Pressmeddelande -
Minskat underhåll och menyförändringar när fastighets- och servicenämnden anpassar verksamheten efter budget
Vid onsdagens sammanträde i fastighets- och servicenämnden beslutades om åtgärder för att anpassa verksamheten efter budgeten inför 2025. Sammanlagt handlar det om 12,5 miljoner kronor främst i utebliven kompensation för prisökningar men även sparbeting. De största åtgärderna är minskad underhållsbudget samt revidering av menyer i förskola, skola och omsorg.
Inför 2025 är det allmän återhållsamhet som gäller för fastighets- och servicenämndens samtliga verksamheter, för att klara den budget som beslutades i kommunfullmäktige i juni. Sparbetinget på en procent innebär 2,5 miljoner, men med den uteblivna priskompensationen för stigande priser för bland annat VA, fjärrvärme, el och livsmedel så handlar det totalt om en nerdragning på 12,5 miljoner kronor för 2025.
Den största åtgärden är minskad budget för det planerat underhållet av kommunens fastigheter med totalt nio miljoner kronor. Nerdragningen rör främst mindre skador, medan fokus läggs på att åtgärda större skador som kan påverka konstruktioner och skalskydd.
- Det finns en risk att skadorna ökar när vi minskar underhållet. Här behöver vi följa utvecklingen för att minska risken att det påverkar arbetsmiljön – inte minst i våra skolor, säger Jan Ställ, förvaltningschef fastighets och serviceförvaltningen.
- Det är alltid svåra beslut när det handlar om spar och effekter av tuffa ekonomiska förutsättningar, men vi måste anpassa oss efter den budget vi har. Mindre pengar för underhåll kan innebära att det blir fler ärenden i nämnden som rör finansiering, vissa större åtgärder rörande skador kan vi behöva ta vidare till kommunfullmäktige för att hitta finansiering, säger Ulf Hartman, fastighets- och servicenämndens ordförande (C).
Ytterligare åtgärder för avdelningen fastigheter är energieffektiviseringar för att sänka förbrukningen samt försäljning av fastigheter som kommunens kärnverksamhet inte längre har behov av.
Reviderad meny för förskola, skola och omsorg
Även måltidsservice genomför förändringar för att anpassa sig till det ekonomiska läget. Verksamheten har ett sparbeting på 0,5 miljoner kronor samt utebliven priskompensation motsvarande 1,2 miljoner kronor för 2025.
En åtgärd är revidering av menyn för förskola, skola och omsorg. I den nya menyn ökar antalet vegetariska dagar, vilket ligger i linje både med kommunens kostpolitiska riktlinjer och livsmedelsverkets rekommendationer.
- Menyförändringar är ett sätt att anpassa oss till budgeten samtidigt som vi inte gör avkall på vår höga kvalitet. Vi kommer även fortsättningsvis att servera näringsriktiga skolmåltider och mat till våra äldre av god kvalitet, säger Helena Lundberg, kostchef Piteå kommun.
Ambitionen är att nivåerna bibehålls på ekologiska produkter (14 procent) och lokalproducerade produkter (30 procent). Det innebär att Piteå kommuns måltider fortsätter att ligga på en högre försörjningsgrad än Norrbotten som helhet (20-25 procent).
Ytterligare åtgärder för att anpassa verksamheterna till budgeten är fortsatt arbete för att minska matsvinnet och se över rutiner för att minska överbeställningar.
- Vi ser dock att inflationen har sjunkit och prisutvecklingen har planat ut jämfört med våra tidiga prognoser. Det kommer att ge positiva effekter för vår ekonomi under 2025 och framåt, säger Jan Ställ.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!