Gå direkt till innehåll
Kommunalrådet Patric Lundström är glad över finalplatsen.    Foto: Magnus Stenberg
Kommunalrådet Patric Lundström är glad över finalplatsen. Foto: Magnus Stenberg

Pressmeddelande -

Piteå - finalist i den prestigefyllda utnämningen Sveriges Superkommuner

Idag offentliggjordes finalisterna i årets utnämning av Sveriges Superkommuner. Piteå är en av fem finalister i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Finalisterna är kommuner som inte bara står starka i dag utan också är särskilt väl rustade för framtiden.

Det är publikationen Dagens samhälle som varje utnämner Sveriges Superkommuner. Tidigare har kommunerna indelats i tre kategorier - storstadskommuner, städer och stadsnära kommuner samt i småstads- och landsbygdskommuner. I år har kategorin Årets raket tillkommit som lyfter kommunerna som tagit störst kliv framåt jämfört med tidigare rankning.

Sammanlagt är det tjugo finalister och Piteå finns med bland de fem finalisterna i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Det är första gången som Piteå kommun uppvisar så fina resultat och tagit sig till en finalplats. Piteå är också den enda Norrbottenskommun som finns med bland årets finalister.

- Det känns såklart väldigt roligt att finnas med bland finalisterna. Piteå är en bra plats att bo och leva på, det är tryggt, vi har en väldigt bra skola och omsorg, ett bra kultur- och fritidsutbud samt ett fantastiska lokalt näringsliv. Vi ser finalplatsen är ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Patric Lundström, kommunalråd.

I kategorin där Piteå är finalist ingår 134 kommuner som alla har mindre än 40 000 invånare i största tätorten, vars invånare i huvudsak arbetspendlar samt landsbygdskommuner med färre än 15 000 invånare.

Rankingen utgår från statistik från bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR) som Dagens samhälle valt ut, totalt handlar det om 146 mätpunkter. Måtten beräknas oftast med flerårsgenomsnitt då mindre kommuners värden kan variera kraftigt år till år.

Det handlar om allt från inflyttning/utflyttning, lärarbehörighet och skolresultat, kommunens ekonomi, deltagande i idrottsaktiviteter till väntetid för särskilt boende, näringslivsklimat (insiktsundersökningen), valdeltagande, anmälda våldsbrott, medellivslängd och körsträcka för personbilar.

Vinnarna utses tisdag 25 juni under Almedalsveckan i Visby.

- Att stå med bland finalisterna är en riktig fjäder i hatten och självklart håller vi tummarna att vår fina kommun går hela vägen, säger kommunalrådet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen