Gå direkt till innehåll

Ämnen: Äldreomsorg

Förändrad verksamhet för Samvaron – utvecklar seniortorg

Förändrad verksamhet för Samvaron – utvecklar seniortorg

Som en del i Socialförvaltningens omställningsprocess kommer samvaroverksamheterna att förändras och anpassas för att bättre knyta an till den nya socialtjänstlagen som innebär att kommunerna ska arbeta mer förebyggande. Två samordnare får uppdraget att starta upp seniortorgsverksamhet med målet att dagens människor ska kunna planera och agera för att leva ett självständigt och gott senior liv.

Sara Hedkvist, enhetschef Hälso- och sjukvård, sitter med i socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp och var en av arrangörerna. Foto: Helene Markström

Socialtjänsten tackar sommarens vikarier: Välkomna tillbaka!

I förra veckan arrangerade Piteå kommuns socialtjänst för första gången ett drop in-event utanför Norrstrands logen för att tacka de vikarier som arbetat inom vård och omsorg i sommar. Enhetschefer från socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp stod för planering och genomförande. På plats fanns Kata Nilsson, kommunalråd, och Eva Börjesson Öhman, socialchef, med flera.

Representanter från Norrbottens kommuner fanns på plats på Svenska Mässan i Göteborg för att ta emot Vitalis stipendium 2024.

Norrbottens fjorton kommuner tog hem Vitalis stipendium 2024

Norrbottens fjorton kommuner har tilldelats Vitalis stipendium 2024 för innovationsarbetet med ett gemensamt verksamhetssystem (Eko-system) för socialtjänsten. Priset delas ut varje år till innovationer inom vård, omsorg eller hälso- och sjukvård. Av 35 ansökningar togs tre finalister fram.

Ett gemensamt verksamhetssystem för Norrbottens kommuner är en förutsättning för att både samnyttja resurser och kunna hjälpa varandra. Foto: Getty Images

Socialtjänsten byter verksamhetssystem till Combine

Norrbottens kommuner har upphandlat ett nytt verksamhetssystem för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Socialtjänsten i Piteå kommun arbetar just nu med att överföra data från det gamla systemet till det nya. Bytet kan ha viss påverkan på handläggningstider för biståndsbedömning inom äldreomsorg och LSS. Systembytet beräknas vara klart den 2 maj.

God patientsäkerhet i Piteå kommun

God patientsäkerhet i Piteå kommun

Dagens Socialnämnd godkände Patientsäkerhetsberättelsen för 2023. Bedömningen är att patientsäkerheten under förra året varit god i samtliga verksamheter även om det finns vissa förbättringsområden. Ett positivt resultat är en markant ökning av genomförda läkemedelsgenomgångar på kommunens särskilda boenden genom god samverkan mellan Piteå kommuns sjuksköterskor och Region Norrbottens primärvård.

Byte av trygghetslarm i höst/vinter

Under perioden november 2023 - januari 2024 kommer Piteå kommun att byta ut alla trygghetslarm. Cirka 920 personer berörs och den nya leverantören blir SOS Alarm. Bytet sker eftersom det gamla avtalet har löpt ut och de nya larmen kommer att ha stöd för 4G.

Piteå kommun svarar på IVO:s kritik av särskilda boenden för äldre

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en nationell granskning av särskilda boenden för äldre i kommunal regi. Nu har turen kommit till Piteå kommun att få ta del av IVO:s beslut som innehåller kritik inom fyra områden; Individuell bedömning och kompetensnivå, Dokumentation och personalkontinuitet, Läkemedelshantering och Vård i livets slutskede.

Hälso- och sjukvårdschef Christer Grahn, arbetsterapeut och rehabenhetens första chef Carina Larsson, hälso- och sjukvårdshandläggare och hemsjukvårdens första enhetschef Elisabeth Johansson och nuvarande enhetschef Sara Hedkvist.

Piteå kommuns hemsjukvård firar tio år!

I snålblåst, men med värmande brasor och en skön, varm känsla personalen emellan har Piteås hemsjukvård nu firat tio år i kommunal regi. Under gårdagen berättade hemsjukvårdens första enhetschef Elisabeth Johansson om en intensiv uppstartsperiod när vården skulle övertas från landstinget på kort tid. Då följde 373 patienter med, idag är 430 personer inskrivna i Piteå kommuns hemsjukvård.

Satsningen på läkemedelsrobotar för att dela medicin ökar individens frihet och sparar arbetstid. Foto: Evondos.com

Socialnämnden satsar på nya läkemedelsrobotar

Försöket med läkemedelsrobotar för att öka självständigheten hos personer som behöver hjälp att ta sina läkemedel, samtidigt som det frigör tid för hemtjänstpersonalen, har slagit väl ut. Användandet av robotar permanentas och idag har Socialnämnden beslutat att satsa på tio till som ett led i satsningen på att digitalisera vården.

