Gå direkt till innehåll

Ämnen: Funktionsvariation

  • Fler inkluderas i kommunens 25-åriga minnesgåva

    Piteå kommun har beslutat att även personer i daglig verksamhet ska få en minnesgåva efter 25 år. Beslutet är en följd av en motion från Vänsterpartiet, som menar att alla som på något sätt arbetar inom kommunen bör betraktas som de medarbetare de är. ”Det betyder mycket för deltagarna att få uppskattning”, säger Desirée Jonsson, enhetschef i Socialförvaltningen.

  • Socialnämnden fördelar 1,7 miljoner till föreningarna

    Kommunfullmäktige beslutade i juni förra året att utöka socialnämndens ram för föreningsbidrag med 600 000 kr. Det gav nämnden i år möjlighet att ge alla föreningar de medel de sökt – och lite till. Det är 29 föreningar som fått dela på 1,5 mkr. Brottsofferjouren och Kvinnojouren Lillasyster har fått 100 000 kr vardera och ligger utanför den förstnämnda potten.

    Orange färg med socialtjänstens hjärta i vitt.
  • Ruth Rahkola (S) är vald till ny ordförande i socialnämnden

    Under dagens kommunfullmäktige valdes Ruth Rahkola (S) till ny ordförande och ledamot i socialnämnden. Ruth sitter som ledamot i kommunfullmäktige och mellan 2003-2018 var hon ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon är socionom i grunden och har arbetat både inom socialtjänsten och i eget företag. Hon tillträder som ordförande i socialnämnden den 1 juni i år och sitter mandatperioden ut.

  • Catwalk i skolan - samarbete för mångfald och inkludering i skolor

    Piteå kommun fortsätter sitt framgångsrika samarbete med Glada Hudik genom det uppskattade projektet Catwalk i skolan. Med levande möten som belyser mångfald och olikheter, spelar projektet en viktig roll i att skapa en mer inkluderande skolmiljö. I april samlades brukare och handledare från Norrbotten och Västerbotten i Piteå för att förbereda sig inför höstens turné i skolklasser.

  • Grattis till omsorgspriset Fatima-Ezzahra och Carola!

    Socialtjänstens nyinstiftade omsorgspris tilldelas Fatima-Ezzahra Chakib, undersköterska på Trädgårdens äldrecentra och Carola Persson, arbetsinstruktör på SAVO. Båda blev mycket överraskade och glada över priset. Omsorgspriset är ett initiativ från socialtjänstens kompetensförsörjningsgrupp som blivit inspirerade av Uppsala kommun. Det är kollegor som nominerar kollegor till priset.

  • Förvaltningsrätten ger dövblind kvinna rätt till insatser via LSS

    Förvaltningsrätten bedömer att den dövblinda kvinnan i Piteå har rätt till insatser inom lagen för stöd och service (LSS). Piteå kommun väljer att inte överpröva domen. – Man hänvisar till ny praxis från Kammarrätten i juli 2024 och vi ser ingen anledning att ifrågasätta domen. Det känns bra att vi nu kan fokusera på att komma i gång med insatser för den sökande, säger Lena Enqvist, omsorgschef.

  • Rejäl höjning av Socialnämndens föreningsbidrag

    Kommunfullmäktige beslutade i juni i år att Socialnämnden får en ramökning på 600 000 kr för föreningsbidrag – en ökning på över 50%. Socialnämnden bjöd under tisdagen in föreningar som ingår i nämndens ansvarsområde till en workshop om fördelning av bidragen. Frågor som diskuteradesvar exempelvis hur stort ett grundbidrag ska vara

  • Gruppbostaden Parken stänger under nästa år

    Igår fattade Socialnämnden beslutet att avveckla en gruppbostad för vuxna med funktionsnedsättning. Det är en del av den omställning som nämnden gör för att spara och hålla budget. Socialförvaltningen har bestämt att det blir LSS-boendet Parken med sju platser som kommer avvecklas under nästa år.

  • Socialnämnden antar ny riktlinje för kommunikativt stöd till dövblinda

    Vid dagens sammanträde beslöt en enig socialnämnd att införa riktlinjer för stöd till dövblinda. Beslutet är ett svar på det nämndsinitiativ som lämnades in till socialnämnden i maj och det innebär att dövblinda i kommunen kan erbjudas stöd för kommunikation genom taktilt teckenspråk som ett komplement till andra insatser.

  • Pressinbjudan: Välkommen till årets varmaste biopremiär fredag 11 oktober av filmen "Det kunde varit vi"

    På fredag 11 oktober är det biopremiären av Glada Hudiks nya biofilm, dokumentären "Det kunde varit vi". Det blir en riktig premiär med entré via röda mattan samt mingel med bubbel och snittar. Hedersgäster är de nio lokala fotomodeller som medverkar i fotoutställningen Allas lika värde och andra personer med intellektuella funktionsnedsättning samt deras vänner och anhöriga. Varmt välkomna!

  • Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

    Stämningen var på topp vid årets varmaste vernissage under måndagen. Cirka 150 personer samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.

  • Pressinbjudan: Årets varmaste vernissage

    Varmt välkommen till vernissage för fotoutställningen Allas lika värde. Utställningen består av nio bilder, nio pitebor och nio berättelser med människor som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Här får de ta plats och här får de dela sina historier. Välkommen till vernissagen måndag 7 oktober, 11.30-13.00 vid Stadsberget.

  • 9 bilder, 9 pitebor och nio viktiga berättelser: Välkomna till årets varmaste fotoutställning

    Inför premiären av Glada Hudiks nya film "det kunde varit vi" tar nio starka pitebor plats i centrala Piteå. Personer som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Nu ger vi dem en plats att synas och låter deras berättelser höras. Välkommen till invigning av fotoutställningen Allas Lika Värde 7 oktober kl. 11.30-13.00 vid Stadsberget.

  • Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

    "Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

  • Sommarjobb i norr – en lyckad satsning för Piteå

    I år har Piteå kommun testat en ny rekryteringsmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen för att klara socialtjänstens bemanning under sommaren - en metod som fungerat mycket bra. Totalt har 27 personer erbjudits arbete och sommarjobbat i socialtjänstens verksamheter. Sju av dessa blir kvar i Piteå och fyra har fått jobb i andra kommuner i länet.

  • Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om

    Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka. Svårigheten att bemanna och ekonomiskt underskott är bl.a. bakgrund till beslutet. Årsprognos för nämnden beräknas till -56,1 mkr.

  • Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

    I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är att främja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Visa mer