Gå direkt till innehåll
I Piteå finns tre forskningsinstitut inom tre olika områden; förnyelsebar energi, nya material och digitala medier.
I Piteå finns tre forskningsinstitut inom tre olika områden; förnyelsebar energi, nya material och digitala medier.

Pressmeddelande -

Inspirerande forskning i Piteå

Fredags den 30 september står forskning i fokus. För andra året deltar Piteå i Forskarfredag. Piteå är den nordligaste orten i landet av de 30 orter som deltar. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga.

Ur programmet:

  • På Strömbackaskolan möter gymnasieeleverna forskare som berättar sin personliga historia om vägen till forskningen. Om varför forskning är viktigt och om forskningen i Piteå.
  • På mötesplatsen Kaliedo visar forskningsinstituten i Piteå upp 3D-printing och så blir det flera kortare föreläsningar om forskning, så kallade Pite talks, om forskning.
  • Professor emeritus, Gunnar Öquist från Öjebyn, tidigare ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademin, berättar om några av de 38 nobelpristagare han personligen har haft kontakt med och vad som krävs för att få nobelpriset.
  • På kvällen flyttar forskningen till Kust hotell där det blir ett science café om snöforskning och hållbarhet där publikens frågor och funderingar styr samtalet.

Forskarfredag Piteå arrangeras av Innovation Pite i samarbete med Piteå kommun, Piteå Science Park och RISE-gruppens tre forskningsinstitut i Piteå. RISE-gruppen (Research Institutes of Sweden) är en grupp industriforskningsinstitut som finns över hela Sverige. Under forskarfredag träffar du några av dem: Swerea SICOMP, SP Energy Technology Center och Interactive Institute Swedish ICT. 

Mer information finns på www.ri.se.

Kontaktperson:
Robert Bergman
Innovation Pite
Telefon: 070- 524 00 58
E-post: robert.g.bergman@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se