Gå direkt till innehåll

Ämnen: Forskning

Lena Bäckström, Ulrika Bergmark, Susanne Westman, Lena Öhlund och Bodil Johansson - alla medförfattare till boken.

Forskningsprojekt resulterade i boken Undervisning i förskolan

Pedagoger och forskare samlades på Storstrand för boksläpp av boken ”Undervisning i förskolan”. Boken är ett resultat av forskningsprojektet ”Didaktisk utvecklingsdialog i förskolan”. Här har förskollärare och forskare runt om i Sverige samlat erfarenheter kring utmaningarna i undervisningen inom förskolan. Övriga deltagande kommuner och lärosäten deltog via länk.

Pressinbjudan – Kairos Future presenterar flyttstudie

Vi hälsar media välkommen till en presentation av Kairos Futures stora flytt- och boendestudie, både för landet som helhet och en del med fokus på Piteå. Resultatet är värdefulla insikter som bidrar till det pågående arbetet med att ta fram en vision för Piteå år 2050 samt strategier för hur vi ska ta oss till visionen.

Sverige är ett av tre länder i världen som erbjuder kostnadsfria skolmåltider. Foto: Getty Images

Vi firar offentliga måltidens dag!

Piteå kommun firar offentliga måltidens dag 20 oktober genom att bjuda in alla vårdnadshavare i grundskolan att äta skollunch tillsammans med sina barn. Till de äldre som bor på särskilt boende i Piteå serveras en extra dessert. I Piteå kommun tillagar Måltidsservice cirka 11 000 måltider varje dag till barn, elever och äldre. Den offentliga måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien.

Gunilla Isaksson, Karin Zingmark, Magdalena Jonsson, Sven-Gösta Pettersson, Eva Börjesson Öman och Helena Stenberg. Foto: Helene Markström

Piteå kommun utökar sin samverkan med Luleå tekniska universitet - anställer professor för att utveckla vården för personer med demens

Skogsgården, Piteå kommuns nya särskilda boende för äldre, är tänkt att bli mer än ett särskilt boende för äldre. Ambitionen är att skapa ett kunskapscenter inom vård för personer med demens, utveckla arbetssätt och vidareutbilda personal inom området. I höst kommer Karin Zingmark, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet att bli en viktig del i det arbetet.

Malin Grönborg och Ann Nilsson, Folktandvården Öjebyn, föreläste om vikten av god munhälsa och visade upp ett antal produkter som förenklar arbetet.  Foto: Helene Markström

Kognitiva sjukdomar i fokus under socialtjänstens utbildningsdag

​Idag arrangerades det första utbildningstillfället av fyra för personal som arbetar inom socialtjänstens äldreomsorg, gruppbostäder och personlig assistans. I år ligger extra fokus på kognitiva sjukdomar; Sture Eriksson, docent i geriatrik (läran om åldrandets sjukdomar), vid Umeå universitet, föreläste i ämnet under eftermiddagen.

Piteå kommun medverkar vid nationell konferens i pedagogiskt arbete

Femton lärare som läser magisterutbildningen – ett samarbete mellan Piteå kommun och Umeå universitet – presenterar sina abstracts under en nationell konferens i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet 19-20 augusti. Temat för konferensen är pedagogiskt arbete i en global tid.

Charlotta Melander, Sara Viklund, Ulrika Bergmark och Ann-Charlotte Dahlbäck är stolta över sina forskningsresultat.

Läsning och samtal – presentation av lärares aktionsforskning

​Under tisdagen presenterade Piteå kommuns lärare från lågstadiet och gymnasiet sina resultat av gemensam läsning av skönlitteratur och bearbetning av det lästa i litteratursamtal. Lärarna har under ett års tid bedrivit aktionsforskning i ämnet svenska med fokus på läsning. Ulrika Bergmark, skolforskare, har varit stöd till lärarnas arbete parallellt med sin egen forskning.

