Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Miljö- och tillsynsnämnden positiva till samverkansavtal om tillsyn med närliggande kommuner

Ett avtal om samverkan kring tillsyn och kontroller mellan närliggande kommuner ska skapa ett mer strukturerat samarbete över kommungränserna. Miljö- och tillsynsnämnden i Piteå kommun är positiva till samverkansavtalet som är tänkt att upprättas mellan Piteå, Boden, Luleå, Skellefteå, Umeå och Älvsbyns kommuner.

Syftet med ett samverkansavtal inom tillsyn och kontroll är att möjliggöra ett samarbete kommuner mellan, baserat på kommunernas ansvar och arbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet, samt alkohol- och livsmedelsområdet. Genom samverkan kan erfarenheter från alla kommuner användas för att minska sårbarhet och säkerställa kontinuitet och kompetensförsörjning. Målet är att bidra till rättssäkerhet, hög kvalitet, effektivitet och uppfyllande av målen i verksamheterna. Avtalet syftar även till tillfälliga samarbeten och att undvika jäv.

– Avtalet kan användas till exempel vid tillfälliga tillsyn eller i tillsynsprojekt av olika slag. Istället för att varje kommun ska läsa in sig på ett specifikt regelverk kan vi här samordna så att en kommun gör det, och de andra kommunerna kan köpa in tjänsten. Det sparar resurser och tid för inläsning i specifika ärenden, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.

Samverkan möjliggör också för att täcka upp vid till exempel tillfällig personalbrist, då det öppnar upp för att köpa in tjänster av andra kommuner.

Mer strukturerat och effektivt

Redan idag finns ett pågående samarbete mellan Piteå kommun och andra kommuner.

– Ett sådant här avtal innebär att samarbetet mellan kommunerna kan ske på ett mer strukturerat och mer effektivt sätt. Att hitta sätt för samverkan vinner alla på. Detta stöds också i policyn för Piteå kommun gällande samverkan med andra kommuner, säger Ulf Sjödin, ordförande i Miljö- och tillsynsnämnden.

Ärendet skickas vidare till Kommunfullmäktige för godkännande gällande Piteå kommuns medverkan i samarbetsavtalet. Ärendet har sin politiska gång i respektive kommun.

Svensbyfjärdens ytvattentäkt

Övriga ärenden som togs upp var ett ärende om skyddsföreskrifterna för Svensbyfjärdens ytvattentäkt. År 2022 beslutade Länsstyrelsen i Norrbottens län om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Svensbyfjärdens ytvattentäkt i Piteå kommun. Länsstyrelsen gav miljö- och tillsynsnämnden i uppgift att utöva tillsyn över vattenskyddsområdet.

Det har framkommit behov av revidering av skyddsföreskrifterna. Det handlar om att likrikta skyddsföreskrifterna med Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor. Revideringarna handlar också om att ta bort nuvarande dubbelreglering av anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Syftet är att göra det lättare att tolka, tillämpa och följa skyddsföreskrifterna både för allmänhet och näringsliv.

Nämnden beslutade att föreslå att Kommunfullmäktige lämnar ansökan om revidering av skyddsföreskrifter för Svensbyfjärdens ytvattentäkt till Länsstyrelsen i Norrbottens län. Nämnden begär också att Kommunfullmäktige överlämnar till Miljö- och tillsynsnämnden att i fortsättningen besluta om ändringar av skyddsföreskrifterna.

Kontaktperson: Karin Forsgren, miljöinspektör

Behovsutredning

Miljö- och tillsynsnämnden behandlade också avdelningen miljö- och hälsoskydds behovsutredning som godkändes av nämnden. Den skickas vidare till Kommunstyrelsen och Samhällsbyggnadsnämnden som inspel till arbetet med Verksamhetsplan 2025–2027, som kommer att beslutas av Kommunfullmäktige i juni och slutgiltigt i november 2024.

Behovsutredningen ligger till grund för den framtida planeringen av Miljö- och tillsynsnämndens verksamhet så att den kan bedrivas effektivt och ändamålsenligt i syfte att bidra till en hållbar utveckling och kommunens övergripande mål. För kommande tre åren ses ett behov av ökad ram som motsvarar två årsanställda, ca 1 800 tkr.

Kontakter:

Ulf Sjödin, Miljö- och tillsynsnämndens ordförande

ulf.sjodin@pitea.se, 070-631 26 37


Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef

asa.wikman@pitea.se, 073-399 61 70


Karin Forsgren, miljöinspektör

karin.forsgren@pitea.se, 0911-69 62 34

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se