Smittspridningen ökar - Socialtjänsten uppmanar till försiktighet vid besök

Smittspridningen ökar - Socialtjänsten uppmanar till försiktighet vid besök

Inför julhelgerna har socialtjänsten i Piteå kommun ett utmanande bemanningsläge med anledning av stor smittspridning av både säsongsinfluensa och Covid-19 i samhället. Förvaltningen har nöjt nivån av source control i vissa verksamheter och uppmanar alla anhöriga till stor försiktighet vid besök: Undvik helt att träffa äldre och sköra om du har förkylningssymtom.

Anna-Karin Jönsson tog chansen; validerade sina kunskaper och studerade vidare till undersköterska.  Foto: Helene Markström

Lyckat EU-projekt har lett till fler undersköterskor i Piteå kommun

Från och med 1 juli nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Piteå kommuns socialtjänst har i drygt två år drivit ett EU-projekt med syfte att validera kunskapar hos tillsvidareanställd personal som vill studera vidare till undersköterska. Just nu studerar 45 personer på halvtid genom Äldreomsorgslyftet och 26 personer är färdiga med sin undersköterskeutbildning.

En hållbar socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

En hållbar socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I dagarna tre har socialtjänstens kvalitetsmässa genomförts på Studio Acusticum i Piteå. Temat i år var en hållbar socialtjänst och under mässan blev de röda trådarna tydliga; människors behov av stöd och hjälp i centrum, vikten av samverkan mellan olika aktörer och att arbeta förebyggande.

Hanna Mikaelsson, enhetschef Munkberga, Eva Jönsson, utbildningsansvarig Silviahemmet, Anna-Carin Marklund, enhetschef Munkberga och Eva Börjesson Öman, socialchef. Foto: Sofie Lundmark

Festlig stämning när Munkberga tilldelades unik Silviahemscertifiering

Idag mottog Munkberga, ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre, sin Silviahemscertifiering signerad av H.M. Drottningen. Certifieringen, som är den första norr om Gävle, är ett viktigt steg i ledet mot en mer långsiktig strategi och målsättning för att förbättra demensvården i Piteå kommun.

Fastighets- och servicenämnden vill minska effekten av prisökningen på äldres mat nästa år

Fastighets- och servicenämnden vill minska effekten av prisökningen på äldres mat nästa år

En enig Fastighets- och servicenämnd fattade igår beslut om att mildra effekterna av de kraftiga prisökningarna på livsmedel och drivmedel som i sin tur påverkar priset på matabonnemang för äldre. Idag ligger månadsavgiften för den enskilde mellan 93–96% av den faktiska kostnaden. Fastighets- och servicenämnden föreslår nu en tillfällig reducering kostnadstäckningsgraden till 90%.

Silviahemmets certifieringssymbol som får användas av de enheter som har fått ett giltigt certifikat. Certifikatet förnyas vart tredje år.

Pressinbjudan - Silviahemscertifiering av Munkberga, särskilt boende för äldre i Piteå kommun

Varmt välkommen till ceremonin då Munkberga, ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre, får motta Silviahemscertifieringen. En Silviahemscertifierad arbetsplats innebär att alla medarbetare vid en vård- och omsorgsenhet har fått en grundutbildning i demenskunskap. Stiftelsen Silviahemmet grundades 1996 på initiativ av H.M. Drottningen som sedan dess är stiftelsens ordförande.

Press är välkommen att delta vid första spadtaget till kommunens nya demensboende, Skogsgården.

Pressinbjudan - Ett första spadtag tas för Skogsgården

Ett första spadtag tas för Skogsgården, ett nytt demensboende med vacker utemiljö. Boendet är en del av Piteå kommuns satsning av stadsutveckling öster. Den nya byggnaden är genomtänkt med ett nav i mitten av huset och många tillgängliga mötesplatser för de som ska bo där. Utomhusmiljön är planerad för att vara trygg och säker och hela tiden leda tillbaka till huset. Totalt blir det 80 lägenheter.

Foto: Getty Images

Bostad först – ny modell för att motverka hemlöshet utreds i Piteå kommun

Hemlöshet är ett samhällsproblem som förekommer både globalt och i Piteå. Socialnämnden beslutande under dagens sammanträde att ge förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda förutsättningarna för att införa Bostad först ur ett socialtjänst perspektiv i Piteå kommun. Modellen innebär att man arbetar med att erbjuda en egen bostad först, inte som slutmål, parallellt med andra stödinsatser.

Visa mer