Pressmeddelande -
Hemtjänstpersonalen i Hortlax är först ut med elbil
2030 är målet att hela kommunens fordonsbestånd ska vara fossiloberoende. Omställningen är påbörjad och den 1 februari kom de fyra första elbilarna till hemtjänstgruppen i Hortlax. Trots vinterkylan har det flutit på bra och personalen är nöjda med de nya elbilarna.
Både Maria D Sandberg som kör elbil privat och därmed är van elbilsförare och kollegan Jeanette Jonsson är positiva till elbilarna.
— Den allra största fördelen är att vi inte behöver tanka. Det har alltid varit ett problem och nu slipper vi det, säger Maria.
Jeanette berättar att hon var lite orolig inför bytet.
— Men när jag väl fick provköra så var det ju precis som vilken bil som helst. säger hon.
Bilarna laddas varje natt så att de alltid är fulladdade på morgonen. En annan fördel är värmen. Bilarna blir fort varma och kräver ingen motorvärmare vilket är utmärkt för den som flänger runt till olika platser hela dagen.
Omställning till ett fossiloberoende fordonsbestånd
Som en del i Piteå kommuns miljöarbete så är målet att samtliga leasingbilar ska vara fossiloberoende år 2030. Varje år byter kommunen ut cirka 70 leasingbilar och för att nå målet behöver ungefär hälften av dessa vara eldrivna. Men för att kunna införa elbilar krävs också laddplatser.
Fastighets- och serviceförvaltningen har uppdraget att planera och genomföra utbyggnaden. För att få en hög nyttjandegrad på platserna och kunna ställa om snabbare och så byggs laddplatserna områdesvis.
— Vi ser över hela fordonsbeståndet; vilka bilar som är på tur att bytas ut och vilka bilar som vi kan flytta mellan olika verksamheter för att få fram ett område som passar för omställning, Linda Wennström, projektledare för laddinfrastruktur.
Under 2023 har laddplatser monterats vid Hortlaxgården och Trädgårdens Äldrecentra. Just nu pågår installation av laddplatser i stadshusets garage, där avdelning fastigheter och Stadshusets bilpool påbörjar omställningen.
Provkörning
I Lindas uppdrag ingår även att ge stöd till verksamheterna som ska få elbilar genom att möta arbetsgrupper för att informera och svara på frågor. Alla bilansvariga får en praktisk genomgång av den typ av bil som ska införas och sedan får de även provköra. Innan leverans hjälper Linda till med förinställningar av exempelvis laddgräns och schemaläggning av uppvärmning av kupén. Sedan är det bara för personalen att tuta och köra.
— Det finns många funderingar runt elbilar och det är viktigt att arbetsgruppen ska kunna känna sig trygga inför det nya. Jag är väldigt glad att den första leveransen har gått bra och att elbilarna har mottagits så väl, säger Linda.
Kontakt
Linda Wennström, projektledare för laddinfrastruktur, Fastighets- och serviceförvaltningen Piteå kommun
linda.wennstrom@pitea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!