Gå direkt till innehåll
Piteå kommuns riktlinjer fungerar som en karta och kompass i planeringen inför kommande år.    Foto: Getty Images
Piteå kommuns riktlinjer fungerar som en karta och kompass i planeringen inför kommande år. Foto: Getty Images

Nyhet -

Fokus på hållbar ekonomi i riktlinjerna för budget 2025 och strategisk plan 2025–2027

Inför kommunens årliga budgetarbete utformas riktlinjer som ger nämnder och bolagsstyrelser rätt förutsättningar och specificerade uppdrag för sitt planeringsarbete inför kommande år. Vid måndagens kommunstyrelsemöte fick förslaget till riktlinjer för budget 2025 och strategisk plan godkänt och går nu vidare för politiskt beslut i kommunfullmäktige 18 mars.

Kommunkoncernen står kommande år inför omfattande behov av investeringar för att möta samhällsutvecklingen, där bland annat fastigheter och infrastruktur behöver förnyas och förbättras. Dessutom får vi allt fler äldre i befolkningen, vilket innebär ökade kostnader för omsorgen. Det är därför viktigt att säkerställa goda resultatnivåer kommande år för att kunna bibehålla en stabil kommunal ekonomi.

- I budgeten för 2024 lade vi en beräknad minusbudget för att klara de inflationsrelaterade kostnadsökningarna och slippa spara på välfärden. Inför 2025 ser vi tyvärr att det ekonomiska läget inte förbättrats nämnvärt. Trots det är vi beslutna att satsa och söka kreativa lösningar som gör att vi kan fortsätta att leverera god välfärd och samtidigt möta de stora investeringsbehov som kommunen står inför, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

    2023 påverkades av geopolitisk oro, lågkonjunktur, hög inflation och omfattande prisökningar för privatpersoner, företag och organisationer. Även om ekonomin nu successivt bedöms återhämta sig så siktar Piteå kommun på ett nollresultat 2025. Inför 2026-2028 är målet ett positivt resultat som succesivt ökar – en procent 2026, två procent 2027 och tre procent från 2028 och framåt.

    Som ett led i att klara den ekonomiska målsättningen föreslås ett ökat avkastningskrav för de kommunala bolagen tillsammans med ett generellt sparkrav på en procent för samtliga nämnder.

    Ny inriktning för kulturskolan
    I riktlinjerna för den strategiska planen föreslår kommunstyrelsen några specificerade uppdrag, ett handlar om att kulturskolan ska breddas och bli avgiftsfri. Inom ramen för förändringen ingår även en organisatorisk flytt från barn- och utbildningsnämnden till kultur- och fritidsnämnden. I samband med flytten förändras namnet till Kulturskolan i Piteå. Omorganisationen ska vara genomförd den 1 januari 2025.

    - Genom att bredda verksamheten och göra den avgiftsfri blir detta ytterligare en satsning för att ge fler barn och unga i Piteå chansen att utöva olika former av skapande och stärka sina egna uttryckssätt – något som är avgörande i en fungerande demokrati, säger Kata Nilsson, vice ordförande kommunstyrelsen.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Patric Lundström

    Patric Lundström

    Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen
    Kata Nilsson

    Kata Nilsson

    Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

    Relaterat innehåll