, bland annat genom förslag att skatter ska tillfalla de kommuner där etablering sker och att del av kraftbolagens intäkter ska stanna i regionerna.

Stadsvapnet innehåller många olika verksamheter, bland annat Kaleido och Bishops arms.      Foto: Helene Markström

PNF på väg bli ensam ägare till fastigheten Stadsvapnet

Under måndagen beslutade kommunstyrelsen att stödja förslaget att Piteå näringsfastigheter (PNF) köper de 49 procent av fastigheten Stadsvapnet som idag ägs av bolaget Norra Ringen. Som ensam ägare ökar förutsättningarna för PNF att arbeta långsiktigt, strategiskt och aktivt med fastigheten, vilket gynnar Piteås näringsliv.

Bokslutets positiva resultat är bra för framtids satsningar, bland annat på mark för företagsetableringar.   Foto: Sara Holm

Ett bra resultat för Piteå kommun trots ett turbulent år

Piteå kommuns resultat för 2023 blev bättre än förväntat. Det skapar en god grund inför de omfattande investeringar som ska genomföras de kommande åren, bland annat i skollokaler, äldreboenden, exploateringar av mark för bostäder och industri. Vid måndagens kommunstyrelsemöte beslutades att skicka förslaget till bokslut till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt godkännande.

Frukost med näringslivet - ett uppskattad mötesplats

Pressinbjudan 16 februari: Företagen ser fram emot Piteå Business Tour

Måndag 19 februari drar årets Piteå Business Tour igång. Sammanlagt är tio intressanta stopp planerade under veckan som avslutas med galakvällen på Pite havsbad fredag 23 februari. I samband med fredagens Frukost med näringslivet bjuder vi in till pressträff för att berätta om veckan.

Kommunalrådet Kata Nilsson höll ett välkomsttal på franska vilket uppskattades stort av de franska gästerna.

De första chartergästerna har anlänt

På fredag kväll anlände de första chartergästerna till Piteå. Totalt 170 förväntansfulla fransmän välkomnades med glögg och pepparkakor. Under sin veckolånga vistelse kommer de att delta i en rad vinteraktiviteter, inklusive hundspann och norrskenssafari. Charterresorna förväntas gynna både besöksnäringen och handeln i Piteå.

Ekonomi i fokus under Socialnämndens sammanträde

Under dagens öppna sammanträde godkände Socialnämnden budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -40,9 mkr till och med november månad. Nämnden fattade beslut om internbudget för 2024 och justerade riktlinjerna för myndighetsutövning och ekonomiskt bistånd. Ledamöterna fick också ta del av socialförvaltningens årliga uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Förbättrad årsprognos och redovisning av kvalitetsrapport Personal 22/23

Under Barn- och utbildningsnämndens sammanträde tog nämnden del av budgetuppföljningen som visar på en avvikelse om -10,6 miljoner till och med oktober. På helåret har prognosen förbättrats med 1,1 miljoner. Nämnden fick även ta del av en kvalitetsrapport för personal inom utbildningsförvaltningen.

Inflyttarservice Hannah Degerman, Fredrik Blom och Sara Holm.      Foto: Marita Rönnlund, Picknick Media

Fortsatt finansiering för Piteå kommuns Inflyttarservice

Piteå kommuns Inflyttarservice arbetar väldigt konkret för ökad inflyttning och ett bra mottagande av nya invånare. Via Inflyttarservice har vi under året möjliggjort flytt till Piteå för över 80 individer. Vid tisdagens kommunstyrelsemöte tilldelades verksamheten 7,8 miljoner kronor för åren 2024-2025 och ambitionen är att verksamheten därefter ska integreras i ordinarie verksamhet och budget.

Samhällsbyggnads verksamheter stöttar varandra i tajt budgetår

Liksom många andra drabbas även Samhällsbyggnadsnämnden av de ökade kostnaderna som sker i samhället. Vissa verksamheter och aktiviteter – främst vinterväghållningen, bärgning av Munksund 5 och kollektivtrafiken – kostar mer än budgeterat. Samhällsbyggnads rapport för första kvartalet 2023 visar på ett budgetunderskott på 400 000 kr.

Visa mer