Gå direkt till innehåll
Fotoutställningen Allas lika värde har kopplingar till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi".         Foto: Björn Tjärnberg
Fotoutställningen Allas lika värde har kopplingar till Glada Hudiks nya film "Det kunde varit vi". Foto: Björn Tjärnberg

Pressmeddelande -

9 bilder, 9 pitebor och nio viktiga berättelser: Välkomna till årets varmaste fotoutställning

Inför premiären av Glada Hudiks nya film "det kunde varit vi" tar nio starka pitebor plats i centrala Piteå. Personer som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Nu ger vi dem en plats att synas och låter deras berättelser höras. Välkommen till invigning av fotoutställningen Allas lika värde 7 oktober kl. 11.30-13 vid Stadsberget.

Fotoutställningen, filmpremiär 11 oktober och biovisningar av Glada Hudiks nya film ingår i en nationell manifestation för att uppmärksamma hur man i historien behandlade personer med intellektuell funktionsnedsättning. Piteå är en av tolv kommuner i landet som medverkar*.

Fotografen Karl Nordlund har rest runt i landet och fotograferat lokala modeller som nu ges en tydlig plats att synas, för att tillsammans visa vi att vårt samhälle är till för alla.

I Piteå finns fotografierna monterade på väggen till parkeringshuset Stadsberget. På måndag 7 oktober kl. 11.30-13.00 bjuder vi in personer med funktionsnedsättning, anhöriga, politiker, företag, föreningar och allmänheten till en varm invigning av denna viktiga fotoutställning.

- Som MR-kommun var det en självklarhet för oss att medverka i detta. I Piteå är alla lika mycket värda och vi har ett demokratiskt ansvar att lyfta de röster som annars inte alltid ges utrymme, begränsade av normer och fördomar. Vårt arbete med Ett Piteå för alla bygger på det – att alla ska få plats och att det är ett gemensamt arbete att jobba med det, säger Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun.

På invigningen får ni ta del av modellernas viktiga berättelser och tankar. Det blir också tal av kommunalrådet Kata Nilsson (S), dansuppvisning av anpassad grundskola och besökarna bli bjuden på wookad palt. Paltserveringen startar 11.30, programmet startar kl. 12.15.

Utdelning av biljetter till en viktig och gripande film

Avstampen till manifestationen är biofilmen "Det kunde varit vi" som tar oss med på en resa genom vår historia, från invigningen av rasbiologiska institutet 1922 till de fruktansvärda experimenten på Vipeholmsanstalten. Under invigningen av fotoutställningen delar vi ut 100 gratis biljetter till denna angelägna, viktiga och varma film som lockar både till skratt och gråt.

- Filmen lyfter fram mörka sidor av vår svenska historia, men fokus är att förmedla en känsla av hopp och framtidstro. Tillsammans kan vi hålla det kollektiva minnet levande så att historien inte upprepar sig, säger Pär Johansson, Glada Hudik-teatern.

Varmt välkomna till invigningen!
Din närvaro visar att du bryr dig.

* Medverkande städer i den nationella manifestationen är:
Piteå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Västerås, Kramfors, Hudiksvall, Gävle, Uppsala, Borås, Karlstad och Helsingborg.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll

Joakim Larsson var gladast och festligast på måndagens vernissagen av fotoutställningen Allas lika värde.       Foto: Piteå kommun

Piteås nya fotomodeller strålade när fotoutställningen Allas lika värde invigdes

Stämningen var på topp vid årets varmaste vernissage under måndagen. Cirka 150 personer samlades vid Stadsberget för att uppmärksamma fotoutställningen Allas lika värde – en utställning som invigdes i 12 svenska städer och som sätter fokus på inkludering och ett samhälle som är till för alla. I centrum av utställningen i Piteå står nio pitebor som ger ansikten och röster åt det viktiga arbetet.

Vi hälsar media välkommen till vernissagen för utomhusutställningen Allas lika värde.

Pressinbjudan: Årets varmaste vernissage

Varmt välkommen till vernissage för fotoutställningen Allas lika värde. Utställningen består av nio bilder, nio pitebor och nio berättelser med människor som vanligtvis inte får ta plats och som historiskt gömdes undan på institutioner. Här får de ta plats och här får de dela sina historier. Välkommen till vernissagen måndag 7 oktober, 11.30-13.00 vid Stadsberget.

Glada Hudiks folkkära skådespelare Ida och Emma har en central roll i filmen "Det kunde varit vi".  Foto: Björn Tjärnberg @candamo film

Pressinbjudan: Välkommen till årets varmaste biopremiär fredag 11 oktober av filmen "Det kunde varit vi"

På fredag 11 oktober är det biopremiären av Glada Hudiks nya biofilm, dokumentären "Det kunde varit vi". Det blir en riktig premiär med entré via röda mattan samt mingel med bubbel och snittar. Hedersgäster är de nio lokala fotomodeller som medverkar i fotoutställningen Allas lika värde och andra personer med intellektuella funktionsnedsättning samt deras vänner och anhöriga. Varmt välkomna!