Gå direkt till innehåll
Hanna Mikaelsson, enhetschef Munkberga, Eva Jönsson, utbildningsansvarig Silviahemmet, Anna-Carin Marklund, enhetschef Munkberga och Eva Börjesson Öman, socialchef. Foto: Sofie Lundmark
Hanna Mikaelsson, enhetschef Munkberga, Eva Jönsson, utbildningsansvarig Silviahemmet, Anna-Carin Marklund, enhetschef Munkberga och Eva Börjesson Öman, socialchef. Foto: Sofie Lundmark

Pressmeddelande -

Festlig stämning när Munkberga tilldelades unik Silviahemscertifiering

Idag mottog Munkberga, ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre, sin Silviahemscertifiering signerad av H.M. Drottningen. Certifieringen, som är den första norr om Gävle, är ett viktigt steg i ledet mot en mer långsiktig strategi och målsättning för att förbättra demensvården i Piteå kommun.

– Vi är oerhört glada över att vi nått fram till certifieringen. Det känns fantastiskt att få fira tillsammans idag, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende för äldre, Piteå kommun.

Det första certifikatet norr om Gävle
På plats för att dela ut certifikat nummer 156, det första norr om Gävle, fanns Eva Jönsson som är Silviayster och utbildningsansvarig vid Silviahemmet. Själva certifikatet, signerat personligen av H.M. Drottningen, lämnades över på en ceremoni på Storstrand under onsdagseftermiddagen. All personal fick också motta ett personligt kursbevis.

Certifieringsprocessen består av tre steg: grundutbildning för alla medarbetare, arbetsledarutbildning samt reflektionsledarutbildning till minst två medarbetare per avdelning.
– I utbildningen går vi igenom allt ifrån allt från hjärnans uppbyggnad och åldrande till symtom och anhörigstöd. Det är tre dagar där vi verkligen fördjupar oss i ämnet, säger Eva Jönsson och fortsätter:
– För att få certifieringen krävs att 70 % av personalen blir godkända i ett kompetenstest. I Munkbergas fall blev 100 procent av personalen godkända, väldigt roligt.

En del i en långsiktig strategi
Startskottet för Silviahemscertifieringen började i samband med att planerna på det nya äldreboendet och kompetenscentret Skogsgården på Strömnäsbacken tog fart. Tanken är att Munkberga med all sin personal och alla boende ska flytta in i Skogsgården tillsammans med 40 nya platser vid årsskiftet 2024/2025.
– Vår långsiktiga strategi är att Skogsgården ska bli ett kompetenscentrum för kognitiva sjukdomar där målet är att vi ska få större spridning av personalens värdefulla kunskap. Vi började intressera oss för Silviahemmets certifiering framför allt eftersom utbildningen är till för alla på arbetsplatsen, både undersköterskor, sjuksköterskor och chefer. Det känns viktigt att alla får samma grund att stå på, säger Magdalena Jonsson.

Även från personalen på Munkberga har certifieringen gett upphov till positiv respons.
– Vi har fått fin feedback på satsningen. Medarbetarna stärks i sin egen profession och det är otroligt värdefullt för verksamheten. Dessutom åtar oss genom certifieringen att ägna regelbunden tid för reflektion av omvårdnaden och de boendes situation vilket känns väldigt viktigt för att kunskapen ska få möjlighet att leva vidare, säger Magdalena Jonsson.

Efter certifieringen sker en årlig uppföljning. Vart tredje år utfärdas ett förnyat certifikat efter kompletterande utbildning.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se