Gå direkt till innehåll
Kommunfullmäktige (arkivbild)   Foto: Maria Fäldt
Kommunfullmäktige (arkivbild) Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Många viktiga beslut vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige

Det var många ärenden på agendan vid måndagens kommunfullmäktige. Fokus låg på de årligen återkommande punkterna som har en avgörande plats i kommunens styrning och ledning: årsbokslut, revisorernas granskning, ägardirektiv och bolagsordningar. Det blev återremiss på förslag till riktlinjer, vilket innebär extrainsatta möten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inom kort.

Här ger vi en kort sammanfattning av utvalda ärenden från måndagens möte i kommunfullmäktige.

Riktlinjer inför 2025-2027 återremitterades
Dokumentet fungerar som en kompass inför kommande arbetet med kommunens strategiska plan och budget för 2025-2027. Läs tidigare nyhet om riktlinjerna (länk)

Några saker som framgår i förslaget till riktlinjerna är att nämnder ska förbereda sig inför ett sparkrav på en procent för 2025, beskriva de ekonomiska prioriteringar som behöver göras samt beskriva de investeringsbehov som de föreslår. I dokumentet beskrivs också förslag på tre riktade politiska uppdrag:

Utvecklingsprogram
Kommunchef och koncern-VD får i uppdrag att ta fram utvecklingsprogram för sina verksamheter, i enlighet med den nya visionen och strategier som planeras antas i juni. Utvecklingsprogrammen ska vara färdiga för beslut senast vid kommunfullmäktiges möte i november 2024.

Ny inriktning för kulturskolan
Piteå kommun vill bredda kulturskolans uppdrag, byta namn på verksamheten till Kulturskolan i Piteå samt göra den avgiftsfri. I förändring ingår en flytt av Musik- och dansskolan och dess ram från barn- och utbildningsnämnden till kultur och fritidsnämnden. Omorganisationen ska vara verkställd 1 januari 2025.Läs mer i tidigare nyhet (länk)

Genomlysning av lokaler
Kommunchef får i uppdrag att göra en förvaltningsövergripande genomlysning av lokaler som används i förvaltningarna. Syftet är att ge förslag på mer kostnadseffektivt nyttjande, till exempel genom samlokalisering eller gemensamt användande av lokaler.

Förslag till riktlinjer återremitterades
Vid sammanträdet lämnade oppositionen egna förslag. Dessa omfattade stora ekonomiska och organisatoriska konsekvenser som enligt lag kräver beredning i kommunstyrelsen och kunde därför inte behandlas vid sammanträdet. Beslutet blev att återremittera ärendet efter förslag från delar av oppositionen.

- Enligt kommunallagen ska oppositionen komma med egna förslag senast vid kommunstyrelsens sammanträde, vilket de inte gjort. Det är olyckligt och innebär extrainsatta möten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inom kort, eftersom beslut om riktlinjerna ska ligga till grund för budgetarbetet inför 2025, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Årsredovisning och bokslut 2023
Årsredovisning godkändes och bokslut fastställdes för Piteå kommunkoncernen. En summering av denna finns i en tidigare publicerad nyhet om årsbokslutet (länk)

Revisorernas granskning
Räkenskaps- och förvaltningsgranskning av samtliga nämnder godkändes och samtliga nämnder beviljades full ansvarsfrihet. Revisorerna framhåller att de har en oro för underhållet av kommunala fastigheter samt att de vill framhålla att tidsplanen för bokslutet bör justeras nästkommande år. Dessutom riktar de viss kritik mot socialnämnden och kommunstyrelsen.

Ägardirektiv och bolagsordning
Reviderade ägardirektiv och bolagsordning för de kommunala bolagen fastställdes. Efter en genomgång av samtliga kommunala bolags ägardirektiv och bolagsordningar har vissa revideringar gjorts för att de ska vara så tydliga och korrekta som möjligt.

Piteå Näringsfastigheter (PnF) förvärvar återstående 49 % i fastigheten Stadsvapnet
Kommunfullmäktige godkänner förvärv av 49 procent av andelarna i KB Stadsvapnet Det innebär att PnF blir ensam ägare av fastigheten, vilket ger större möjligheter att vara en aktiv fastighetsägare. Säljaren är Wallstensföretaget Norra Ringen AB som överlåter sina andelar till en köpeskilling om 8 211 734 kronor. Läs mer i tidigare nyhet (länk)

Komplett protokoll där samtliga ärenden framgår publiceras inom kort på denna webbsida: Kommunfullmäktige/protokoll

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll