Pressmeddelande -
Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om
Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka.
Bygget av Skogsgårdens äldreboende med 80 platser pågår och planeras vara klart för inflyttning i början av 2025. Beslutet att bygga ett nytt särskilt boende för äldre fattades under 2019 då förutsättningarna för bland annat bemanning var annorlunda. Dessa förutsättningar har förändrats och nu är kompetensförsörjningen, tillsammans med ekonomin, en av socialtjänstens allra största utmaningar. Med bakgrund av det svåra rekryteringsläget, utskrivningstrycket från sjukhuset, behovet av korttidsplatser samt sparkravet för 2025 så har Socialnämnden fattat beslutet att fördela om platser och ställa om verksamhet.
-Det här inriktningsbeslutet är inte enkelt att fatta och i ett optimalt läge skulle vi inte behöva göra det. Men Socialnämnden kan inte fortsätta gå med stora underskott, därför ser vi att en omställning av våra verksamheter är det vi behöver göra för att kunna öppna samtliga platser på vårt nya, moderna boende. Vi kommer också utreda möjligheten att göra om Rosågränd till ett trygghetsboende, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
Socialnämnden har beslutat om följande inriktning:
- Behålla stora boenden då dessa är driftsmässigt mer fördelaktiga.
- Förändrad verksamhet på Rosågränd, exempelvis trygghetsboende. Boenden på Rosågränd omfördelas till andra boenden utifrån tillgängliga platser och önskemål.
- Flytta Norrgårdens avdelning Björkbackas 9 korttidsplatser till Skogsgården och utöka med 11 platser - totalt 20 korttidsplatser.
- Tillgängliggöra 10 platser för renovering av lägenheter.
- Utökning av 4 platser på Skogsgården i samband med Munkbergas inflyttning - totalt 40 platser
- Utökning av 9 platser på Björkbacka (Norrgården).
Beslutet innebär även en möjlighet att påskynda de renoveringar som behöver göras i befintliga boenden. I dagsläget är 30 lägenheter färdigrenoverade, 166 kvarstår.
-Nu när nämnden fattat beslutet om fortsatt inriktning kommer vi genomföra risk- och konsekvensanalyser, både ur ett brukar- och kvalitetsperspektiv men också ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vårt fokus kommer vara att möjliggöra en så klok omställning för alla berörda som möjligt. Vi påbörjar arbetet med analysen från och med nu och sammanställer en rapport av risker och konsekvenser som levereras till nämnden under oktober månad, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
På mötet presenterade Moderaterna en alternativ inriktning: Ellinor Sandlund (M) yrkade på att behålla 18 platser på Rosågränd och i stället stänga Roknäsgården. Förslaget innebar också att omvandla Roknäsgården till ett biståndsbedömt trygghetsboende och göra om delar av Öjagårdens trygghetsboende till ett korttidsboende. Förslaget bifölls av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet.
Arbetet med ny boendeplan påbörjas i höst
Under sammanträdet beslutade nämnden att pausa arbetet med revidering av boendeplanen och ge Socialförvaltningen i uppdrag att under hösten, tillsammans med Fastighets och serviceförvaltningen, genomlysa varje fastighet för att få aktuell status och ta reda på vilka renoverings-och underhållsbehov som finns. I uppdraget ingår också att utreda hur många boendeplatser Piteå ska ha och utreda inriktningen på dessa platser.
-Det vi ser är att Piteå kommun har betydligt fler särskilda boendeplatser för äldre än hos jämförbara kommuner och riket. Vi har också färre hemtjänstinsatser och lägre medelålder på inflyttning. Därför är processen med boendeplanen angelägen att genomföra, säger Sven-Gösta Pettersson.
Budgetuppföljning april 2024
Socialtjänstens underskott till och med april månad i år är -18,8 mkr, helårsprognosen är något förbättrad jämfört med föregående månad och beräknas nu bli -56,1 mkr. Som tidigare uppföljningar har många vård- och omsorgsverksamheter fortsatt höga kostnader för personal och IFO har ökade kostnader för placeringar både avseende barn och vuxenmissbruk. Införandet av socialtjänstens nya verksamhetssystem Pulsen Combine har genererat totalt 1,5 mkr i merkostnader under perioden januari till april.
-Det här är ju en stor anledning till att vi måste ställa om; vi behöver både få ekonomin att gå ihop samtidigt som vi håller bra kvalitet i våra verksamheter. Vi fortsätter också, som tidigare, arbetet med bemanningsekonomi och hemmaplanslösningar, som håller nere förvaltningens kostnader och bidrar till god kvalité, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Socialnämnden beslutade att godkänna budgetuppföljningen.
Beslut om riktlinjer för insatser enligt SoL och LSS
Socialnämnden beslutar om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) men har tidigare saknat fastslagna riktlinjer för de insatser som kan beviljas. Idag antog Socialnämnden Riktlinjer för insatser enligt SoL och LSS 2024. Riktlinjerna är ett stöd för biståndshandläggare som fattar myndighetsbeslut efter individuella bedömningar av enskildas behov. De ska ge ökad rättssäkerhet för enskilda och ska samtidigt säkerställa att biståndsbeslut fattas på likartade bedömningsgrunder.
Biståndsbedömning är en myndighetsutövning där beslut fattas utifrån lagar och förordningar efter ansökan om insatser. Det är den enskildes behov i relation till lagen som avgör rätten till en insats. Riktlinjerna fastställs årligen.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!