Gå direkt till innehåll
Figuren ovan visar centrala delar i aktionsforskningsarbetet i förskolor och skolor.
Figuren ovan visar centrala delar i aktionsforskningsarbetet i förskolor och skolor.

Pressmeddelande -

Piteå satsar på forskning i skolan

Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet enligt skollagen. Det är en stor utmaning för såväl kommuner, skolor/ förskolor som lärare och skolledare. I Piteå kommun finns strategier och konkreta satsningar på forskning i skolan för att anta denna utmaning.

Utbildningsförvaltningen har tillsatt en tjänst som vetenskaplig ledare, antagit en forsknings- och utvecklingsstrategi samt bildat ett utbildningsvetenskapligt råd. Utöver detta deltar lärare i en magisterutbildning som på sikt ger dem kompetens att bedriva praktiknära studier. En skolforskare har anställts för att stödja och studera förskollärares/lärares arbete med att forska i sin egen praktik.

– Det är fantastiskt att se hur mycket som händer i samverkan mellan lärare och forskare, säger Kristina Hansson, vetenskaplig ledare, utbildningsförvaltningen, Piteå kommun.

Aktionsforskning – fem projekt har startats i år
En viktig del av denna reform är att lärare själva forskar i sin praktik. Under 2018 har fem aktionsforskningsprojekt startat i för-, grund- och gymnasieskolan i kommunen. De utgår från frågor i lärares praktik och syftar till att utveckla verksamheten och lärares vetenskapliga förhållningssätt där både forskning och beprövad erfarenhet ingår. Fyra av projekten handlar om barns och elevers lärande vid skönlitterär läsning, sokratiska samtal samt musik- och dansundervisning. Det femte handlar om att utveckla nya modeller av hur systematiskt kvalitetsarbete och praktiknära forskning kan integreras.

– Det är roligt att se förskolornas och skolornas gensvar på möjligheten att genomföra aktionsforskningsprojekt. Jag ser fram emot att delta i processerna som både handledare och forskare, säger Ulrika Bergmark, skolforskare, utbildningsförvaltningen, Piteå kommun.

Boksamtal på gymnasiet och filosofiska samtal på förskolan
Femton lärare vid Strömbackaskolan kommer att genomföra ett aktionsforskningsprojekt kring boksamtal med gymnasieelever. Sara Viklund, lärare och projektledare ser flera tänkbara vinster med projektet:

– Det här kommer att stärka vårt kollegiala samarbete. Vi ser fram emot att lära oss mycket och samtidigt utveckla svenskundervisningen på gymnasiet, säger Sara.

På Ängens förskola, Hortlax har man valt att arbeta med filosofiska samtal, i form av sokratiska samtal med barnen. Det handlar om att ställa öppna frågor, som saknar rätt eller fel svar, aktivt lyssnade och att ha möjlighet att omvärdera sina tankar:

– Vår förhoppning är att barnen själva ska komma att ställa följdfrågor till varandra och få en mer aktiv roll som ägare av samtalet – utan att det går via oss pedagoger. Vi hoppas också att vi ska utvecklas i vår profession och därmed kunna utveckla förskolans verksamhet, säger Anette Larsson, förskollärare och projektledare.

På Pitea.se finns mer information om arbetet som bedrivs för att integrera praktiknära forskning i förskola och skola i Piteå kommun.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Ulrika Bergmark

Ulrika Bergmark

Vetenskaplig ledare och professor i pedagogik, Utbildningsförvaltningen Piteå kommun 0911- 69 72 98 pitea.se Forskning och utveckling

Relaterat innehåll

Unik satsning på praktiknära forskning i Piteå kommuns skolor

​Piteå kommun fortsätter att satsa på skolforskning baserad på lärarnas frågor och erfarenheter. Idag fick Barn- och utbildningsnämnden veta mer om magisterutbildningen för lärare, Piteå utbildningsvetenskapliga råd, uppstarten av två stora forskningssamarbeten med lärarutbildningarna vid Umeå universitet och Luleå tekniska universitet och den statliga satsningen på praktiknära forskning.

Kristina Hansson och Per-Olof Erixon presenterar intervjustudien Academisation and Teachers dilemmas.

Forskningsstudier från Piteå kommun presenteras vid europeisk konferens

​Piteå kommuns satsning på forskning i skolan ger avtryck utanför Sverige. Just nu medverkar Kristina Hansson, vetenskaplig ledare vid utbildningsförvaltningen i den stora europeiska forskningskonferensen ECER 2018 i Bolzano, Italien. Där presenterar hon tillsammans med forskargruppen i Piteå fyra olika studier.