Pressmeddelande -
Omställning av Socialtjänstens verksamheter
Årets budgetavvikelse för Socialnämnden till och med september månad är -31,8 mkr, helårsprognos för nämndens underskott är satt till -48 mkr. Under dagens sammanträde fattade nämnden flera konkreta beslut för att på sikt nå en budget i balans och klara sparkravet på 1% från och med nästa år.
Inriktningsbeslutet från 22 maj fastställdes under mötet - det betyder att Socialnämnden har beslutat att satsa på större boenden då dessa är driftsmässigt mer fördelaktiga. Dagens beslut innebär att Piteå kommuns minsta särskilda boende för äldre, Rosågränd, kommer avvecklas under 2025. De boende kommer flyttas till andra särskilda boenden utifrån tillgängliga platser och önskemål.
-På lång sikt klarar vi inte att bemanna och samplanera för ett så litet boende med 18 platser, det är därför valet föll på Rosågränd i första hand. Eftersom kompetensförsörjningen är en stor utmaning för socialtjänsten behöver vi gå mot färre och större boenden, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
Nämnden var inte enig i beslutet. Ellinor Sandlund (M) lyfte ett eget förslag och yrkade för att behålla 18 platser på Rosågränd och i stället stänga Roknäsgården. Förslagsvis bör även Roknäsgården göras om till ett biståndsbedömt trygghetsboende. Hennes förslag stöddes av Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.
Socialnämnden beslutade som enig nämnd att avveckla en gruppbostad med sju platser för vuxna med funktionsnedsättning under nästa år samt minska Samvarons budget med 1,2 mkr – ett beslut som innebär att verksamhetens inriktning successivt kommer förändras.
Verksamhet och besparing
SÄBO: 12,6 mkr/år (18 platser)
Samvaron: 1,2 mkr/år
Gruppboende: 6,6 mkr/år.
Ett nytt inriktningsbeslut
Nämnden har även fattat ett nytt inriktningsbeslut om avveckling av ytterligare 30–50 platser på särskilt boende för äldre. Socialförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med Fastighets- och serviceförvaltningen analysera och återkomma till Socialnämnden med ett beslutsunderlag med förslag på vilka platser som kan avvecklas för att anpassa verksamheten till budgetram.
-Det här är svåra beslut att fatta. Det har gynnat piteborna att vi har många fler platser på särskilt boende för äldre och lägre andel i hemtjänst än jämförbara kommuner, men det är inte längre hållbart för Socialnämnden att gå med så stora underskott som vi gör. Därför måste vi ta ansvar för det läge vi befinner oss i nu och ställa om våra verksamheter, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
Socialförvaltningens arbete med sin ekonomiska handlingsplan och bemanningsekonomi har gett effekt men inte tillräckligt mycket för att klara att hålla budget.
-Vi ser på helheten i hela förvaltningen och där sticker just särskilt boende ut eftersom vi avviker så mycket från andra kommuner i vår storlek med liknande demografi. Att vi nu ska minska vår verksamhet i hela Socialförvaltningen med 40–50 miljoner för att klara att hålla budget kommer att märkas, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun och fortsätter:
-En sådan här stor omställning skapar givetvis oro och många frågor i våra verksamheter. Just nu arbetar vi för att det ska bli så bra lösningar som möjligt för berörd personal och de boende som behöver flytta. Vår ambition är att tillmötesgå önskemål så långt det bara är möjligt.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!