Malin Westling, förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen, Piteå kommun, signerar ULF-avtalet tillsammans med Maria Löfgren, rektor på Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Fotograf: Ulrika Bergfors

Tre miljoner till skolforskning

​Piteå kommun satsar på forskning i skolan baserat på lärares praktik. Nu formaliseras samarbetet med Umeå universitet genom ett ULF-avtal mellan parterna. Det innebär 3 miljoner kronor i riktade medel från Umeå universitet till Piteå kommun under en tre-års period.

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Pressinbjudan - Framtidens Trädgårdsodling i norr

Under två dagar diskuterar branschfolk och trädgårdsintresserade hur vi i länet ska göra för att få fart på produktionen av grönsaker, bär och frukt. Men också hur en fungerade organisation runt omkring kan se ut. Finns behov av utbildningar, rådgivning och forskning för att bryta den nedåtgående trend inom trädgårdsodling som pågått de senaste 15 – 20 åren.

Sara Viklund, svensklärare, Strömbackaskolan.  Foto: Helene Markström

Sara tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Sara Viklund, svensklärare på Strömbackaskolan, är en av fyra lärare som får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2018 för att hon i sin yrkesroll stimulerat intresset för det svenska språket och litteraturen. Det är en mycket glad och överraskad Sara som tar emot priset på 50 000 kronor. Skolan tilldelas 30 000 kronor för att stärka svenskämnet och uppmuntra elever och lärare på skolan.

Figuren ovan visar centrala delar i aktionsforskningsarbetet i förskolor och skolor.

Piteå satsar på forskning i skolan

​Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet enligt skollagen. Det är en stor utmaning för såväl kommuner, skolor/ förskolor som lärare och skolledare. I Piteå kommun finns strategier och konkreta satsningar på forskning i skolan för att anta denna utmaning.

Pitebor trivs och litar på lokalsamhället

Pitebor trivs och litar på lokalsamhället

​Piteå sticker ut i enkätundersökningen Tillitsbarometern som genomförts av Ersta Sköndal Bräcke högskola i 36 kommuner. Exempelvis visar Tillitsbarometern att 9 av 10 känner sig mycket trygga i sitt närområde dagtid och nästan 6 av 10 känner sig trygga att gå ut ensam i mörkret. Det är högre än det nationella genomsnittet.

​Piteå kommun presenterar magisterutbildning i Riksdagens utbildningsutskott

När Riksdagens utbildningsutskott presenterar sin uppföljning av arbetet med forskarskolor under ett seminarium på torsdag medverkar Kristina Hansson, vetenskaplig ledare vid Utbildningsförvaltningen, Piteå kommun, som talare. Hon är inbjuden för att presentera Piteås alternativa satsning - en magisterutbildning på deltid i samarbete med Umeå universitet.

​Pressinbjudan - Piteå Utbildningsvetenskapliga råd bildas

Piteå Utbildningsvetenskapliga råd tillträder formellt under tisdagen 28 februari. Per-Olof Erixon, forskare och professor vid Umeå universitet, håller under eftermiddagen installationsföreläsningen Kampen om läraryrkets kunskap och antar därmed rollen som professor i Piteå Utbildningsvetenskapliga råd. Rådets har till uppgift att verka för skolnära forskning med utgångspunkt i lärares frågor.

Hur integreras forskning i skolundervisningen?

Hur integreras forskning i skolundervisningen?

Den frågan ska en nyinrättad forskartjänst söka svara på. Just nu finns en treårig forskartjänst att söka hos Piteå kommun. Uppdraget är att bedriva skolnära forskning i kommunens skolor. Tjänsten finansieras av Riksbankens jubileums fond, Sparbanken Nord och Piteå kommun.

I Piteå finns tre forskningsinstitut inom tre olika områden; förnyelsebar energi, nya material och digitala medier.

Inspirerande forskning i Piteå

Fredag den 30 september står forskning i fokus. För andra året deltar Piteå i Forskarfredag. Piteå är den nordligaste orten i landet av de 30 orter som deltar. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga.

Stor satsning på forskning i skolan

Piteå kommun storsatsar på kompetensutveckling för lärare. Genom en ny magisterutbildning erbjuder kommunen lärare möjlighet att bedriva forskning i den egna skolan. ”Magisterutbildningen forskning- och utveckling i skolan” har utvecklats i ett unikt samarbete med institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet.