Gå direkt till innehåll

Ämnen: Funktionsvariation

Glada Hudiks folkkära skådespelare Ida och Emma har en central roll i filmen "Det kunde varit vi".  Foto: Björn Tjärnberg @candamo film

Pressinbjudan: Välkommen till årets varmaste biopremiär fredag 11 oktober av filmen "Det kunde varit vi"

På fredag 11 oktober är det biopremiären av Glada Hudiks nya biofilm, dokumentären "Det kunde varit vi". Det blir en riktig premiär med entré via röda mattan samt mingel med bubbel och snittar. Hedersgäster är de nio lokala fotomodeller som medverkar i fotoutställningen Allas lika värde och andra personer med intellektuella funktionsnedsättning samt deras vänner och anhöriga. Varmt välkomna!

Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde.       Foto: Piteå kommun

Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

Stämningen var på topp vid årets varmaste vernissage under måndagen. Cirka 150 personer samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.

Vi hälsar media välkommen till vernissagen för utomhusutställningen Allas lika värde.

Pressinbjudan: Årets varmaste vernissage

Varmt välkommen till vernissage för fotoutställningen Allas lika värde. Utställningen består av nio bilder, nio pitebor och nio berättelser med människor som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Här får de ta plats och här får de dela sina historier. Välkommen till vernissagen måndag 7 oktober, 11.30-13.00 vid Stadsberget.

Fotoutställningen Allas lika värde har kopplingar till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi".         Foto: Björn Tjärnberg

9 bilder, 9 pitebor och nio viktiga berättelser: Välkomna till årets varmaste fotoutställning

Inför premiären av Glada Hudiks nya film "det kunde varit vi" tar nio starka pitebor plats i centrala Piteå. Personer som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Nu ger vi dem en plats att synas och låter deras berättelser höras. Välkommen till invigning av fotoutställningen Allas Lika Värde 7 oktober kl. 11.30-13.00 vid Stadsberget.

Maria Karlsson, Piteå kommun, Marie Wennberg, Svenska kyrkan, Hanna Modig, Strömbackaskolan, Terese Lindbäck, Svenska kyrkan, och Ann-Catrin Gustafsson, Piteå kommun, ingår alla i arrangörsgruppen. Foto: Anders Sandlund/Piteå församling

Stark lokal förankring i årets "Tillsammans för psykisk hälsa"

"Tillsammans för psykisk hälsa" - 30 september-4 oktober - är en temavecka som görs i samarbete mellan Piteå kommun, Region Norrbotten, Sensus och Svenska kyrkan. Tillsammans vill vi öka kunskap, krossa fördomar och skapa en positiv attityd kring en lång rad frågor kopplade till psykisk hälsa. I år är det ett större program än vanligt och den lokala förankringen är stark.

Annelie Dorsell Svensson från Linköping har arbetat som vikarie i hemtjänsten i sommar. Här tillsammans med Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun. Foto: Helene Markström

Sommarjobb i norr – en lyckad satsning för Piteå

I år har Piteå kommun testat en ny rekryteringsmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen för att klara socialtjänstens bemanning under sommaren - en metod som fungerat mycket bra. Totalt har 27 personer erbjudits arbete och sommarjobbat i socialtjänstens verksamheter. Sju av dessa blir kvar i Piteå och fyra har fått jobb i andra kommuner i länet.

Skogsgården beräknas vara klart för inflyttning i början av 2025.

Socialnämndens inriktningsbeslut inför öppnandet av Skogsgården: Så ska platser fördelas och verksamhet ställas om

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om inriktningen för att kunna driftsätta det nya äldreboendet Skogsgården från och med nästa år. Enligt beslutet kommer verksamheten främst förändras för Rosågränd men även för Norrgårdens avdelning Björkbacka. Svårigheten att bemanna och ekonomiskt underskott är bl.a. bakgrund till beslutet. Årsprognos för nämnden beräknas till -56,1 mkr.

Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, och Eva Börjesson Öman, socialchef, var alla nöjda med mässdagarna. Foto: Helene Markström

Framtidens socialtjänst i fokus under årets kvalitetsmässa

I veckan har Socialtjänsten genomfört sin kvalitetsmässa på Studio Acusticum under två dagar. Mässan genomförs vartannat år och innehåller ett fullspäckat program med föreläsningar och utställare. Här får socialtjänstens personal möjlighet att träffas, dela kunskap och inspireras av varandras verksamheter. Syftet med mässan är att främja utveckling genom att uppmärksamma förebilder och goda idéer.

Socialnämnden svarar på namninsamling

I samband med Socialnämndens möte i december överlämnades en skrivelse och namninsamling kopplat till ärendet med en dövblind kvinna. Namninsamlingen har hanterats enligt kommunens rutiner för inkomna synpunkter och vid dagens sammanträde beslutade en enig nämnd om ett skriftligt svar.

Socialnämnden kritiseras av JO: Brister i dokumentation och handläggning av ett LSS-ärende

Socialnämnden får kritik av JO gällande hur ett ärende hanterats under år 2021 från att en ansökan om personlig assistans lämnats in fram till att nämnden fattat beslut i ärendet. Kritiken berör bristande dokumentation och handläggning. På enheten myndighetsutövning och LSS pågår ett arbete med att säkerställa kompetensen gällande handläggning och dokumentation hos handläggarna.

Ekonomi i fokus under Socialnämndens sammanträde

Under dagens öppna sammanträde godkände Socialnämnden budgetuppföljningen som visar en avvikelse på -40,9 mkr till och med november månad. Nämnden fattade beslut om internbudget för 2024 och justerade riktlinjerna för myndighetsutövning och ekonomiskt bistånd. Ledamöterna fick också ta del av socialförvaltningens årliga uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Tre patrullerande dagliga verksamheter har flyttat in i gemensamma lokaler i Öjebyn.  Foto: Helene Markström

Nytt aktivitetshus för tre dagliga verksamheter i Piteå kommun

I fredags invigdes Aktivitetshuset i Öjebyn med bubbel och tilltugg för att fira att tre dagliga verksamheter flyttat ihop i nya lokaler. Aktivitetspatrullen, Boendepatrullen och den nystartade verksamheten Mediapatrullen har nu blivit sambos i det hus som tidigare varit HVB-hem.

Per Boman, rektor, Vård- och omsorgscollege, Strömbackaskolan, Anneli Borg, boendehandledare och årets handledare och Lena Fagerlönn, Piteå Sjukhus, Region Norrbotten. Foto: Annika Risberg

Vård- och omsorgscollege har utsett Anneli Borg till årets handledare

Anneli Borg, boendehandledare på LSS gruppbostaden Renen, är utsedd till årets handledare av Vård- och omsorgscollege. Igår eftermiddag uppvaktades hon av representanter från Piteå kommun och Region Norrbotten och fick ta emot blommor och diplom. Det är hennes elever som skrivit nomineringen. Det uppskattade besöket firades med kaffe, tårta och fina samtal.

Jens Pettersson, konstpedagog vid Konsthallen och Kaleido, höll i måleriet där alla som ville fick spraymåla en pusselbit till en gemensam skulptur. Foto: Eva Lundberg

Vårträff med måleri, parad och rullstolsslalom

I fredags arrangerade socialtjänstens avdelning stöd till funktionsnedsatta en vårträff utanför Kaleido. Träffen innehöll aktiviteter för brukare, deras personliga assistenter och deltagare från dagverksamheter med personal. De som ville deltog i en parad genom stan innan det blev dags för rullstolsslalom, kast med ärtpåse och spraymåleri. Tillsammans skapade deltagarna en cirkelskulptur.

Funkishyllan för barn har bland annat böcker med TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) Foto: Piteå kommun

Två nya Funkis-hyllor för ökad tillgänglighet på Piteå Stadsbibliotek

Piteå stadsbibliotek har två nya hyllor, Funkishylla vuxen och Funkishylla barn, för att främja delaktigheten för personer med funktionsnedsättningar. Biblioteksadministratör Desiree Stensdotter har lett initiativet och utformat de nya hyllorna för att passa behoven hos personer med olika funktionsnedsättningar.

Ny information om personuppgiftincident

Den 23 mars utsattes företaget Careium, som levererar och ansvarar för drift av trygghetslarm till Piteå kommun, och 149 andra kommuner i Sverige, för en cyberattack som slog ut larmen. I samband med detta har en personuppgiftsincident inträffat. En mycket begränsad mängd sparade ljudinspelningar av telefonsamtal som sker i anslutning till att någon larmat via trygghetslarmet har läckt.

Ann-Catrin Gustafsson är Piteå kommuns anhörigkoordinator. Foto: Helene Markström

Stor efterfrågan på Piteå kommuns anhörigstöd

Piteå kommuns organisation för anhörigstöd har funnits i sin nuvarande form i drygt två år och riktar sig till alla som har behov av stöd oavsett problematik hos den närstående. I dagsläget erbjuds anhöriggrupper med fem olika inriktningar och efterfrågan har ökat på enskilda samtal och fler grupper. Kvällens föreläsning med Lilla Speedos mamma är fullbokad.

Ny daglig verksamhet, budgetuppföljning och tillitsbaserat arbetssätt i hemtjänsten

Ny daglig verksamhet, budgetuppföljning och tillitsbaserat arbetssätt i hemtjänsten

Under dagens sammanträde fattade Socialnämnden beslut om internbudget för nästa år. Kommunfullmäktige har utökat nämndens budgetram med två miljoner kronor. Tillskottet kommer användas till att starta en ny daglig verksamhet. Socialnämnden under mötet fattade beslut om att införa tillitsbaserat arbetssätt i hemtjänsten i hela kommunen. Socialchef informerade om arbetet med kompetensstegen.

Visa mer